'Başkanlık sistemini zaten deniyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık sistemini zaten deniyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 18:11

Başbakan Tayyip Erdoğan NTV televizyonu canlı yayınında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.Erdoğan Başkanlık sistemiyle ilgili "Bakan yardımcılığı sistemi aslında başkanlık sisteminin dolaylı olarak uygulamasıdır" dedi.

Haberin Devamı

İşte Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan satır başları:

Kamuoyu araştırmalarında terör sorunu öncelikli sorun olarak önümüze çıkıyor.

 Emre Taner döneminde de Oslo ve İmralı görüşmeleri oldu. Bu konuda en önemli enstrümanımız MİT’tir.

SAMİMİYETSİZLİK AÇIKLAMASI

Biz son seçimlerin öncesinde milli, birlik ve kardeşlikle ilgili adımlarımızı attık. Habur da bu sürecin bir boyutudur. Habur’u halkımız muhalefetin değerlendirdiği gibi değerlendirme di ki bize yüzde 50 oy verdi.

Oslo ile ilgili süreçte samimiyetsiz dediğim olay şuydu. Bu görüşmelerin belli medya organlarına servis edildiğini gördük. Bu görüşmeleri belge diye servis etmek en büyük samimiyetsizliktir. Bunların altında imza yoktur. Burada birçok başlıklar var ki bunlar eksik. Görüşülmemiş şeyler görüşülmüş diye verilmiş.

Haberin Devamı

Bir onama yoksa bu bir belge niteliği kazanmaz. Yargı bunu değerlendirme sürecine girmiştir. Nereden alarak medyadan alarak. Medya da burada samimi davranmamıştır. Bu, terörle mücadelede iyi olmamıştır.

"NORVEÇ'İ FARKLI DEĞENLENDİRMEYE TABİ TUTARIZ"

İstihbaratla ilgili bir müsteşar bakanın da başbakanın da en yakın mesai arkadaşıdır. Yargının burada seçtiği yöntemi ben doğru bulmadım.

Yaptığımız araştırmalardan PKK tarafından belgelerin sızdırıldığı anlaşılıyor. Ev sahibi tarafından yapıldığını hissettiğimiz anda oralarda böyle bir şeyi yapmayız veya Norveç’i çok daha farklı bir şekilde değerlendirmeye tabi tutarız.

ÖCALAN’LA GÖRÜŞÜLMESİ NE KADAR ETKİLİ?

 Bizim iktidarımız en cesur adımları atmıştır. Ancak PKK hiçbir dönemde böylesine silahlanma imkanı bulamamıştır.

 Askerin de polisinde silahı bırakması gibi bir şey olamaz. Terör örgütünün silah bırakması durumunda operasyonlara da gerek kalmayacaktır.

 Çözüm için arkadaşlarımız İmralı’ya gitmişse, Oslo’ya gitmişse ..

 Bu sıralar ana muhalefet çözüm için bir araya gelelim dedi. Biz bir yere gitmiyoruz ki. Gelin görüşelim dedik.

 “ARTIK SİYASİ MÜZAKERE NOKTASINDA DEĞİLİM”

Terör örgütüyle mücadele, siyasi uzantılarla müzakere dedik. Fakat artık müzakere noktasında değilim. Şimdi bakıyorsunuz teröristle yanak yanağa bir eş başkanla nasıl konuşacağım.

Haberin Devamı

 Şehit anaları beni onlarla masada görürse ne der. Kusura bakmayın ben bir şehit anasının göz yaşını hiçbirine değişemem.

BALYOZ DAVASI KARARLARI

Bütün bunların bu kadar zaman içinde bitmesini başarılı buluyorum. Gerekçesini görmeden burada bir değerlendirme yapma durumunda değilim. Şimdi bir Yargıtay süreci var. Burası bir nihai sonuç değil.

Yargıtay iade mi eder, kendisin birincil mahkemenin kararını onaylar mı bilemiyoruz. Biz hakkaniyete uygun bir kararın Yargıtay’dan çıkmasını bekleriz.

TSK’dan alınan sanıkların tutuksuz yargılanması benim de en başından beri temennimdi.

MAHKUMLARA EŞLE ÖZEL GÖRÜŞME İMKANI GELİYOR

Babalıktan kocalıktan men diye bir şey söz konu değil. Burada herkes normal olarak görüşme şeyi neyse ziyaretlerin yapacaklar.

Haberin Devamı

Nasip olursa bu yeni dönemde Pazar günü açıklayacağım şeylerden biri şudur. İçer,deki mahkumlarla görüşmede belli sürelerde eşler birbirleriyle diyelim ki 24 saat cezaevi içi değil onun dışında hazırlanan odalarda görüşecekler.

İlk defa bu uygulamayı biz başlatacağız. Eşi ile bir araya gelme olanağını sağlayacağız.

BALYOZ DAVASI KARARLARI

Bütün bunların bu kadar zaman içinde bitmesini başarılı buluyorum. Gerekçesini görmeden burada bir değerlendirme yapma durumunda değilim. Şimdi bir Yargıtay süreci var. Burası bir nihai sonuç değil.

Yargıtay iade mi eder, kendisin birincil mahkemenin kararını onaylar mı bilemiyoruz. Biz hakkaniyete uygun bir kararın Yargıtay’dan çıkmasını bekleriz.

Haberin Devamı

TSK’dan alınan sanıkların tutuksuz yargılanması benim de en başından beri temennimdi.

“27 NİSANI MUHTIRA OLARAK GÖRMÜYORUM”

27 Nisan’ı bir muhtıra olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Muhtıra olarak bir karşılığı olmamıştır. Onun bir fiili tezahürünün olması gerekir. Sadece bir açıklama yapmışlardır. Ama ertesi gün hükümet gerekli olan değerlendirmeyi yapmıştır. Asıl muhtırayı hükümet vermiştir.

KILIÇDAROĞLU’NUN WIKILEAKS İDDİASI

Ben Kılıçdaroğlu’ndan tazminat kazanmaktan bıktım ama o tazminat ödemekten bıkmadı. Eline Wikileaks ile ilgili palavra bir kitap verilmiş. Arkadaşlarıma talimatı verdim anında davayı açacaksınız. Kılıçdaroğlu çok yanlış oynuyor.

FSM ÇALIŞMASI

Haberin Devamı

Burada yüklenici firmanın beceriksizliği olabilir ama söz verilen tarihte çalışmalar tamamlandı. 2 ay gibi bir süre içinde buranın kazınıp bu hale getirilmesi kolay bir iş değil. Zor bir iş. Birinci köprüde bu yaşanmayacak.

KONGRE HAZIRLIĞI

Birinci derecede liyakat ve ehliyet önemli. Sadece sadakat yetmiyor. Ehliyet ve liyakat yoksa sadakat yeterli değil.

Bir hocam “oğlum tekkeye derviş aramayacaksın” derdi. Yüzde 30 aşkın bayan arkadaşımız olacak. Yenilenmiş güçlü temsil kabiliyeti olan bir ekibi oluşturacağız. MKYK’da olacağı gibi MYK’da da bir hazırlığa gideceğiz.

YAKLAŞAN SEÇİMLER

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimleri birleştirme gibi bir düşüncemiz yok. yerel seçimleri biraz öne alışımızı nedeni birincisi mevsim koşulları ikinci bir yıl içinde iki seçim yapmamak için.

ANKETLERİ AÇIKLADI

Son gelen önümde, beş tane firmanın anketi var. Sonuçların ortalaması biz yüzde 52,1, CHP yüzde 24,2, MHP13,3, BDP 6,2 olarak görülüyor.

İMAM HATİP TARTIŞMASI

İmam hatip okuluna gitmeyen teröristtir demiyorum ki. Buradan terörist çıkmıyor diye mi kapattınız dedim.

Millette bir rahatlama oldu. Görüyorlar ki önümüz açıldı.

Ben çocuklarımı ülkemde okutamadım. Erkek çocuklarım katsayıya takıldı. Kızlarım başörtüsü yüzünden gidemedi.

Daha yeni İzmir’de yaşanan olay. Ne oldu. Sınıfa sokmayan öğretmen mahkum edildi. Bizim bütün mücadelemiz ayrımcılıktır.

“BAKAN YARDIMCILIĞI BAŞKANLIK SİSTEMİNİN UYGULAMASIDIR”

Kabine değişikliği her zaman olabilir. Şu anda bütün meşguliyetimiz kongre.

Bakan yardımcılığı sistemi aslında başkanlık sisteminin dolaylı olarak uygulamasıdır.

Başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı sistemi olabilir.

DOĞALGAZA ZAM ORANI

Ekim başında Yüzde 10-15 gibi doğalgaza zam yapmayı düşünüyoruz ama ondan sonra olmayacak.

Bakanlarım arasında konulara farklı yaklaşımlar olabilir. Kimse mali disiplini frene basmak olarak algılamasın.

SURİYE MESELESİ

Esad gidicidir. Çok yakın zamanda gider. Dayanamaz buna.

Obama’nın seçimini çok önemsiyorum. Asıl hayal kırıklığına uğradığım bir yerde Rusya’dır. Rusya ne yazık ki bu katliamın yanında yer alıyor. Rusya yanında yer alınca Çin de yer alıyor. Çin’le görüştüğüm zaman “BM’de artık veto kullanmayacağız” dediler ama yine kullandılar.

İran’ı ne anlamak ne de anlatmak mümkün değil. İran’ın ölçüsü nedir kendilerinden alabilmiş değilim.

Biz Suriye’ye oradaki muhaliflere gıda yardımı lojistik destek veriyoruz. Ama farklı ülkelerden silah gibi destek verenler de var. Türkiye’nin böyle bir desteği yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!