1 günde 7 bin ton hamsi tükettik

Güncelleme Tarihi:

1 günde 7 bin ton hamsi tükettik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 00:00

Balık avlanma mevsiminin açılmasıyla birlikte ucuzlayan tezgâh fiyatları vatandaşların ‘balık özlemlerini’ gidermelerini sağladı. Balıkçıların denizlerden geldikleri ilk günde Türkiye’de toplam 10 bin ton balık tüketilirken, bunun 7 bin tonunu hamsi satışları oluşturdu.

Haberin Devamı

BALIK av mevsiminin açılmasıyla beraber, özellikle hamsinin yüksek miktarlarda çekilmesi vatandaşın özlemini gidermesini sağladı. Özellikle Marmara Denizi’nde bu yıl hamsinin bol olması, fiyatların bazı yerlerde 2 liraya kadar düşmesini sağlarken, ilk günde Türkiye çapında 7 bin ton hamsi tüketildi. Balık sezonunun açılması ile yaklaşık 17 bin teknenin denizlere açıldığını belirten Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, “Balıkçı da, satıcı da, tüketici de durumdan memnun. Şu anda balık satışları bütün illerimizde çok iyi durumda. Bu yıl deniz bizlere iyi davranarak geçen yıllara göre çok daha bol balık verdi” dedi.

Ucuza balık yiyeceğiz

Hamsinin bol olmasının herkesi mutlu ettiğini kaydeden Özkaya, bunun arkasından da palamut ve istavrit ucuzlayacağı mesajını verdi. Özkaya, “Avlanmadan sonraki ilk gün Türkiye’de 10 bin ton balık tüketildi. Türk halkı bu kış, ucuz fiyatlara bol bol balık tüketecek” diye konuştu. ‘Denizlerin incisi’ hamsinin tezgah fiyatı, dün Türkiye’nin farklı bölgelerinde 2 lira ile 5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulurken, Özkaya, şöyle konuştu: “İnsanlar tezgahta satılan donmuş balığı değil, tabiki taze balığı tüketmeyi seviyor. Türk halkının hamsiye olan sevgisi tezgahlara da yansıdı. Şu anda tüketilen hamsi, Marmara Denizi’nin balığı. Karadeniz’den gelmeye başlayacak olan hamsi ile birlikte fiyatların daha da düşmesi, günlük hamsi tüketimini 10 bin tonlara kadar çıkaracaktır.”

Haberin Devamı

Kasası 10  liraya satılıyor

Özkaya şöyle devam etti: “Tekneden tezgaha bir kasa hamsi 10 liraya satılıyor. Bir kasanın içinde 13 kilogram balık oluyor. Tüketiciye kilosu minimum 2 TL’den satılıyor. Türkiye’de bu işten 200 bin kişi ekmek yiyor. 5 milyar TL’lik sektöre destek olunmalı.”

Karadeniz’den gelenle 1.5 liraya iner

-  İSTANBUL Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ise, balık fiyatlarının İstanbul’da da düştüğünü belirterek, “İstanbul halkı ilk günden adeta balıkçılara akın etti. Havaların esiyor olması tekneleri etkiliyor ancak yine de şu ana kadar piyasada herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Fiyatlar beklenenin oldukça  altında. Bize gelen bilgilere göre İstanbul’un bazı bölgelerinde hamsi fiyatları, 10 lira seviyesinden, 2 liralara kadar gerilemiş durumda. Bizim bu fiyatları dengede tutmamız gerekiyor. Hamsi uzun bir süre daha bu seviyelerde gider ancak Karadeniz’den de balık gelmeye başladığında fiyatlar 1.5 liraya kadar inecektir. Karadeniz’den de ciddi bir takviye bekliyoruz. Aslında şu anda çıkan balığın Kasım ayından itibaren tutulması gerekiyordu ama iki yıldır Eylül’de başlıyor. Bu da kasım ayına kadar balığın azalmasına, fiyatların da yılın sonraki bölümünde devamlı yükselmesine yol açıyor” dedi.

Haberin Devamı

5 milyar TL’lik piyasa

-  Türkiye’de irili ufaklı 17 bin balıkçı teknesi bulunuyor.
-  Yılda 450-500 bin ton balık tutuluyor.
-  Bu yıl hamsi fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25-30 ucuzlama yaşanıyor.
-  Tutulan balığında yüzde 67’sini hamsi oluşturuyor.
-  Türkiye’deki balık piyasasının toplam büyüklüğü 5 milyar dolara ulaşıyor.
-  Hamsinin tezgah fiyatı 2.5 TL ila 5 TL arasında değişiyor.
-  Türkiye’de ilk gün 10 bin ton balık tüketildi.
-  7 bin tonunu hamsi oluşturdu.
-  Türkiye’de günde 10 bin kasa balık, tezgâhlarda satışa sunuluyor.

Yeni tebliği destekliyoruz

SU Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı, gelecek 4 yılı kapsayacak olan ‘Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’ ile ilgili olarak “Protesto kargaşası yaşandı ama 24 metre sınırı ve diğer bazı kısıtlamalar bizce de gerekiyordu. Birlik olarak destekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!