Kuğulu Park kuğu gibi olacak

Güncelleme Tarihi:

Kuğulu Park kuğu gibi olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 16:49

Haberin Devamı

ÇANKAYA Belediyesi, Ankara’nın simgelerinden biri olan Kuğulu Park’ı, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla yenileyecek.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1. Derecede Doğal Sit Alanı olarak ilan ettiği Kuğulu Park, Çankaya Belediyesi’nce yenilenerek, Ankaralıların gözdesi olmaya devam edecek. Halka açık yeşil alanların en dikkat çekici ve yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe sahip olan Kuğulu Park, Başkentin tarihi, kültürel ve doğal simgeleri arasında yer alıyor. Doğal sit alanı olmasından dolayı Çankaya Belediyesi’nin basit bakım ve onarım çalışmalarının dışında Koruma Kurulu kararı olmaksızın yenileme amaçlı müdahale edemediği park, artık yepyeni bir çehreye bürünecek.

Kentli yurttaş olmanın sorumluluğu

Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru üzerine, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca alınan karar doğrultusunda, Çankaya Belediyesi yenileme projesini kısa süre içerisinde hayata geçirecek. Kentin yeşil alanlarının korunması ve çoğaltılması konusuna özel önem veren Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "Yıllara meydan okuyan ve Ankara'da yaşayan veya Ankara'dan yolu geçmiş birçok kişinin anılarının saklı olduğu Kuğulu Park’ın, layık olduğu görünüme bürünecek olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Bölge halkının nefes aldığı, eğlenceli vakit geçirdiği ve dinlendiği kent ortasındaki bu parkın korunması ve yaşatılması belediyecilik gereği ile beraber kentli bir yurttaş olmanın da sorumluluğudur" dedi.

Haberin Devamı

Öncelikle havuz ve zeminin onarımı

Çankaya Belediye Başkanlığı’nın, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı yazışmalar çerçevesinde acil ihtiyaç olarak belirlenen, parkın bozuk yapısal ve bitkisel unsurlarının yenilenmesi talebi uzun süren görüşmeler ve yapılan incelemeler neticesinde Koruma Kurulu tarafından da olumlu karşılanınca Park ve Bahçeler Müdürlüğü kolları sıvadı.
Kuğulu Park’ın yenilenmesine yönelik tespit edilen park havuzundaki yoğun su kaybı ve kaçağı nedeniyle ilk olarak havuz tecrit ve onarımının gerçekleştirileceğini belirten Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, parkın sert zeminin de doğal sisteme zarar vermeden mevcut küp taşlarla yeniden dizayn edileceğini kaydetti. Uzun süredir yenileme çalışması yapılmayan Kuğulu Park’ın kullanılamaz hale gelmiş ve tahrip olmuş park aydınlatma ve çöp kutusu, bank, çit, çocuk oyun grubu gibi kentsel donatı elemanlarının değiştirileceğini ifade eden Tanık, "Belediyemiz tarafından yenilenmesi üstlenilen 1. Derece Doğal Sit alanı kapsamındaki Kuğulu Parkımız, yıl sonuna kadar özgün yapı ve kimliğine uygun bir görünüme kavuşturulacak" dedi.
 Atatürk Bulvarı yol yenileme çalışmaları kapsamında tehdit altında olan Kuğulu Park, Ankaralılar, Kavaklıdere sakinleri ve çevreciler tarafından büyük bir dayanışma gösterilerek gündemde tutulmuş ve parkın doğal yapısının korunması konusunda büyük bir mücadele verilmişti. Viyana Belediyesi tarafından hediye edilen nadide kuğulardan adını alan Kuğulu Park, Ankara Belediye Başkanı Vedat Dalokay zamanında özel bir yenileme çalışmasıyla popüler hale gelmiş ve bugün hala bünyesinde barındırdığı birçok kuş türü ve bitki örtüsüyle Ankaralıların ilgi gösterdiği ve çocukların özel olarak ziyaret ettiği bir mekan olma özelliğini korumaya devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!