Köpek değilim kimseyi ısırmadım

Güncelleme Tarihi:

Köpek değilim kimseyi ısırmadım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 00:00

Gelmiş geçmiş en büyük satranç dâhilerinden olan ve son dönemde Rusya’nın önde gelen siyasi muhaliflerinden biri haline gelen Gari Kasparov, Pussy Riot davasında bir polis memurunu ısırdığı iddiasını Hürriyet’e değerlendirdi: “Ben kimseyi ısırmadım. Azgın köpek değilim. Polis beni tartakladı ve iftira attı. Karşı dava açacağım.”

Haberin Devamı

DÜNYA satrancını 1985-2000 yılları arasında domine eden Bakü doğumlu büyük usta Gari Kasparov (49), son olarak geçen cuma günü, Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı bir şarkıyı kilisede söyleyince hapis cezasına çarptırılan Pussy Riot müzik grubunun kız üyelerine destek vermek üzere geldiği başkent Moskova’daki mahkeme önünde görüntülenmişti. Protesto sırasında gözaltına alınırken polisi ısırmakla suçlanan Kasparov, yargılanması gündeme gelmişken Hürriyet ile buluştu. Kasparov sorularımızı özetle şöyle yanıtladı:

DAVA AÇSINLAR DA GÖREYİM: O gün sıradan vatandaş olarak davanın kararını öğrenmeye geldim. Beni gören gazeteciler etrafıma toplanarak soru sormaya başladı. Cevap verirken üzerime dört bir yandan çullanan polisler beni tartaklayarak ekip aracına tıktı. Ben kimseyi ısırmadım. Bu kesinlikle büyük bir iftira. Azgın köpek değilim. Şimdi 5 yıl hapis istemiyle dava açacaklarmış. Açsınlar da göreyim. Hangi kanıtları gösterecekler. TV görüntülerinde kimseyi ısırmadığım net şekilde görülüyor. Hem polisin kötü muamelesi,
hem de bu iftira nedeniyle karşı dava açacağım.

Haberin Devamı

MİHRAPTA PROPAGANDA: Ben dine karşı değilim. Ateist ise hiç değilim. Fakat Rusya’da kilise, iktidarın ideolojik maşası olduğunu çoktan kanıtladı. Kiliselerin mihrabı zaten siyasi propaganda için papazlar tarafından kullanılmıyor mu? Pussy Riot grubundan kızlar da farklı bir şey yapmadı. Beni gözaltına alan polisle karakol yolunda sohbet ederken “Bana bakınca ABD Dışişleri’nden maaş alan bir adam görüyor musun” diye sordum. “Hayır, sen öyle birine benzemiyorsun” yanıtını aldım. Sonuçta Rusya’da değişim dıştan baskıyla olmaz. İçten dışa açılım şart.

İSTESEM RAHAT YAŞARDIM: Rusya’da “muhalefet yapacağım” diyen bir kişi, daha başından eşit şartlarda bulunmadığını bilmeli. Ben prensipli davranmayıp zengin olmayı birinci planda tutmuş olsaydım, dünya çapındaki ünümle çok rahat bir hayatım olurdu. Başkan, başbakan veya başka bir koltuk sahibi olmak için muhalefet etmiyorum. Rusya’da işler yoluna girdiği an siyasetten kenara çekilmeye de hazırım.

Haberin Devamı

Rusya satrancında kurallar belli değil ama kazanan belli

Benim çok iyi bildiğim satranç oyununda kurallar bellidir, ancak oyunun sonunda kimin kazanacağı belli değildir. Rusya’da ise günümüzde durum tam tersi; oyunun kuralları belli değil, ama kimin kazanacağı önceden belli. Rusya’da gidişatın en kısa samanda doğru istikamette değişmemesi halinde ülkem için hiç arzu etmediğim bir isyanın, bir devrimin patlak vermesiyle karşı karşıya kalacağız. Rus halkı isyan ederse Arap ülkelerindeki olaylar burada olabileceklerin yanında çocuk oyuncağı kalır.

Türkiye, Rusya değil

Türkiye’nin yönetim yapısını derinden bilmiyorum. Ama Rusya olmadığı kesin. Hükümetinizin yaptığı tüm icraatları belirli kesimler beğense de beğenmese de sonuç olarak seçim sandığında halkın gösterdiği iradeye dayandırılıyor. Türkiye’de bir sonraki seçimler yapıldığında iktidarın sandıkta hile yoluna başvurmayacağını düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!