Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Futbolun havadan sudan halleri

Futbol gibi açık havada yapılan tüm spor etkinliklerinde hava şartları, sporcuların performansını, maçın sonucunu ve hatta futbolcu transferlerini etkilemekte. Nasıl mı?

Haberin Devamı

“Sepette Güneş” gibi terimler güneşin yüzünü gösterdiği spor faaliyetleri için kullanılır. Örneğin, hava şartları futbol için kötü bile olsa futbolcular çoğu kez sahaya çıkıp maçını oynar. Fakat seyirciler maça gidip gitmemekte serbest. Sonuç olarak açık havada oynanan futbol maçlarına hava şartlarının etkisi çok büyük.
Şiddetli hava şartları, güçleri farklı olan rakipleri biraz dengeler. Zayıf olan takımın bu şartlarda berabere kalmak veya teknik olarak güçlü takımı yenmek için daha fazla şansı vardır. Bunun belli başlı nedenlerinden biri, ağır hava ve saha şartlarında kötü ve isabetsiz paslardır. Kötü bir pas, olmadık bir yerde top kaptırma, diğer oyunlardaki joker gibidir ve çoğu zaman maçı kimin kazanacağını belirler.

HAVA KOŞULLARI AVANTAJ YA DA DEZAVANTAJ OLABİLİR

Haberin Devamı

Bununla beraber, tekniği kuvvetli olan takımlar rüzgarlı günlerde rakip geçmede, adam eksiltmede ve şut atmakta tekniği zayıf olan takıma göre daha avantajlı duruma geçer. Rüzgarlı havalar aynı zamanda kısa paslarla gole gidebilen takımlar için bir avantajdır.
Maç için kötü olan hava şartları yoğun savunma mücadeleli bir maç ve düşük gol sayısı demektir. Yağmurlu havalarda ıslak zeminlerde oynayan futbolcular sakatlanmaktan çekindikleri için de daha yavaş ve savunma ağırlıklı oynamak isterler.
Bazı takımlar kendilerine çok uygun hava şartlarında oynarken diğerleri onlar için ekstrem sayılacak hava şartlarında oynamak zorunda kalabilir. Örneğin, İrlanda Milli takımı için 15 santigrat derecede maç oynamak, Kamerun’a karşı önemli bir avantaj. Benzer şekilde Suudiler için çok sıcak ve kuru bir gün Almanlara karşı büyük avantaj. İyi kondisyon tutmuş bir takım sıcak ve nemli havada, fiziksel olarak daha güçsüz olan bir takıma karşı avantajlı sağlayabilir. Ayrıca yüksek rakımdan gelen takımlar, örneğin Ekvator, Hollanda gibi deniz seviyesinden gelen takımlara karşı daha avantajlı olabilirler. Soğuk havalar genellikle düşük tempolu oyun için uygun değildir; böyle havalarda çok ve daha iyi koşan takım daha fazla avantajlıdır.

Haberin Devamı

EN ÇOK ETKİLENENLER YABANCI FUTBOLCULAR

Bunlar sadece bir kaç faktör, fakat hava şartlarına dikkat etmek ve onu dikkate almak futbolcu performansı ve futbol maçlarının sonucunu tahmin etmenize yardımcı olacaktır. Aslında sadece maçların değil aynı zamanda maçtan maça ve mevsimden mevsime yabancı futbolcuların performansını da daha iyi tahmin edip değerlendirebilirsiniz.
Bu bilgiler ışığında, gazete ve dergilerimizdeki “4 Büyükler”, yabancı futbolcu transferlerinin çoğunda neden adeta “karavana” atarken, bazılarında ise tam bir “fiyasko” yaşadığına dair haber ve yorumları artık farklı bir gözle süzebilirsiniz. Özetle, “olmadı baştan” deyip yeni yabancı futbolcu transferi için eldeki yabancıları yok pahasına satan takımlarımız milyonlarca doları boşa harcıyor.
Sonuç olarak, Türk sporu henüz profesyonel bir meteorolojik destek ve analizlerden yoksun. Bana sıkça maç havasını sorup duran futbol fanatiklerine duyurulur; yanlış transferlere az para harcayın da kendinize bir meteorolog bulun!..

Yazarın Tüm Yazıları