ASALA şehidi Türk için anıt

Güncelleme Tarihi:

ASALA şehidi Türk için anıt
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 00:00

Türkiye’nin önerisiyle Kanada’nın başkenti Ottawa’ya ASALA’nın şehit ettiği Türk ataşe için anıt dikiliyor. Ermenilerin tepki göstermesinden çekinildiği için Türk ve Kanadalı yetkililer inşaat bitene kadar konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmıyorlar.

Haberin Devamı

TÜRK yetkililerin girişimi sonucu, Kanada’nın başkenti Ottawa’ya 1982’de ASALA terörüne kurban giden Atilla Altıkat’ın anısına bir anıt inşa edilmeye başlandı. Türk ve Kanadalı yetkililer, Ermenilerin tepki göstereceği düşüncesiyle, tamamlanana kadar anıtın inşaatı hakkında hiçbir açıklama yapmama kararı aldı.

/images/100/0x0/55eb177af018fbb8f8aa7d69

Anıt, Kanada gazetesi Ottawa Citizen’ın inşaatı araştırıp konuyu haberleştirmesi üzerine gündeme geldi. Gazetenin muhabirleri, ‘meçhul anıt’ adını verdikleri inşaat hakkında yaptıkları araştırma sonucu yetkililerden hiçbir bilgi alamadılar. Kentin en işlek yerlerinden biri olan “Island Park Drive ve Ottawa River Bulvarı” arasında yapılan ve halen beyaz bir çadır bezi altında devam eden anıt için de “Nedir bu” diye sordular. Gazeteye konuşan bir kaynak, inşaatın “Türkiye’de inşa edilip sökülen sonra da Kanada’da yeniden kurulan bir anıt” olduğunu söyledi. Bir başka kaynak ise anıtın, inşaatın yapıldığı kavşakta ASALA’nın üstlendiği bir suikasta kurban giden Türk askeri ataşe Atilla Altıkat anısına yapıldığını doğruladı.

Haberin Devamı

Türk yetkililer konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, kaynaklar, anıtın Türkiye’nin önerisiyle gündeme geldiğini dile getirdi. Kamuya ait arazideki inşaatın Altıkat’ın ölümünün 30’uncu yıldönümüne yetiştirilmeye çalışıldığı öğrenilirken, Kanada’daki Türk kökenlilerin bir araya geldiği Türk Kanadalılar Konseyi’nin (CTC) de her yıl olduğu gibi Altıkat’ın öldürüldüğü kavşakta bir araya gelerek anma toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.

10 EL ATEŞ ETTİLER

Altıkat, 27 Ağustos 1982’de arabasıyla işe giderken saldırıya uğramıştı. 10 el ateş edilen Altıkat, olay yerinde can vermişti. Anıt, 5 m çapındaki metal yarımküre dışına yerleştirilen tahta bloklardan oluşuyor. Ottawa Citizen’a bilgi veren bir yetkili ise, anıtın görev başında ölen tüm diplomatlar anısına olduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!