Besicilerin yeni kabusu

Güncelleme Tarihi:

Besicilerin yeni kabusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 14:00

Kuraklık ve yağışların zamansız yağması nedeniyle saman fiyatlarında rekor bir yükseliş yaşanıyor. Samandaki yükseliş besicilerin maliyetlerinde de ciddi bir artışa neden oldu. Maliyetleri fiyatlara yansıtamayan üretici, zararı sineye çekiyor.

Haberin Devamı

Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Nazif Karabulut, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, saman rekoltesinde yüzde 25'e varan düşüşler yaşandığını söyledi.

Saman fiyatlarının ise geçen sene hasat dönemine göre 12 kuruştan 50 kuruşa kadar çıktığını söyleyen Karabulut, "Tamam kuraklık ve zamansız yağışlar var ama bu kadar fazla artış en önemli sebebi stokçular. Fiyatların daha da yükseleceği beklentisi ile stok yapıyorlar. Piyasada saman kalmadı, besiciler çok zor duruma düştü" dedi.

İTHALAT KARARI ÇOK ÖNEMLİ

Bakanlığın samanda ithalatın önünü açmasının çok önemli olduğunu kaydeden Karabulut, şunları söyledi:

"Nasılki et sıkıntı vardı ve ithalatın önü açıldı, şimdi de saman için ithalat kararı çıktı. Fakat bu kararın diğer ülkelerdeki hasat mevsimi geçmeden bir an evvel uygulanmaya başlanması lazım. Bulgaristan, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerden ithalat yapılabilir."   

Haberin Devamı

450 LİRAYA ÇIKTI

Samandaki artışa rağmen üreticilerin ithal etteki fiyat baskısı yüzünden zam yapamadığını ve artışı kendi cebinden karşıladığını anlatan Karabulut, "Normalde 1 hayvan günde 3 kilo saman yer. Bunun için geçen sene 36 kuruş öderken şimdi 1.5 lira ödüyoruz. Ayda 45 lira, kesim dönemi olan 10'uncu aya kadar da 450 lira ödemek durumundayız. Geçen sene ise sadece 100 lira civarı ödüyorduk. Bir hayvanı ortalama 4 bin liraya sattığımız düşünülürse yaklaşık yüzde 8 ek maliyetle karşı karşıyayız" dedi.

ÇİFTÇİ ÇOK MAĞDUR OLDU

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir de yaşanan sıkıntılardan çiftçinin çok mağdur olduğunu ve bugün konuyu Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e aktaracaklarını söyledi.
 
Fiyatlardaki yükseliş nedeni ile saman ithalatının mecburi hale geldiğini anlatan Aydemir, "Biz önceden et ithalatına karşı 'etler gelmesin' dedik ama Türk tüccarlar da her gün fiyat yükseltti. İthal etler gelince fiyatlar ve piyasa düzene girdi. Bazen içeridekilere de 'tek çare siz değilsiniz' demek gerekiyor" ifadesini kullandı.

Aydemir, fiyatların böyle gitmesi durumunda et zammının da kaçınılmaz olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!