‘Big Mac’ için 42 dakika çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

‘Big Mac’ için 42 dakika çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

İsviçreli UBS’in araştırmasına göre bir Tokyo’da bir ‘Big Mac’ almak için sadece dokuz dakika çalışmak yeterken, İstanbul’da 42, Kenya’nın başkenti Nairobi’de ise 84 dakika çalışmak gerekiyor.

Haberin Devamı

İSVİÇRELİ banka UBS’in yaptığı ve 72 şehri inceleme altına aldığı yıllık araştırmada, Oslo’nun dünyanın en yüksek maaşlarının verildiği şehir ve alım gücü en yüksek sakinlerin yaşadığı kent olduğunu ortaya çıkardı. Osla, 2012 yılında Zürih ve Tokyo’nun önüne geçerek, dünyanın en pahalı şehri oldu. İsviçre’nin kişi başına düşen milli geliri oldukça yüksek olan finans kenti Zürih’te aynı zamanda en yüksek alım gücüne sahip sakinlere ev sahipliği yapıyor.

122 ürün incelendi

UBS’in araştırmasında 122 ürün ve hizmet değerlendirilirken, para birimlerinin dalgalanması da hesaplandı. Araştırmaya göre, Tokyo’da bir ‘Big Mac’ almak için sadece dokuz dakika çalışmak yeterken, Kenya’nın başkenti Nairobi’de 84 dakika çalışmak gerekiyor. Zürich’de yaşayanlar Big Mac satın almak için 13 dakika çalışmak zorundayken, Tokyo’da diğer ürünlerin daha pahalı olması, İsviçre kentini alım gücü en yüksek şehir yaptı. İstanbul’daki çalışanlar ise bir Big Mac almak için 42 dakika, Şanghay’daki çalışanlar ise 29 dakika çalışmak zorunda.New York ve Hong Kong’da ise bu hamburgeri satın almak için 10 dakika çalışmak yeterli.

Haberin Devamı

Kim ne kadar çalışıyor

ŞEHİR                 DAKİKA
Tokyo    9
New York 10
Hong Kong 10
Zürih  13
Şangay 29
İstanbul 42
Nairobi  84

iPhone için 22 saat

UBS, “Zürich’de çalışanlar, 22 saatlik çalışmanın ardından bir iPhone alabilirken, Filipinler Manila’da 42 saat çalışmak gerekiyor” dedi. Yaşam maliyetinin en ucuz olduğu şehirler Delhi ve Mumbai olurken, New York dünyanın en pahalı altıncı şehri olarak gösterildi. Moskova en pahalı şehirler sıralamasında 40’ıncı, Şanghay ise 49’uncu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!