Özal'ın cenazesi çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Özalın cenazesi çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2012 07:42

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma üzerine 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mezarı ölümünün üzerinden 19 yıl sonra açıldı.

Haberin Devamı

ÖZAL'IN MEZARI AÇILIYOR / FOTO GALERİ

ÖZAL'IN MEZARINDA KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI/ WEB TV

Yaklaşık 4 saat süren kazı çalışmalarının ardından ekipler saat 12.20’de Özal’ın cesedine ulaştı. Cesedin incelemeye uygun olduğunu söyleyen Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk İnce “Önümüzdeki Cuma ve Cumartesi günü cenazeyi teslim edeceğiz. İncelemeden bir şey söylemek mümkün değil” dedi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Turgut Özal’ın mezarının sac levhalarla kapatılmasının ardından polis ekipleri saat 06.00 sıralarında Anıt Mezar’a gelerek çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Yaklaşık yüz çevik kuvvet polisi, terörle mücadele polisi ve olay yeri inceleme ekipleri Anıt Mezar etrafında kuş uçurtmadı. Anıt Mezar’a giden yola barikat kuran ekipler basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için mezarın korkuluklarına kimseyi yaklaştırmadı. İki olay yeri inceleme kamyonetiyle gelen polisler, savcılar ve Adli Tıp Kurumu heyeti gelmeden önce mezarın yanına ekipmanlarını getirerek son hazırlıklarını tamamladı.
İki savcı önce geldi

Haberin Devamı

Terörle mücadele soruşturmalarından sorumlu Cumhuriyet Savcısı Ümit Zafer Çolak ve Ergenekon soruşturmalarında da görev alan Savcı Muammer Akkaş mezara erken gelenler arasındaydı. Özal ailesinin avukatlarının da bulunduğu mezar açma işlemine Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk İnce de beraberinde Turgut Özal’ın cesedini inceleyecek bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi ile birlikte saat 08.00 sıralarında mezarlığa geldi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan’ın saat 08.15’te Anıt Mezar’a gelmesinin ardından 08.30’da mezarı açmak için ekipler çalışmaya başladı. Olay yeri inceleme polisleri mezarı kazmaya başlamadan önce fotoğraf makinesi ve kameralarla çevreden ve Anıt Mezar’ın olduğu bölgeden görüntü alarak fotoğraflar çekti. Yaklaşık iki saatlik çalışmanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da saat
10.45 sıralarında Anıt Mezar’a geldi.

UZUN SÜREDİR MEZARDA ÇALIŞMA YAPILIYORDU / FOTO GALERİ

CESEDE 12.20'DE ULAŞILDI

Sabah 08.30’dan itibaren cesede ulaşmak için kazı çalışmaları yapan ekipler saat 12.20’de cesede ulaştı. Mezarlığa gelerek yetkili savcılar ve Adli Tıp Kurumu heyetinden bilgi alan Turan Çolakkadı daha sonra Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk İnce ile kameraların karşısına geçerek bir açıklama yaptı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği talimatı yerine getirdiklerini söyleyen Turan Çolakkadı bir hafta süren ön incelemelerini tamamladıklarını ve sabah saatlerinde mezarı açmak için çalışmaya başladıklarını söyledi. Cesedin kabirden çıkartılarak Adli Tıp Kurumu’na götürüleceğini söyleyen Turan Çolakkadı “Olay yeri inceleme ve adli tıp uzmanları burada. Mezarın yerini kaldırdık. Cesede ulaştık. Bundan sonrası Adli Tıp Kurumu inceleyecek” dedi.
Cesed incelemeye uygun

KESİN KARAR ÇIKACAK MI?

Haberin Devamı

Turan Çolakkadı’nın ardından kısa bir konuşma yapan Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk İnce cesedin incelemeye uygun olduğunu söyledi. Cesedin çıkarılmasının ardından topraktan alınacak örnekler için kazma işleminin devam edeceğini söyleyen İnce “Cesedi Adli Tıp Kurumu’na götürdükten sonra çalışmalarımıza orada devam edeceğiz. Cuma veya cumartesi günü de cenazeyi aileye teslim etmek amacındayız” dedi. Raporun iki aydan önce hazırlanmasının mümkün olmadığını söyleyen Haluk İnce, “Analizler bittikten sonra raporlama sürecini cumhuriyet başsavcılığına ileteceğiz. Açıklamayı da onlar yapacak” diye konuştu. Basın mensuplarının ‘Cenaze korunuyor mu?  sorusuna Haluk İnce alüminyum kutu da değil, bizim delil kutularımız var onlarda muhafaza edeceğiz. Ayrıca cenaze için bir tabut getirdik. Cenazeyi tabuta koyacağız” dedi. “Kesin bir karar çıkar mı?“ sorusuna ise Haluk İnce “Çalışmadan önce bir şey söylemek uygun değil. Çalışalım bulgularımızı ortaya koyalım. Ondan sonra zaten ne varsa sizlerle paylaşacağız” diye cevapladıktan sonra daha fazla soru kabul etmeyerek kazı yapılan Anıt Mezar’ın olduğu bölüme geri döndü.

NELER YAPILACAK

Haberin Devamı

Mezarda ilk olarak üstteki anıt mezar kaldırıldı. Daha sonra iş makinesi ve kazmalar vasıtasıyla ekipler cenazeye indi. Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. Adli Tıp Kurumu’nda kaldığı süre boyunca merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, özel bir odada muhafaza edilecek. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak. Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak. Bütün örnekler incelendikten sonra Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak ve savcılığa gönderilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!