“151 projeye 58,3 milyon lira hibe”

Güncelleme Tarihi:

“151 projeye 58,3 milyon lira hibe”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2012 12:40

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), 2010 ve 2011 yıllarında 151 projeye toplam 58,3 milyon lira hibe desteği verdi.

Haberin Devamı

İSTKA, 2010 yılında 5 başlık altında gerçekleşen programlara 70 milyon lira, 2011 yılında da 4 program için 51 milyon lira mali destek bütçesi ayırdı. İSTKA'nın dağıttığı mali destek, 2010 yılında 44 milyon 455 bin lira, 2011 yılında ise 13 milyon 887 bin lira olmak üzere iki yılda toplam 58 milyon 342 bin lira oldu. İSTKA'nın 2012 yılı mali destek bütçesi ise 97,5 milyon lira.

2010 yılında açılan “İşletmelere Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma”, “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma”, “Sosyal İçerme ve Toplumsal Bütünleşme Küçük Ölçekli Altyapı”, “İşletmelere Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi” ve “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi” başlıklı mali destek programlarına yapılan toplam 387 başvuru arasından başarılı bulunan 106 projeye 44 milyon 455 bin lira hibe desteği verildi.

Haberin Devamı

2011 yılında ise “Engelsiz İstanbul”, “İşletmelere Yönelik Çevre ve Enerji Dostu İstanbul”, “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Çevre ve Enerji Dostu İstanbul” başlıklı mali destek programlarına yapılan 175 başvurunun 32'sine ve “Doğrudan Faaliyet Desteği” programına yapılan 41 başvurudan 13'üne ise toplam 13 milyon 887 bin lira hibe desteği kullandırıldı.

“Fonlar tamamıyla milli kaynaklı”

İSTKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülmecit Karataş, yaptığı değerlendirmede, İSTKA'nın çalışma prensibinin “İstanbul'un bölge planında bulunan ekonomik ve sosyal kalkınma eksenli makro stratejik hedefler doğrultusunda tematik alanlarda çağrılara çıkarak hibe desteği vermek” olduğunu söyledi.

İstanbul'da daha rekabetçi projeler istedikleri için kriterleri biraz yüksek tuttuklarını belirten Karataş, “İşletmelerin daha yenilikçi, daha inovatif işler yapmalarını çok önemsiyoruz, onları önceliyoruz. Ar-Ge'ye, inovasyona dayalı projeleri daha çok destekliyoruz. O doğrultuda firmalardan bize proje sunmalarını bekliyoruz” dedi.

Kültür ekonomisi ve yaratıcı sektörlerin önemine değinen Karataş, İstanbul'un ekonomik ve kültürel dinamiklerinin farklı olduğunu, çok ciddi potansiyel vadettiğini ve burada yapılması gereken çok daha fazla iş olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Açılan programlara yapılan başvurularda çok kapsamlı bir değerlendirme süreci takip ettiklerini söyleyen Karataş, İSTKA olarak kullandırdıkları fonların tamamıyla milli kaynaklı olduğunun altını çizdi.

Desteklenen projelerin takibinin İSTKA'nın organizasyon yapısında yer alan “İzleme-Değerlendirme Birimi” tarafından yapıldığını, her projeyi izlemek üzere bir uzmanın atandığını ve bu uzmanın projenin belirtilen doğrultuda ilerleyip ilerlemediğini haberli ya da habersiz şekilde takip ettiğini anlatan Karataş, şöyle devam etti:
“Biz bu doğrultuda kurumlara bir ön ödeme, bir ara ödeme, bir de proje bittikten sonra nihai ödeme yaparız. Yani öyle baştan bütün miktarı vermemiz gibi bir durum yok. Mutlaka kontrol ederiz. Yapılan bütün harcamalar, makine, teçhizat, araç-gereç, tüketim malzemeleri, insan kaynağı... Hepsinin uygunluk kontrolü yapılır. Mevzuata uygun mu, harcama abartılı mı değil mi? Eğer usulsüz bir kullanım olursa verilen hibe, başlangıcından o güne kadar geçen süre içerisinde bütün yasal faiziyle birlikte geri alınır.”

Haberin Devamı

Doç. Dr. Karataş, hibe tutarının programlara göre değiştiğini ifade ederek, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik bilgi odaklı programlarda minimum 300 bin lira, maksimum 2 milyon lira, işletmelere yönelik programlarda en fazla yüzde 50'si olmak üzere maksimum 400 bin lira, diğer çağrılarda ise minimum 200 bin lira, maksimum 1.000 lira hibe sağlandığı bilgisini verdi.
İSTKA hibeleriyle devam eden projelerde ilave istihdam olduğuna işaret eden Karataş, “Yeni bir ürün, yeni bir hizmet, yeni bir süreç ortaya kondu. Firmaların rekabetçiliği arttı. Firma rekabetçiliğini artırdığı zaman pazar payını da artırabildi. Belki yurt dışına daha fazla ürün ve hizmet satma imkanı buldu” diye konuştu.

2012 destek bütçesi 97,5 milyon lira

Türkiye'deki 26 kalkınma ajansı içerisinde 2012 yılında faaliyet yürüten tek ajansın İSTKA olduğunu belirten Karataş, 2012 yılı destek bütçesinin 95 milyon lirası mali destek, 2,5 milyon lira da doğrudan faaliyet desteği olmak üzere toplam 97,5 milyon lira olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl açılan “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Küresel Turizm Merkezi İstanbul Mali Destek Programı” için 18 başarılı projenin belirlendiğini aktaran Karataş, “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma” ve “Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme” başlıklı mali destek programları ile “Doğrudan Faaliyet Desteği” programına yapılan başvuru sonuçlarının ise yakında açıklanacağını belirtti.
Karataş, 2013 yılı faaliyetleri için ekim ya da kasım aylarında çağrıya çıkacaklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!