PKK, Şemdinli'de BDP milletvekillerinin yolunu kesti

Güncelleme Tarihi:

PKK, Şemdinlide BDP milletvekillerinin yolunu kesti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 09:40

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’nde PKK’lılar bu kez BDP milletvekillerinin yolunu kesti. Yaklaşık 50 aracın bulunduğu konvoyu durduran 1’i kadın 5 PKK’lı, yaklaşık yarım saat vekillerle sohbet etti. Olayın ardından Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, "bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma' olduğunu öne sürerek inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Olay dün saat 16.40’da, Şemdinli İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıktaki Bağlar Köyü yakınında meydana geldi. Sık sık yol kesen ve Şemdinli’ye büyük bir saldırı planlayan PKK’lılara karşı güvenlik güçlerinin 23 Temmuz’da başlayıp 19 gün süren operasyonun gerçekleştirdiği bölgede inceleme yapmak üzere BDP milletvekilleri Şemdinli’ye geldi.  

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partili milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu, Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, bugün 50 araçlık konvoyla, operasyonların yapıldığı bölgeyi gitti. Güvenlik güçlerinin en yoğun operasyonuna sahne olan Şemdinli’ye 20 kilometre uzaklıktaki Bağlar Köyü’nü ziyaret eden BDP’liler, daha sonra dönüşe geçti.

YOL KESİLDİ SOHBETLER EDİLDİ / FOTO GALERİ

5 PKK’LI YOLLARINI KESTİ

BDP’li milletvekillerinin bulunduğu konvoy, 1’i kadın 5 PKK’lı tarafından Şimdinli’ye 15 kilometre uzaklıktaki Güzelkaya Mezrası yakınlarında durduruldu. Araçlarda bulunan milletvekillerini ve diğer partilileri indiren PKK’lılar, yaklaşık yarım saat örgüt propagandası yaptı. Yaklaşık yarım saat örgüt propagandasının ardından PKK’lılar bölgeden uzaklaşırken, BDP’li milletvekilleri de Şemdinli’ye döndü.

KIŞANAK: ŞAŞIRDIM

Kışanak, PKK’ın konvoylarının yolunun kesilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ’Şaşırdınız mı?’ sorusuna Kışanak, "Evet şaşırdım. Kaza olduğunu zannettik. Bizim bulunduğumuz araç arkadaydı. Geldiğimizde onlar buradaydı" karşılığını verdi. Yereldeki parti yöneticilerinden ve partililerden PKK’lıların burada yaygın olduğu bilgisini aldıklarını söyledi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Haberin Devamı

Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, BDP'li milletvekillerinin, Şemdinli-Derecik bölgesinde silahlı teröristlerle buluşmasıyla ilgili inceleme başlattı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak başkanlığında, dün Şemdinli ilçesi Bağlar köyünde incelemede bulunan BDP'li milletvekillerinin, terör örgütü PKK üyeleriyle buluştuğu yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haber, fotoğraf ve görüntüler, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi'nden sorumlu Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ni harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Bazı internet sitelerinde yer alan video kayıtlarını izleyen Başsavcıvekilliği, milletvekilleri ile teröristler arasındaki samimi konuşmalar ve sarılmaların bir yol kesme eylemi olarak gözükmediğini, “BDP'li milletvekilleri ile teröristlerin buluşması” olarak değerlendirileceği kanaatine vararak, konuyla ilgili inceleme başlattı.

Yapılacak inceleme sonunda Başsavcıvekilliği'nce, BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ile grupta yer alan BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksu, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanacak fezlekenin Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM'ye gönderileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Başsavcıvekilliği'nin, milletvekillerinin yanı sıra aynı grupta yer alan BDP'li yöneticiler ve diğer siyasi parti temsilcilerinin arasında olduğu bazı kişiler hakkında da inceleme başlattığı belirtildi.

Öte yandan, milletvekilleri ile yaklaşık yarım saat süresince görüşen teröristlerin tespit edilmesi ve yakalanması için de Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma talimatı verildiği öğrenildi.

SAVCILIK İNCELEMESİNE KIŞANAK’TAN CEVAP

Van Cumhuriyet Başsavcılığı PKK’nın Şemdinli’deki yol kesme olayı ile ilgili inceleme başlatırken, Yüksekova’da bulunan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, savcılık incelemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Şemdinli’nin ardından geceyi Yüksekova’da geçiren BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ve milletvekilleri, belediyeye ait bir parkta sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldi.

Kışanak ve milletvekilleri, ardından da Yüksekova’nın Dağlıca yolu üzerinde bulunan Bostancı Köyü’ne gitmek üzere yola çıktı. Ancak askerler güvenlik gerekçesi ile Kışanak ve milletvekillerine izin vermedi. Bunu üzerine geri dönen Kışanak ve Tuğluk, Kamışlı Jandarma Karakolu yakınında başlatılan savcılık incelemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SORUN, MAHKEME KORİDORLARINDA ÇÖZÜLMEZ

Kışanak, Kürt sorununun mahkeme koridorlarında çözebilecek bir sorun olmadığını belirterek, "Kürt sorunu adaletle, vicdanla demokrasi ile çözülebilecek bir sorundur. Her ne vesileyle konuşsak mahkeme açıyorlar, halkla buluşsak mahkeme açıyorlar. Bu ülkenin savaş gerçeği kamuoyuna doğru yansıdı diye dava açıyorlar. Kürt sorununu mahkeme koridorlarında boğmaya çalışıyorlar. Ama bu bir çare değil. Bu ülkenin artık gerçek, kesin, hakiki bir çözüme ihtiyacı var. Herkes bu işi sağa sola havale etmekte. Biri karakola havale ediyor, biri mahkemeye havale ediyor. Havale etmekten vazgeçsinler. Bu konunun özeti, siyaseti, politik olarak bir çözüm bulunmalıdır. Dünkü sorunu, oraya buraya havale eden, mahkeme koridorlarında boğmaya çalışan bir yaklaşım olarak görüyorum. Hiç bir faydası yok, bugüne kadar faydası olmamıştır" dedi.

Haberin Devamı

TUĞLUK: KARŞILAŞMADAN MUTLUYUZ

Tuğluk ise yaptıkları her faaliyetten soruşturma başlatıldığını söyledi. Tuğluk, "Başlatabilirler bizim de söyleyeceğimiz şeyler var. Bizim yaşadığımız, yasa dışı bir şey değil. Son derece doğal, son derece gerçek bir durumla karşılaştık. Bunların farkında değilse, bu onların sorunu. Biz o karşılaşmadan mutluyuz. En azında onları dinlemek, onların hangi koşullarda, nasıl bir mücadele verdikleri, bizim açımızdan anlamlıydı, önemliydi. O yüzden istedikleri kadar soruşturma ve ceza verebilirler" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!