İki Barış’a tahliye

Güncelleme Tarihi:

İki Barış’a tahliye
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

ODATV davasının dün yapılan 13’üncü duruşmasında Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’a tahliye kararı çıktı. Davaya konu olan belgelerin virüsle gönderilip gönderilmediğinin tespiti istenen TÜBİTAK’a mahkeme başkanı bile isyan etti.

Haberin Devamı

ÇAĞLAYAN’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki duruşmaya tutuklu sanık gazeteciler Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Yalçın Küçük ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve tutuksuz sanıklar katıldı.

BALBAY VE ÖZKAN YİNE YALNIZ KALDI

Duruşmada sanık ve avukatlarının mahkemeye ulaşan TÜBİTAK raporuna ilişkin beyanları alındı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada söz alan Barış Pehlivan, “Komplo sonucunda sanık sandalyesinde karşınızdayım. Delil karartma yok. Deliller toplandı. Neden hala tutukluyum?” dedi ve onlarca tecavüz tutuklusunun özgürlüğe kavuştuğunu belirterek Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci’ye “Siz bana düşman mısınız?” diye sordu. Bunun üzerine Ekinci, “Şahsileştirmeyin. Zorluyorsunuz. Biz Müyesser Hanımı bıraktık. Hata ettik herhalde. Kimseye düşman olmuyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İKİ BARIŞ'IN TAHLİYE SEVİNCİ / FOTO GALERİ

ODA TV DAVASINDA 2 TAHLİYE / WEB TV

İki bayram arası tahliye olmaz

Savunmasını yapan Gazeteci-Yazar Soner Yalçın mahkemeye “Nasıl bir akıl yürütmeyle tutukluluk halimizin devamına karar verdiniz” dedi. TÜBİTAK raporunda belgelerin virüsle gelip gelmediğine ilişkin bir bilgi olmadığını söyleyen Yalçın, “Kararınıza gerekçe olarak iki bayram arasında tahliye olmaz deseydiniz daha doğru olurdu” ifadesini kullandı. Soner Yalçın’ın bu sözü üzerine mahkeme başkanı, “Şüpheden sanık yararlanır, evet. Ama bu hüküm sırasında olur” dedi. Adalete olan inancının kalmadığını belirten Yalçın, “Adalete olan inancımı Silivri zindanına gömdüm. Anladım ki adalet bir intikam aracına dönmüştür” diye konuştu.

Buradan adalet çıkmaz

Barış Terkoğlu da savunmasında, TÜBİTAK raporunda bazı dosyaların açılmadığının ortaya çıktığını belirterek, “Açılmamış dosyanın davası mı olur?” dedi. Adalete olan inancının artık kalmadığını söyleyen Terkoğlu, “İzin verin hissiyatımı söyleyeyim. Bu salondan adalet çıkmaz. Bunu hergün güneşin doğuşunu, batışını görür gibi görüyorum” dedi.

Başkan TÜBİTAK’a çattı

Yalçın Küçük’ün avukatı Hasan Fehmi Demir, TÜBİTAK raporunun çelişkili olduğunu ve Türk yargı sisteminde şüpheden sanığın yararlanması gerektiğini söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Ekinci, TÜBİTAK raporuna yönelik şu eleştiride bulundu: “Rapor yazıyorsun tam yaz yani. Yarım yamalak yazma. ‘Bu dosyalar virüsle gönderildi’ de. Yüzde 100 diyemiyorsan da yüzde 99 diyebilirsin. Sorun buradan kaynaklanıyor. Biz bilgisayar mühendisi değiliz. Tabiki mahkeme takdir hakkını kullanacaktır. Ama bir şey varsa net söyle.” Başkanın bu sözleri salonda şaşkınlık yarattı. Mahkeme Başkanı, savunmaların ardından, Savcı Adnan Çimen’e söz verdi. Savcı, TÜBİTAK raporunda çelişkiler bulunduğu gerekçesiyle yine aynı kurumdan ek rapor düzenlenmesini ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Haberin Devamı

Net ifadeyle yazın

Mahkeme ise odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ile haber müdürü Barış Terkoğlu’nun üzerlerine atılı suçların niteliği ve tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi. Karar Pehlivan ve Terkoğlu’nun yakınları ve arkadaşları tarafından sevinçle karşılandı. Aileleri göz yaşlarını tutamadı.
Mahkeme, TÜBİTAK’tan gelen raporda belgelerin virüsle gönderilip gönderilmediğinin tespit edilemediğini, yeniden inceleme yapılarak tespitin mümkün olup olmadığının net ifadelerle bildirilmesini istedi. Mahkeme, TÜBİTAK’a 20 gün süre verdi. Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı’nın delil durumu ve kuvvetli suç şüphesini gerekçe gösteren mahkeme, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 16 Kasım’da görülecek.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!