Kürtlerin logo krizi

Güncelleme Tarihi:

Kürtlerin logo krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 00:00

Ülkenin kuzeyinde etkinliğini artıran Suriye Kürtleri birbirine düştü. Kürt Ulusal Konseyi’nin Başkan Yardımcısı Mustafa Cuma, PYD’den şikâyetini Le Figaro’ya anlattı “Her adım birlikte atılmalı” dedi. Suriyeli Kürtler birliğin ambleminde de uzlaşamadı.

Haberin Devamı

SURİYE’nin kuzeyindeki bazı illerin kontrolünü bir süre önce ele geçiren Kürt koalisyonundan çatlak sesler gelmeye başladı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin hakemliğinde, PKK’ya yakın Demokratik Birlik Partisi’yle (PYD) ile koalisyon kurup bu kentleri ortaklaşa yönetmeye başlayan Suriye Kürtlerinin temsilcisi Kürt Ulusal Konseyi (KNC) sıkıntı yaşamaya başladı. PYD’nin baskın çıkmaya başlaması nedeniyle yapılan anlaşmadan rahatsızlık duyanlar arasında KNC’nin başkan yardımcısı Mustafa Cuma da var. Fransa’da yayın yapan Le Figaro gazetesine konuşan Cuma, “PYD’nin üyeleri silahlı. Bu yüzden bize galebe çalıyorlar. Kontrol noktaları oluşturdular; araçları, insanları ve telefon konuşmalarını takip ediyorlar. Halk bunlardan rahatsız. İleriye yönelik her adım birlikte atılmalı. Kontroller, hizmetler, yönetim beraberce gerçekleştirilmeli. Ama sanıyorum oyunu tek başlarına oynamaya devam edecekler” dedi. PYD ile KNC’nin ortaklaşa oluşturduğu Kürt Yüksek Komitesi’ndeki sıkıntıları açığa çıkartan bir başka gelişmeyse sembollerle ilgili olarak yaşanıyor. Suriye Kürtlerinin elde ettiği ifade edilen birlik için belirlenmeye çalışılan amblemin ne olacağına bir türlü karar verilemiyor. Yaratılmaya çalışan amblemde, “Kürdistan” bayrağıyla PYD logosunun birleştirilmesine çalışılsa da, herkes bu görüşte değil. Taraflar birbirlerini, kendi sembollerini diğerinden daha fazla öne çıkarmaya çalışmakla suçluyor.

Haberin Devamı

PYD’nin bölgede giderek artan etkinliklerine silahlı bir karşı koyma gelebileceğine ilişkin işaretler de alınmaya başlandı. Le Figaro’ya açıklama yapan önde gelen Suriyeli Kürt siyasetçiler arasında yer alan ve Filistin’in eski devlet başkanı Yaser Arafat’a uzun yıllar danışmanlık yapan Salih Bedrettin, PKK’ya yakın PYD’yi açıkça uyardı. Bedrettin, Suriye Ordusu’ndan firar eden bin 500 askerin şu anda Irak’ta olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar şu anda eğitiliyor. Daha sonra ülkelerine dönüp halklarının güvenliğini sağlayabilecek duruma gelecekler. 650 tanesi sınırda savaşmaya şimdiden hazır. Devrim zemin kazanıyor” diye konuştu.                 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!