ABD'nin süperjeti çakıldı

Güncelleme Tarihi:

ABDnin süperjeti çakıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 09:53

ABD'nin, sesten 6 kat hızlı gitmesi için geliştirdiği insansız hava aracı "X-51A Waverider", test uçuşunda başarısız oldu. İstanbul-New York arasını 1 saate indirmesi planlanan süperjetin Pasifik Okyanusu'na düştüğü bildirildi.

Haberin Devamı

ABD Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, süper hızlı insansız jetin, teknik arıza nedeniyle deneme uçuşu başladıktan 30 saniye sonra kontrolden çıktığı belirtildi. Aracın "kaybedildiği" ifade edilen açıklamada, arızanın sebebinin araştırıldığı kaydedildi.

Amerikan basını, aracın arıza nedeniyle bilinçli olarak Pasifik'in üzerinde imha edildiğini bildirdi.

Waverider, B-52 uçağıyla gerekli irtifaya çıkarılmış ardından başarılı şekilde uçaktan ayrılmıştı. Ancak kısa süre sonra aracın kontrol mekanizmasında arıza olduğu tespit edildi.

ELDE BİR TANE KALDI

Bu, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin X-51A tipi süper hızlı hava aracının üçüncü deneme uçuşuydu. İkinci deneme, neredeyse başlayamadan sonra ermişti. Birinci test ise ordu tarafından "bazı problemlere rağmen başarılı" olarak değerlendirilmişti.

Haberin Devamı

Ordunun elindeki dördüncü ve son Waverider'ı ne zaman deneyeceği bilinmiyor.

Boeing şirketiyle işbirliği içerisinde üretilen Waverider'ın saatte 7000 kilometrenin üzerine çıkması ve bu hızı 300 saniye koruması öngörülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!