10 maddede yol haritası

Güncelleme Tarihi:

10 maddede yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 02:36

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından söylediği “Notlarımızı paylaştık. Operasyonel resmi ortaya koyduk” ifadesi, Suriye konusunda 2 ülkenin daha yakın işbirliği içinde olacağını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Ankara, Clinton’ın bu sözlerini, “ABD’nin artık Suriye konusunda daha angaje bir tutum” takınacağının somut göstergesi olarak niteledi. Davutoğlu ve Clinton’ın görüş birliğine vardığı, Esad sonrası yeni Suriye’nin gerçekleşmesi için hazırlanacak yol haritasının bazı önemli unsurları şunlar:
Çalışma grupları Değişik alanlarda ortak çalışmalar yürütmek ve eldeki verileri paylaşmak için küçük çalışma grupları oluşturulacak.
Risk haritası Bu gruplar farklı etnik ve dini kesimler arasında rövanşizm duygusunun olmadığı, güvenli sivil yaşamı sağlayabilmenin yol ve yöntemleri ile mevcut durumun askeri risklerini ortayan koyan bir “Risk haritası” çıkaracak.
Arazide önlem Bu risk haritası arazide ne gibi önlemler alınabileceğini de içerecek. Bu kapsamda harita, kısa bir zaman dilimi içinde olmasa da, uzun vadede ihtiyaç duyulması halinde tampon bölge ve diğer güvenlik önlemleri dahil bir çok konuyu kapsayacak.
Çadırkentler Olası büyük göç dalgasına karşı yeni çadır veya konteynır kentler kurulmasını içerecek bu önlem planları sadece Türkiye sınırı için değil, Suriye’nin diğer ülkelerle olan sınırlarını da kapsayabilecek.
Acil durum Risk oluşumlarının önüne geçebilmek için acil durum mekanizması oluşturulabilecek.
İstihbarat Suriye içinde ve dışında araziden veya değişik kaynaklardan toplanan istihbarat, 2 ülke makamları arasında paylaşılıp, değerlendirilecek.
Devlet kalacak Değişen duruma göre belli bir devlet olgusunun devam ettirilebilmesine, devlet yapısının yıkılmamasına azami özen gösterilecek.
PKK olmasın Bölgenin her kesimden radikallerin yararlanıp sızabileceği kaotik bir ortama girmesine izin verilmeyecek. Bu kapsamda, iki ülke tarafından terör örgütü olarak görülen PKK ve El Kaide’nin yanısıra diğer terörist grupların yapılanmalarına müsaade edilmeyecek.
Kimyasal silah Özellikle Suriye’nin elinde olan kitle imha silahlarının (kimyasal ve biyolojik) bölgenin ve dünyanın güvenliğini tehdit edecek grupların eline geçme olasılığına karşı gerektiğinde acil müdahale yapılacak.
Yeni lider Esad sonrasının yeni lideri, ülkenin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm kesimleri kucaklayıp, birlikte yaşamın önünü açacak bir profilde olmalı. Bunun için muhalefeti oluşturan tüm kesimlerle diyalog geliştirilecek.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!