'Türkiye'yi daha kötüsü bekliyor'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi daha kötüsü bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 10:26

Guardian’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Martin Chulov, bugün Suriye'de geri dönülemeyecek bir noktaya gelen krizden en kötü etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu düşünüyor...

Haberin Devamı

Martin Chulov, Suriye'de rejim güçleri ile muhalifler arasında 18 ay önce başlayan ve iç savaşa dönüşerek, asker olsun sivil olsun 23 binden fazla kişinin ölümüne neden olan çatışmaların Ortadoğu'ya ve Türkiye'ye etkisini yazdı.

Chulov’un, “Suriye, geri dönüşü olmayan nokta” başlığını taşıyan analizi şöyle:

Esad rejimi ve Özgür Suriye Ordusu arasındaki mesele ölüm kalım mücadelesi haline geldi. İç savaş tüm Ortadoğu’yu tehdit ediyor…

Muhaliflerin en büyük isteği bölgedeki etkin ülkelerin devreye girmesi. Böyle bir durumda, sorun Suriye sınırları içinde kalmaz.

500 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nun 90 yıl önce parçalanmasından sonra Suriye, Irak, Lübnan ve Ürdün'ün sınırları belirlenmiş, İsrail ortaya çıkmıştı.

Suriye krizi sınırları aşarsa, Ortadoğu’da, Osmanlı'nın dağılmasından sonra yaşananlardan da daha derin değişimler meydana gelir.

Haberin Devamı

'MÜLTECİ KRİZİNDEN FAZLASI YAŞANIR'

Suriye’deki ayaklanmadan ilham alan Irak’taki İslami gruplar, ülkede varlıklarını yeniden güçlendirir.

Şam yönetiminin devrilmesi İran’ın yanı sıra Lübnan’daki Hizbullah için de büyük bir hezimet olur. O zaman, Türkiye gibi güçlü devletler de bu etkiden kaçamaz.

Suriyeli Kürtler, idari otoritesinin zayıflamasıyla kendilerine devlet kurma şansı tanındığına karar verirse Türkiye mülteci krizinden çok daha büyüğüyle karşılaşır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!