Pussy Riot krizi Türk Büyükelçiliği’ne sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Pussy Riot krizi Türk Büyükelçiliği’ne sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 19:11

Sadece Rusya’nın değil bütün dünyanın merakla beklediği Pussy Riot davasında, punk grubunun üç üyesine ikişer yıl hapis cezası verilmesi sert protestolara neden olurken, Moskova’daki Türkiye Büyükelçiliği binası da eylemlerden nasibini aldı.

Haberin Devamı

İŞTE O ANLAR / WEB TV

Başında pembe renkli kar maskeli genç bir kız, Büyükelçiliği çevreleyen parmaklıklara tırmanarak mahkûm edilen Pussy Riot gurubuna destek veren pankart açtı.

Adının daha sonra Tatyana Romanova olduğu öğrenilen gösterici, uyarılara rağmen Türkiye Cumhuriyeti toprağı sayılan bahçeye atlayınca iki Rus polisi de aynı parmaklıklardan atlayarak kızın peşine düştü. Birkaç saniyede cereyan eden olaya sefaretimiz güvenlik görevlileri de müdahale etti. İlk önce parmaklığı atlayan iki polisten elçilik bahçesini terk etmeleri istendi. Polis dışarı çıktıktan sonra gösterici kız da yine Türk güvenlik personeli tarafından dışarı çıkartıldı. Büyükelçilikten çıkarılan Ramonova gözaltına alındı.

Türk toprağına sıçrayan Pussy Riot krizi hakkında Büyükelçiliğimiz görevlilerinden edindiğimiz bilgiye göre diplomatlarımızın olayı aşırı büyütme niyetinde olmadığı da öğrenildi.

Haberin Devamı

POLİS TÜRK ELÇİLİĞİ'NE TIRMANAN KADINI BÖYLE İNDİRDİ / FOTO GALERİ

Polonya’da protestolar

Şubat ayında Moskova’daki Kurtarıcı İsa Kilisesi’ni basarak Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhine şarkı söylediği için altı aydır hapiste bulunan Nadezhda Tolokonnikova (22), Marina Alyokhina(24) ve Yekaterina Samutseviç’ten (30) oluşan grup üyelerine ikişer yıl hapis cezası verilmesini “orantısız ve haksız” bulan binlerce kişi Rusya’nın 50 şehrinde protesto gösterileri düzenledi. Londra, Paris ve Varşova’da protesto gösterileri düzenlendi.

Orantısız ceza kınandı

Madonna, Sting, Björg ve Paul McCarney gibi müzik yıldızlarının, Ukrayna’nın ünlü Famen eylemci grubunun desteğini arkasına alan Pussy Riot üyelerine verilen ceza, Batılı yönetimlerin de tepkisini çekti. AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton ve ABD Dışişleri Bakanlığı cezasının “orantısız” olduğunu bildirdi ve “Gözden geçirilmesi gerektiğini” savundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel cezanın “çok sert ve orantısız” olduğunu belirtirken Rusya’ya Avrupa Konseyi üyeliğinin verdiği yükümlülükleri hatırlattı. Fransa ve İngiltere’den gelen açıklamalarda da cezanın “orantısızlığı” dile getirildi ve kınandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!