Balkonda medya vaazı

Güncelleme Tarihi:

Balkonda medya vaazı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2012 00:00

WikiLeaks sitesiyle ABD’nin diplomatik yazışmalarını ifşa eden Assange, iki aydır sığındığı Ekvador elçiliğinin balkonundan dünyaya seslendi. “Medyaya soruşturma gibi aptalca birşey olmaz” diyen Assange, kendisine devlet televizyonunda program yapma imkânı veren Rusya’yı da bu kez eleştirdi.

Haberin Devamı

İSVEÇ’te hakkında açılan tecavüz davası yüzünden İngiltere’nin bu ülkeye sınırdışı kararı alması sonrası iki ay önce Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan ve bu ülkeden iltica hakkı alan Avustralyalı gazeteci-aktivist Julian Assange dün balkondan meydan okudu. 10 dakikalık konuşmasına “Bugün buradayım çünkü orada sizinle olamıyorum. Ama gösterdiğiniz azme, manevi cömertliğe teşekkür ederim” diye başlayan Assange, İngiliz yetkililerin elçiliği basıp kendisini tutuklama tehdidine değinerek şöyle devam etti:

“Çarşamba gecesi bu elçiliğe tehditte bulunuldu. Siz de bana göz kulak olmaya geldiniz. Polisin, elçiliğin dahili yangın merdivenlerinden harekete geçtiğini duyabiliyordum. İngiliz hükümeti Viyana Konvansiyonu’nun şartlarını bir kenara atamadıysa, bu, dünyanın burayı izlediği içindir; siz burayı göz altında tuttuğunuz içindir.”

Haberin Devamı

100 polis aşağıda geniş güvenlik önlemleri alırken, Assange Ekvador’a ve diğer Latin Amerikan ülkelerine verdikleri destek için teşekkür etti. ABD Başkanı Barack Obama’ya “Cadı avını bırak” diye seslenen Assange, “Herhangi bir medya kurumunu soruşturmaya almak gibi aptalca bir şey olamaz, bu ister WikiLeaks isterse New York Times olsun. ABD’nin, sırlarını ifşa edenlere karşı savaşı son bulmalı” dedi.

Manning ‘siyasi mahkum’

ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını WikiLeaks’e ulaştıran Amerikalı er Bradley Manning’i “dünyanın en önde gelen siyasi mahkumu” diye niteleyerek serbest bırakılmasını isteyen Assange,“ABD dünyayı gazeteciliğe baskı yapılan bir dönemece sokarak riske atıyor” sözlerini kullandı.
Assange, Rusya’da iki yıl hapis cezasına çarptırılan Vladimir Putin muhalifi rock grubu Pussy Riot’a da destek verdi. WikiLeaks kurucusu, Rusya’nın İngilizce yayın yapan resmi televizyonu Russia Today’de program yaptığı için Moskova’yı eleştirmemekle suçlanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!