Tatilin formülü olur mu hiç

Camı açıp bağırmak istiyorum: Kaçıınnn, Türkler ölümüne tatile çıkıyor!

Haberin Devamı

Bizler turizmi geç idrak etmiş olmakla birlikte kısa zamanda iliklerine kadar sindirmiş bir milletiz. Turizm derken ülkemize gelen yabancılardan bahsetmiyorum, bizim turist olarak tarihimizi kastediyorum.
Bundan 25 yıl evvel, tatil yapacağım diye yola çıkıp güneye gidenler parmakla gösterilecek kadar azken şimdi ölümüne tatil yapıyoruz. Retorik değil, kelimenin tam anlamıyla ölümüne tatil yapıyoruz. Akıncılar gibiyiz adeta. İddiamı Emniyet Genel Müdürlüğü’nin verileriyle desteklemek isterim:
Şeker Bayramı tatilinde toplam 1841 trafik kazası oldu. Bu kazalarda 74 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 61 kişi yaralandı. Kazaların büyük bölümü arife günüyle bayramın son günü meydana geldi.
İstanbul-Bolu arasını 11 saatte kat edenleri, feribot iskelelerinde kilometreleri bulan araç kuyruklarını, havaalanında 40 dakika beklenen taksi sırasını saymıyorum ki, bunlar da insanı öldürmese dahi süründürür.
İngiliz bilim adamları hiç işleri güçleri kalmamış gibi mükemmel tatilin formülünü açıkladı bu hafta: (N(d)µ(d)-40)(r))/(?(b)((C(d)-µ(d) )N(d)-41/40 c) ) (41c.a)/?40?^2.
Formüle bakıp bu hesaba hafta sonları dahil mi, kurban bayramını hafta sonuyla birleştirebiliyor muyuz, paket turların katsayısı nedir, benzin parası dahil mi, dediğinizi duyar gibiyim.

Haberin Devamı

İDEAL SÜRE ÜÇ GÜN

Hiç uğraşmayın çünkü mükemmel tatilin süresi sadece üç gün. Üstelik en fazla dört saatlik yola gitmek gerekiyor.
İngiltere’nin Sussex Üniversitesi’nde öğretim üyesi Psikolog David Lewis, en iyi tatilin kişinin evinden en fazla dört saatlik uzaklıkta bulunan bir yerde geçireceği üç gün olduğunu söylüyor. Kendisine göre en çok rahatlatan ve dönüşte en az strese sokan tatil bu şekilde yapılıyor.
Formülü ortaya çıkaran değişkenler şöyle: Stres katsayısı, sıkıntı, dinlenme, tatilin masrafı ve zaman.
Bu hesapla İstanbullular tatil için Bilecik, Düzce, Edirne, Ankara, Zonguldak gibi destinasyonlara yönelmeli. En fazla Ayvalık yapabilirsiniz.
Ankaralılar ise Kütahya, Isparta, Kayseri, Tokat, Sivas veya Uşak’tan yana kullanabilir tercihlerini. Tabii bu bayramda olduğu gibi şehirlerarası karayollarında trafik, iş çıkışı Boğaziçi köprüsü kıvamına gelmezse. Bu durumda İstanbulluların Dilovası’nda ilk bulduğu pansiyona yerleşmesi gerekebilir.
Bu arada hükümet Kurban Bayramı’nın 10 güne çıkarılmasına yeşil ışık yakınca, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy müjdeyi verdi: Tahminimize göre 600 bin kişi tatile koşar!
Camı açıp bağırmak istiyorum: Kaçıınnn, Türkler ölümüne tatile çıkıyor!

İŞTE O FORMÜL

Haberin Devamı

(N(d)µ(d)-40)(r))/(?(b)((C(d)-µ(d) )N(d)-41/40 c) ) (41c.a)/?40?^2.
N(d) = Bir yıl içindeki tatil günleri ve muhtemel tatillerin sayısı
C(d) = Tatile çıkılacak günlerin maliyeti
a(d) = Tatilin uzunluğuna bağlı olarak tatilcinin evinden uzaktayken hissedebileceği rahatlık katsayısı

Yazarın Tüm Yazıları