"Başarısız olduğumuzu düşünmüyorum"

Güncelleme Tarihi:

Başarısız olduğumuzu düşünmüyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 11:36

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, “Madalya beklenen branşlardan biri de halter. Bu sonuç en başta bizi şok etti” dedi.

Londra'ya giderken, madalya umudu taşıdıklarını belirten Akkuş, “Bu elle tutulur değerlere dayanan bir sonuçtu. Halter ölçülebilir bir spor olduğu için sporcuların performansını ve muhtemel rakiplerini göz önüne aldığımız zaman madalya açısından 3-4 sporcumuz şanslı görünüyordu. Aylin ile başlayan, yarışma esnasında tutukluk ve boşalma gibi bunu ne ile tanımlarsanız tanımlayın, sporcularımız iki müsabakada madalyayı vermek isteseler bu şekilde yarışabilirlerdi. Çünkü performanslarına baktığımızda madalya almaları çok zor değildi. Ancak iyi yarışmadık” diye konuştu.

Başarısızlığın sebeplerini araştırdıklarını anlatan başkan Akkuş, şöyle devam etti:
“Dün erkek takım antrenörleri ile toplantı yaptık. Bayan antrenörlerimizden Nurcan Gönül aşırı stresten mide kanaması geçirmiş. Halen hastanede. O iyileştiğinde bayanların durumun değerlendireceğiz. Hocaların ve konuştuğum bazı sporcuların bana ilettiği, 'aşırı stres altındaydık', bu nedenle beklenen derecelerin çok çok altında derecelerde kaldıklarını belirttiler. Madalya beklediğimiz branşlardan biri de halter. Bu sonuç en başta bizi şok etti. Biz hala aynı şok durumunu yaşıyoruz.”

“Federasyon olarak başarısız olduğumuzu düşünmüyorum”

Başkan Hasan Akkuş, Londra'da olup bitenin üstünü örtmeye çalışmadıklarına dikkati çekerek, “Fakat bizim federasyon olarak başarısız olduğumuzu düşünmüyorum. 2009, 2010 ve 2011 madalya sayılarımıza bakarsanız, bunlar sadece Dünya ve Avrupa şampiyonalarında aldığımız madalyalar. Her yıl 90-92 madalya alıyoruz. Madalya konusunda çok istikrarlı bir çizgimiz var” şeklinde konuştu.

Kendi federasyonlarını, diğer federasyonlarla kıyasladıklarında hiçbirinin yanlarına yanaşamadığını belirten Akkuş, şunları söyledi:
“Dünya şampiyonalarında yıldızlar, gençler ve büyüklerde madalya alacak sporcularımız var. Bunu diğer federasyonlarla kıyasladığımız zaman bu sayıya ulaşan federasyon sayısı oldukça az. Bu anlamda başarısız olduğumuzu düşünmüyorum. Olimpiyat geçti, bunu ayrı bir kategoride değerlendiriyoruz. Ancak son zamanlarda, 'Halter bitti, tükendik, dibe vurduk' gibi yorumlar yapılıyor. Bunlar doğru değil. İdari anlamda ülkemiz, IWF'nin değişik pozisyonlarında üye olduğumuz kurumlarda da geniş bir katılımla temsil ediliyor. Bu anlamda başarısız değiliz. Olimpiyatların hemen ardından seçim olması ve seçime yönelik çalışma yapan kişilerin bunu ajite etmesine neden oluyor. Geçen yıl neden kimse konuşmuyordu. SGM'nin değerlendirmesinde en başarılı federasyon seçildik. 2011'de 90 madalya kazandık, aradan 8 ay geçti ve bir anda dibe mi vurduk?”

Halil Mutlu'ya tepki

Eski sporculardan Halil Mutlu'nun dahi kendilerini eleştirdiğini anlatan Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dopingle ilgili konuşulanlar var. Eski sporcumuz Halil Mutlu 'doping federasyonun suçudur' diyor. Nasıl bunu söyleyebilir. Dopingle mücadelede ne kadar çaba sarf ettiğimizi görmüyor mu? Buna rağmen bazı sporcularımızda pozitif sonuçlar çıkıyor. Bununla samimi olarak mücadele ettiğimizi tüm dünya tescil etti. Tüm dünyada halterin doping sorunu var. En az 10 organizasyonda sporcularımız madalyalarını turnuva sonrasında aldı. Dopingli sporcular çıktığı için bizim sporcularımız bulundukları derecelerin bir üstüne çıktı. Bu ne demektir? Birçok ülke dopingli sporcularla yarışıyor demektir. Adaletin yerini bulması zaman gerektiriyor. Özellikle bu konuda bizi vurmaları çok yakışıksız. Halil Mutlu açısından söylüyorum. Eğer aday olacaksa bunların dışında kendine ait söyleyecek yeterince şeyi var. Eğer seviye bu derece düşerse, birisi de onun camına taş atmak zorunda kalır. Bu da onun açısından hoş olmaz diye düşünüyorum.”
“Aday olacaklar, kendi yapabileceklerini konuşmalıdır” diyen başkan Akkuş, “Eleştirilerin dozu ve hakkaniyeti olması gerekir. Olimpiyatta madalya alamadık, evet çok üzgünüz. Hangi şartlarda alamadığımız çok belli. Ülkemiz açısından olimpiyatın genel durumu malum. Buna bakıp, 'Türkiye'de halter bitti, dibe vurdu' bence bunlar yanlış. Halter camiası geniş bir camia değil” dedi.

“Doping işine TMOK el koydu”

Türkiye'de doping numunelerinin 2011 yılının ekim ayından bu yana Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından alındığını hatırlatan Akkuş, şöyle devam etti:
“Dopingle mücadele bugünden, yarına bitecek birşey değil. Çünkü bu mücadeleyi sürekli devam ettirmeniz gerekir. Bir anlık dalgınlık yaparsanız, bunun bedelini pahalı ödersiniz. Daha önceki dopingle mücadelemizle, şimdiki dönemdeki mücadelemiz farklı aşamalarda yürüyor. 2011 yılına kadar bu mücadeleyi federasyonumuz yürütüyordu. Müsabaka içi ve dışı doping kontrollerini biz organize ediyorduk. 2011 ekim ayından itibaren TMOK bu işe el koydu. Bir dopingle mücadele komisyonu oluşturuldu. Modern ülkelerde sistem bu şekilde yürüyor. TMOK ile sözleşme imzalayan ikinci federasyon biziz. Bu çalışmalarına destek verdik. Numuneleri artık biz alamıyoruz.

Seçimler

Son dönemdeki konuşmaların seçimlere yönelik olarak yapıldığını vurgulayan Akkuş, “Bence bunlar seçime yönelik konuşmalar. Bunlar içinde haddini aşan konuşmalar var. Seçim demokratik bir ortamda yapılacaktır. Seçime girmek herkesin hakkıdır. Mücadeleyi ajite ederek ve belden aşağı inerek, yapılması doğru değildir. Sırça köşkte oturuyorsanız, başkasının camına taş atmayacaksınız” değerlendirmesini yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!