Almanya gerçekten PKK'yı destekliyor mu

Güncelleme Tarihi:

Almanya gerçekten PKKyı destekliyor mu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 15:08

Başbakan Erdoğan, dün televizyonlara verdiği demeçte Fransa ve İskandinav ülkeleriyle birlikte Almanya’yı teröre destek veren ülkeler arasında saydı. Hürriyet, PKK’nın Almanya’daki faaliyetlerini araştırdı. Uğur Ergan’ın özel analizi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın iç ve dış güvenliğinden sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın geçen yılki raporu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “PKK, aralarında Almanya’nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesinden destek alıyor” görüşünü destekleyen veri ve değerlendirmeler içeriyor.

PKK’nın Almanya ve Türkiye’deki eylemleriyle ilgili özet bilgilerin de yer aldığı geçen yılki raporda, PKK’nın Almanya’daki yapılanması ve ne şekilde finans kaynakları sağladığı 19 sayfada ayrıntılı şekilde anlatıyor. Bu bölümdeki çarpıcı bilgiler şöyle:

Anında harekete geçiyorlar

Haberin Devamı

Almanya’da PKK’ya tereddütsüz destek verenlerin sayısı 13 bine yükselmiş durumda. PKK örgütlenmesini Almanya’yı, “Kuzey, Orta ve Güney” diye üçe bölerek gerçekleştiriyor. Üç bölgenin altında toplam 28 ayrı birim çalışıyor. Bu birimlere bağlı daha alt birimler ve son olarak da hücre çalışmaları var. Örgüt kadroları, Almanya’daki sempatizanlarını çok kısa süre içinde harekete geçirebilecek kabiliyete sahipler. PKK, Almanya’da lobi çalışmalarını önümüzdeki yıllarda da daha etkili şekilde sürdüreceğini ortaya koymuş durumda.

Almanya en önemli ülke

Özelikle Almanya, PKK’nın siyasi ve silahlı mücadelesine maddi katkı yaratmasına imkan bulduğu Avrupa’daki en önemli ülke. “Bağış kampanyaları” adı altında her yıl toplanan para iki haneli milyon Euro’yu buluyor. Bunun dışında bazı Kürt kökenli işadamlarından “bağış” adı altında yüklü miktarda haraç da alınıyor. Ancak PKK’ya gönüllü bağış da bulunan bir kitle olduğu da söylenebilir.

Elden transfer

ROJ TV, PKK’ya para akışında önemli rol oynuyor. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde toplanan paraların bir bölümü Türkiye ve Kuzey Irak üzerinden doğrudan Türk Ordusu’na karşı savaşan teröristlere gidiyor. PKK’nın “Ekonomi ve Maliye Bürosu”, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde toplanan paraları hiç bir resmi para akışı trafiğine sokmadan kuryeler aracılığıyla elden transferini yapıyor.

Haberin Devamı

Uyuşturucu için kanıt yok

PKK’nın finans kaynağının bir diğer önemli kesimini uyuşturucu trafiğinden sağladığı belirtilse de, örgütün Almanya’da uyuşturucu ticaretiyle uğraştığını ortaya koyan kanıtlara ulaşılmış değil. Ancak PKK’nın ABD’de uyuşturucu trafiğini yöneten örgüt olarak sınıflandırıldığını belirtmekte fayda var.

Örgüte katılım

Roj TV’nin yanısıra Serxwebun, Sterka Ciwan gibi yayınlar ile bir çok internet sitesi, değişik isimler altındaki dernekler, Almanya’daki Kürt gençliğinin Türk Ordusu’na karşı savaşan teröristlere katılmasını sağlamada etkili rol oynuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!