Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Meryem Ana feminist ol

Nadya, Katya ve Maşa. Dünya günlerdir onların hikâyesiyle çalkalanıyor. Moskova’da bir katedralin mihrabında “Meryem Ana, feminist ol, bizi Putin’den kurtar” diye şarkı söyledikleri için hapis cezası alan punkçu kızlarla.

Haberin Devamı

TAKVİMLER 21 Şubat’ı gösteriyordu. Tam da Başbakan Vladimir Putin’in başkanlık koltuğunu Dmitriy Medvedev’den devralmaya hazırlandığı 4 Mart seçimleri öncesiydi.

Nadejda Tokolonnikova (22), Marina Alyokhina (24) ve Yekaterina Samutseviç(30), Moskova’daki Kurtarıcı İsa Katedrali’ne daldılar. Ortalıklarda kimsecikler yoktu. Başlarında renkli kayak maskeleri, ellerinde gitarlarla
başladılar söylemeye.

ŞARKININ hedefi yıllardır ülkeyi istediği gibi yöneten Putin, Ortodoks Kilisesi ve bunların girift ilişkileriydi. “Patrik Gundayev (Kiril), Putin’e inanıyor / Lanet olası, Tanrı’ya inansana” sözleriyle kiliseyi çınlatıyorlardı.
Arada da o nakaratı tekrarladılar. “Bakire Meryem, Tanrı’nın Anası, protestoda bizimle/Bakire Meryem, feminist ol, bizi Putin’den kurtar.”
Eylem bir dakika sürdü ya da sürmedi. Ama en çok tepki çeken sanırım Ortodoks Kilisesi’ne Putin’i kastederek “Tanrı’nın pisliği” demeleri oldu.

Haberin Devamı

KLİP birkaç gün sonra internete sızdığında kıyamet koptu. Şarkı izlenme rekoru kırıyordu. Gösterinin amacı “Tek adam Putin’in” baskıcı rejimine eleştirmek, buna dikkat çekmekti.
Lakin protesto mekânı için kilisenin içi, hem de mihrabın önünün seçilmesi doğru olmamıştı. Televizyonlar büyük ölçüde rejimin kontrolündeydi.
Ekranlarda ‘Pussy Riot’ isimli bu kızların, ‘Kilise ve din düşmanı şeytani bir grup olduğuna’ işlenmeye başlandı inceden inceye. Haberi büyük ölçüde televizyondan alan halkta kızlara yönelik bir tepki oluştu.

GRUBUN üç üyesi 14 Mart tarihinde gözaltına alındı. Ama kızların ünü, Rusya sınırlarını da aşmaya başlamıştı. Ve geçen cuma günü üç kız hakkında karar açıklandı. “Holiganizm yaparak dini duyguları rencide ettikleri” gerekçesiyle ikişer yıl hapis cezası yediler.
Tepkiler çığ gibi. Dünyanın neresinde olursa olsun dini bir mekânda böyle bir eylem yapılsa cezai takibe uğrayabilirdi. Nitekim Avusturya ve Almanya yasalarında bu tür eylemlere ceza öngören maddeler vardı, fakat şimdiye kadar hiç uygulanmamıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın “İyi ama bu tür ceza maddeleri Batı ülkelerinde de var” sözleri havada kalmış oldu.
Ceza orantısız ve ağırdı. ABD’den AB’ye kadar yapılan uyarı buydu.

Haberin Devamı

ŞİMDİ grubun temyize gitmesi bekleniyor. Ceza onaylanır, dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gider mi, hep birlikte göreceğiz.
Her ne kadar, grup eylemlerinin bedelini demir parmaklıklar ardında ödese de, polis, karara karşı çıkan muhalif liderleri gözaltına almış da olsa, Putin aleyhtarları uzun yıllar sonra ilk kez aradığı ivmeyi kazanmış oldu.
Vladimir Putin’in seçildiğinde yüzde 60 olan halk desteği yüzde 48’e geriledi.

İFADE özgürlüğünü, muhalif hareketleri zapturapt altına almakla itham edilen Putin yıpranmaya başladı.
Rusya’da bir şarkıyla başlayan bu kıpırdanma ülkede bir muhalif baharı tetikler mi, bilinmez ama; artık bir başkanlık, bir başbakanlık koltuğuna oturarak yıllardır ülkeyi neredeyse tek başına yöneten Putin’in eskisi gibi rahat olmayacağı da aşikâr.
Bazen beklenmedik bir şarkı ya da bir şiir, boyundan büyük işler açıp beklenmedik kıvılcımlar saçabiliyor işte. Tıpkı Pussy Riot’un yeni şarkısında söylediği gibi... “Putin, ortalığı ateşe verdi.”

Haberin Devamı

Nostalji tadında

Herkese eski bayramlar tadında,
mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir bayram
dönemi diliyorum. Kazasız, belasız haftaya buluşmak üzere.


 

Yazarın Tüm Yazıları