Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız

Güncelleme Tarihi:

Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 18:50

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Katıldığı bir programda küresel ekonomiyi değerlendiren Bakan Şimşek, dünya ekonomisinde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa 2009 yılında küçülme yaşandığını hatırlattı.

2010 yılında bir toparlanma olduğunu, bunda Türkiye, Brezilya, Çin ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin payının büyük olduğunu anlatan Şimşek, fakat bu sene yavaş yavaş gelişmekte olan ülkelerin de bir momentum kaybına uğradığını, yani ekonomilerinin yavaşlamaya başladığını söyledi.

Dünyadaki bu momentum kaybına paralel olarak Türkiye'nin de yavaşlama sürecinde bulunduğunu kaydeden Şimşek, şu anda bütün dünyada emtia fiyatlarının arttığını, bunun da Türkiye için iyi bir durum olmadığını vurguladı. Türkiye'nin bu sene 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapacağına dikkati çeken Şimşek, bunun enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bakan Şimşek, global ekonominin daha fazla etkilenmemesi için emtia fiyatlarındaki artışın durması gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Şimşek, büyümede yüzde 4'lük hedefin belki tutturulamayacağını kaydederek, “Yüzde 4'ün altında bir büyüme söz konusu şu anda” dedi.

Bütçe hedefleri tutmayacak

Bu sene Türkiye'nin büyümesinin ihracat ağırlıklı olarak gerçekleştiğini, iç talebin ise durma noktasında bulunduğunu anlatan Mehmet Şimşek, ihracat kanalıyla büyümenin vergi gelirini artırmadığını, aksine düşürdüğünü söyledi.

Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağına işaret ederek, bunda memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz satmasının önemli payı olduğunu vurguladı.

Memur maaş zamlarının bütçeye 4,5-5 milyar liralık ilave yük getirdiğini ifade eden Şimşek, büyük şehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesi gibi nedenlerle de ulaştırmadan çok ciddi bir yük geldiğini dile getirdi. Türkiye'de hala 48 yaşında kadınların, 49 yaşında da erkeklerin emekli olabildiğine işaret eden Şimşek, 2002 yılında 6,5 milyon kişi olan emekli sayısının bugün 10,1 milyon kişiye, 2002 yılında 16-17 milyar lira düzeyinde olan emekli ödemesinin de bugün 110 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Şimşek, BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz sattığına ve bunun da BOTAŞ'ın KDV ödemelerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, özelleştirme performansının da hedeflerin altında kaldığını vurguladı.

Bakan Şimşek, “2013 yılı bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz” dedi.

Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve “bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını” söylediğini anlatan Şimşek, fakat birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini de kaydetti.

Bakan Şimşek, “Hala bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan, kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız” diye konuştu.

Gayrimenkul alım ve kiralamalarına sıkı takip

Şu anda bütün internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını ve onları bir veri tabanına dönüştürdüklerini belirten Maliye Bakanı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Maliye Bakanlığı'nda veri tabanına dönüştürüyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamahala göstereceğiz, ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır. Mesela biz 300 bin lüks araba satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!