Domates ne zaman gelmiş?

Kristof Kolomb Amerika’yı keşfedene kadar Avrupalılarda kayda değer bir mutfak kültürü yokmuş.

Bu coğrafi keşiflerin ardından Avrupalılar; domates, biber, patates, mısır ve kabak gibi sebzelerle tanışmışlar. Osmanlı’nın sebzelerle tanışması içinse Tanzimat’ı beklememiz gerekmiş. Osmanlı Mutfağını en çok, somon ekmek etkilemiş. Etkileyen diğer bir ürün ise domatesmiş. Hayatımızın değişmezleri arasında ve mutfağımızın baş tacı domatesle böylece tanışmışız.


İnce Noktalar

Sarmalar pişerken üzerine porselen tabak kapatmanın nedeni, yaprakların dağılmaması içindir. Dolmanın dibine tutmaması için de altına bir sıra asma veya lahana yaprağı serin.

ŞİMŞİR ÇORBASI

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı ince bulgur

200 gr. yağsız dana kıyma

6 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

10 su bardağı su veya et suyu

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 yemek kaşığı kuru nane

2 adet limonun suyu

Tuz -Karabiber

Yapılışı:

Bir su bardağı suda 10 dakika beklettiğiniz bulgura, kıyma, 5 yemek kaşığı un, yumurta ve tuz katarak yoğurun. Elinizi ıslatarak, nohut büyüklüğünde köfteler yapın. İnce kıyılmış soğanı yağda kavurun. 1 yemek kaşığı un ekleyerek, 2 dakika karıştırın. Salçaları ve 10 bardak suyu ekleyin. Nohutlarla birlikte 15 dakika kaynatın. Köfteleri ve naneyi de katarak 15 dakika daha pişirin. Limon suyunu gezdirip, ateşten alın.


Nuska pırasa sarma

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Yapılışı:

Pırasanın beyaz bölümünü (20 cm kadar) uzunlamasına yarıya kadar açın. Şeritler haline gelen yaprakları kaynar tuzlu suda haşlayın. Kuru soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci katın, 10-15 dakika kavurun. Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, altını kısın. Suyunu çekince yenibaharı ve dereotunu serpip, ateşten alın. İç pilavı paylaştırarak, pırasaları nuska biçiminde sarın. Üzerine su ve zeytinyağı gezdirip, önce düz bir porselen tabak, sonra tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika pişirin.

Malzeme listesi

1 kg. pırasa

Pilav içi için

1 su bardağı pirinç

4 adet kuru soğan (ince kıyılmış)

1 çay bardağı zeytinyağı

3 yemek kaşığı kuş üzümü

2 yemek kaşığı dereotu (ince kıyılmış)

2 yemek kaşığı yeşil soğan (ince kıyılmış)

1 tatlı kaşığı tarçın

6 adet kesme şeker

1 adet limonun suyu

3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)

Tuz-Karabiber

Üzeri İçin

1 çay bardağı zeytinyağı

2 su bardağı su


Çilekli tart

Yapılışı:

Yağı, yumurta sarısını, toz şekeri, kabartma tozu ve yoğurdu suyla ezin. Unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. 15 dakika beklettiğiniz hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın. Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene dek pişirin. Krema, pudra şekeri ve limon suyunu çırpıp, tabağa ters çevirerek aldığınız tartın çukur bölümüne yayın.

Çileklerle süsleyip, hazırladığınız jöleyle kaplayın. Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra servis yapın.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme Listesi

125 gr yumuşak margarin

1 adet yumurtanın sarısı

2 yemek kaşığı toz şeker

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı yoğurt

4 yemek kaşığı su

2,5 su bardağı un

Üzeri için

1 çay bardağı hazır çiğ süt kreması

1 yemek kaşığı pudra şekeri

1 adet limonun suyu

250 gr çilek

1 paket çilekli tart jölesi
Yazarın Tüm Yazıları