Esad sonrası Boğaz'da açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Esad sonrası Boğazda açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2012 00:00

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün İstanbul’da Suriye konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile kritik bir görüşme yapacak. Clinton, Washington yönetiminin Beşar Esad sonrası nasıl bir Suriye istediğini ilk kez ayrıntılı şekilde Türkiye’ye iletecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek Clinton ile Davutoğlu’nun karşılıklı şu mesajları vermesi bekleniyor:

Haberin Devamı

WASHINGTON
Radikallere sıfır tolerans

Güvenli bölge Irak’taki deneyimlerimiz, devlet mekanizmasının yıkılması halinde nasıl bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya kalındığını ortaya koydu. Bu nedenle rejim ile devletin yıkılması karıştırılmamalı. Bunlar Baas’çı, bunlar değil diye bir ayırıma gidilmemeli. Esad döneminde devletin işleyişinde yer almış, eli kana bulaşmamış kişiler yeni süreçte de görevlerinin başında kalmalı.

Tedirginler Suriye’de gerçek anlamda demokrasiden, özgürlükten, serbest piyasa ekonomisinden yana olanlar, şu anki durumu fırsat bilen radikal dincilerin güçlenmiş olmasından ciddi şekilde tedirginler. El Kaide ve benzeri örgütlerin Suriye’de örgütlenmesine kesinlikle yaşam hakkı verilmemeli. Radikal kesimlere, sıfır toleransta kararlıyız.

Haberin Devamı

İntikam yok Tüm dünyada, Sünni kesimin geçmişte yaşananlar nedeniyle Nusayriler’e, Hıristiyanlar’a ve diğer azınlıklara karşı intikam duygusuyla harekete geçmelerine kesinlikle izin verilmemeli. Tüm dini ve etnik gruplar arasında uyuma dikkat edilmeli.

Lider profili Esad sonrasıyla ilgili ciddi bir liderlik sıkıntısı olduğu görülüyor. Ülkenin başına tüm kesimleri kucaklayacak, kadın haklarına aşırı özen gösterecek bir isim üzerinde uzlaşı sağlanmalı.

(Clinton’ın bu kapsamda diplomatik üslupla Türkiye ile ilgili Batı dünyasında sadece Sünni kesimin yanında yer alıyormuş gibi bir havanın hakim olduğu mesajı vermesi bekleniyor.)

ANKARA
Kürdistan’a izin vermeyiz


Özerklik olmaz Davutoğlu Türkiye’nin sınır bölgesinde “Batı Kürdistan” adı altında özerk bir bölge oluşturulmasına, kendi güvenliği açısından sıcak bakmadığını, böyle bir oluşuma karşı gerekirse askeri müdahalede bulunacağını Clinton’a iletecek. Türkiye’nin sınırda askeri hareketliliği yoğunlaştırması, Washington’da rahatsızlık yaratmış, Türkiye, ABD Dışişleri’nin “Türkiye çok fazla askeri davranmamalı” açıklamasına rağmen bölgede askeri yığınak yapmayı ve tatbikatları sürdürmüştü.
Uçuş yasağı Davutoğlu Esad rejiminin Halep’te havadan da başlattığı yoğun operasyonlar nedeniyle, Halep’i de kapsayacak şekilde Suriye’nin özellikle kuzey kesimlerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiği mesajını verip, sınırda tampon bölge oluşturulmasıyla ilgili nabız yoklayacak.
Rövanş yok Davutoğlu, Türkiye ile ABD’nin Suriye’ye ilişkin politikasının özünde uyuştuğunu belirterek, daha önceden belirlenmiş vizyon bölgesine atıfla Türkiye’nin “Rövanşist duyguların tamamen ortadan kalkması için yoğun çaba içinde olduğunu” vurgulayacak.
Arakan’ı anlatacak İki bakanın, Suriye’deki gelişmelerin İran ve
Irak’a ne şekilde yansıyacağı, Irak’taki merkezi yönetimin Türkiye karşıtı tutumlarını da görüşmeleri bekleniyor. Davutoğlu ayrıca Myanmar’da Arakan Müslümanların yaşadığı dramı da Clinton’a aktaracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!