‘İmha edildi’ denilen ‘28 Şubat’ ‘başka’ kanaldan

Güncelleme Tarihi:

‘İmha edildi’ denilen ‘28 Şubat’ ‘başka’ kanaldan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 00:00

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanlığı’nın “imha edildi” dediği Batı Çalışma Grubu ve brifing belgelerine ulaştı. Dosyadaki bilgilerin, Ergenekon ve Balyoz dava sürecinde de zaman zaman medyaya servis edilen bilgilerle paralellik içerdiği de görüldü.

Haberin Devamı

BÇG’nin Marmara raporu

Genelkurmay Başkanlığı’ndan Batı Çalışma Grubu (BÇG) faaliyetleri ile brifing dosyalarını isteyen TBMM Darbe ve Muhtıra Araştırma Komisyonu’na geçen hafta, bu bilgilerin büyük bölümünün imha edildiği yazısı gönderilmişti. Komisyon, imha tutanakları isterken, imhaya karar veren komutanın da ekim ayında komisyonda dinlenmesini kararlaştırmıştı. Bu yazışmaların hemen ardından, Genelkurmay’ın 28 Şubat döneminde yapılan çalışmalar ve brifinglerle ilgili imha edildiğini bildirdiği belgelerin bir kısmı, “başka bir kanaldan” komisyona iletildi. BÇG faaliyetlerinin bir bölümünü içeren dosyada, 1’inci Ordu Komutanlığı’nın Marmara Bölgesi’nde, kamu çalışanları başta olmak üzere, vali, kaymakam, emniyet mensubu ve askerlerle ilgili hazırladığı raporların bulunduğu bildirildi.

Dosyadaki ilginç listeler

Haberin Devamı

Bu raporlarda, il yöneticilerinin “ideolojik ve dini tercihlerine” göre tasnif edildiği, isimlerinin karşısına, “müstakil görevlere dahil edilebilir”, “Kendisinden yararlanılabilir”, “Güvenilmez, irticacıdır”, “Eşi türbanlıdır, irtica yanlısıdır”, “Tarikat mensubudur”, “Fethullah Gülencidir” şeklinde değerlendirmeler yapıldığı belirtildi. Dosyada, ayrıca “Kapatılması gereken dernekler”, “Tutuklanacakların listesi”, “Arama yapılacak yerler”, “Kuran kurslarının listesi” gibi çalışmalar yapıldığı da belirtildi.

ABD’ye Çevik Bir sorulacak

Komisyon, ABD büyükelçisini ziyaret ederek, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Çevik Bir’in elçiliğe ziyareti ve buna ilişkin belgeleri isteme kararı aldı.

Diyanet’ten istenen liste

28 Şubat alt komisyonu ayrıca, maliye ve ekonomi bakanlıklarından dönemin kamu zararlarına ilişkin verileri istedi. Diyanet’ten irtica ve bölücü terör ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar, kapatılan kuran kursları, 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamalarına ilişkin kararlar soruldu. Hizbullah örgütünün faaliyetleri konusunda MİT’ten belge istendi. O dönem kamu bankalarının kullandırdığı krediler ve yararlananların listesi talep edildi.                           

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!