Ortadoğu'nun en büyük hububat ticaret merkezi Mardin'de

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğunun en büyük hububat ticaret merkezi Mardinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 12:52

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 3 ay sonra hizmete girecek olan Ortadoğu'nun en büyük Hububat Ticaret Merkezi'nde, 187 bin ton hububat modern ortamda muhafaza edilebilecek.

Haberin Devamı

Kızıltepe Zahireciler Toplu İşyeri Ve Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Şerif Öter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki buğday pazarının ihtiyaçlara cevap vermemesi üzerine 245 girişimci bir araya geldiklerini ve hububat ticaret merkezi yaptırmaya karar verdiklerini kaydetti.

Temeli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından atılan hububat merkezinin, dünyada eşi benzerinin bulunmadığını, Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin en büyük hububat merkezi olduğunu vurgulayan Öter, 213 bin metrekare üzerine kurulan merkezde, 542 iş yeri ve 52 sosyal donatının bulunduğunu, sektöre bağlı bütün ihtiyaçları karşılayacak şekilde dizayn edildiğini aktardı.

Öter, tarım bölgesi olan Mardin'in, dünyanın en verimli, bereketli topraklarına sahip olduğunu, GAP suyunun bölgeye yakında ulaşacağını, bu nedenle merkezin kapasitesini çok geniş tuttuklarını bildirdi. Ticaret merkezinin 3 ay sonra açılışını yapmayı planladıklarını ifade eden Öter, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye'de hububat piyasası açılmadan verileri buraya aktaracağız. Türkiye'de hububat ticaretinin yapıldığı her yerin fiyatları ekranlara yansıtılacak. Sanayicimiz buraya hububat almaya geldiğinde, diğer illerimizdeki ve dünyadaki tarım verilerini ekranda görebilecek. Çiftçilerimiz burada şeffaflığı görecek. Gözünün önünde ürününü kaça satılacağını öğrenecek. Burada her üyemiz için 500 ton kapalı alan 200 ton da açık alan olmak üzere toplamda 700 ton hububat kapasiteli depolar yaptık. 187 bin ton hububat modern, temiz ve hijyenik bir ortamda muhafaza edilecek. Bankalar, kasaplar, marketler burada hizmet verecek. Bütün ihtiyaçların karşılandığı bir alan kuruyoruz. 15 dönümlük bir otopark da olacak.”

“3 bin insana ekmek kapısı olacak”

Hububat merkezinin ilçeye her alanda katkı sağlayacağını, 3 bin insana ekmek kapısı olacağını kaydeden Öter, şöyle konuştu:

“İlçemizde bu kadar çalışana imkan tanıyan başka bir ticaret merkezi yok. Bunun yanında merkezimizin ikinci büyük istihdam geçim kaynağı tarımdan sonra nakliyat sektörü olacak. Nakliyat sektöründe Irak'la uluslararası iş yapanların yanı sıra yurt içinde çalışan sektör azımsanmayacak çoğunlukta. Bu sektörün tamamı burada istihdam edilecek. Çünkü burada hububatı alan kişiler batı illerine götürecek. Bunlar için de yer yaptık, kooperatif yaptık. Bu sektörde istihdam edilecek herkes için yer yaptık. Çiftçi iş yerine gelince bütün ihtiyacını temin edebilecek. Burayı 245 müteşebbis hiçbir yerden destek ve hiçbir kurumdan hibe almadan kendi imkanlarımızla yaptık. Toplam maliyeti 25 milyon. Ayrıca 4 milyon liraya mal olacak bin 500 kişilik bir cami yaptırıyoruz. 30 milyona mal olan projeyi, 100 yıl hububat ticaretine cevap verecek kapasitede yaptık. İlk etapta 264 esnaf çalışabilecek. Gerektiğinde bu sayı bine kadar çıkabilecek. Biz ileriyi düşünerek bunun temelini attık. Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin en büyük hububat ticaret merkezidir. Biz ayrıca kendi branşında dünyanın en büyük hububat ticaret merkezi olduğunu iddia ediyoruz.”

“Dünyanın en kaliteli kırmızı mercimeği ve makarnası bu topraklarda”

Öter, dünyanın en kaliteli mercimeği ve makarnalık buğdayının Kızıltepe ovasında yetiştiğini savunarak, “Mesela Kanada'nın mercimeği hibritlidir. İlaç sürülmezse mercimek kırmızı rengini almaz. Çünkü tam güneşi görmüyor. Bu sebeple hem vitamin değeri hem de kalori açısından farklıdır. Dünyanın en iyi makarnalık buğdayı bu bölgede yetişiyor. Kalite açısından eskiden en iyi makarna İtalya'da üretiliyordu. Ancak laboratuvar ve tahlillerin sonucuna göre dünyanın en kaliteli makarnalık buğdayı burada yetişiyor. Eskiden Konya'da da yetişiyordu ama Konya'nın toprağı deforme oldu. Bilimsel veriler bunları gösteriyor. Kızıltepe'nin tarımsal geleceği parlak” şeklinde konuştu.

“GAP suyu işsizliği bitirecek”

Öter, Mezopotamya topraklarının 5 bin yıl önce dünyaya medeniyet yaşattığını, bu topraklara hakkettiği değerin verilmediğini vurgulayarak, GAP suyunu dört gözle beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Fırat bölgesine GAP suyunun ulaşmasıyla Kızıltepe'de ve bölgede işsizliğin biteceğine inandıklarını ifade eden Öter, şunları söyledi:

"Önemli olan GAP suyunun buraya gelmesidir. Bölge insanı elektrik sıkıntısı, sulama sıkıntısı çekiyor. Çiftçi kendisine kuyu kazıyor. 20 yıl evvel 8 metreden su çıkıyordu şimdi 800 metreden su çıkıyor. Tükettiğimiz yer altı sularımız, milli kaynağımız, servetimizdir. Oysa bir yanımızda Fırat bir yanımızda Dicle nehirlerimiz var. Bugüne kadar ne yazık ki sularımızı değerlendiremedik. 'Hükümet tarafından 2013 yılında kanallar bitirilecek. Mardin kanalına su verilecek' deniliyor. Biz de sabırsızlıkla bunu bekliyoruz. Biz buna güvenerek hububat merkezimizin projesini büyüttük ve büyük para harcadık. Umut ediyoruz bizim bu bölgenin tarımı hak ettiği seviyeye gelecek. Bölge insanımız gelen sudan faydalanacak. GAP kapsamında Fırat suyu bu bölgeye geldiğinde, işsizlik diye bir şey kalmayacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!