Suriyeli özel izinle taşınmaz alacak

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli özel izinle taşınmaz alacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2012 00:00

Türkiye’den taşınmaz almak isteyen Suriye vatandaşlarına özel izin şartı getirildi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgede, “Suriye vatandaşlarının taşınmaz talepleri merkeze sorularak sonuçlandırılacak” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney imzasıyla “Yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimi” genelgesi yayımlandı. Beş bakanlığa bilgi verilen ve tüm bölge müdürlüklerine gönderilen genelgede Suriye’ye özel vurgu yapıldı. 6302 sayılı kanuna dikkat çeken Güney, genelgede şu konularda talimatların uygulanmasını istedi:

“Öncelikle taşınmazın söz konusu uyruk açısından edinim şartları, yayımlanacak listeye göre incelenecek ve edinimi mümkün olduğu tespit edilecek. Edinime izin verilen sınır ülke vatandaşlarının taleplerinde ise edinilmek istenen taşınmazın kendi ülkelerine sınır illerimizden olmaması gerekecek. İşleme konulan taşınmazın askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ve stratejik alanlarda olup olmadığı Genelkurmay Başkanlığı’nca yetkilendirilen komutanlıklara sorulacak. Gelen yanıta göre işlemlere yön verilecek. Suriye vatandaşlarının taşınmaza ilişkin taleplerinin merkezden sorulmak suretiyle sonuçlandırılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Batı Trakyalı Türkler

Türk asıllı Yunan uyruklu gerçek kişilerin taşınmaza yönelik talepleri statülerini gösterir belgelerle birlikte her türlü taşınmaz edinebilen yabancı uyruklu kişilere uygulanan şartlar çerçevesinde karşılanacak. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimleri kişi başına ülke genelinde 30 hektarla sınırlandığından bu miktarı geçen talepler reddedilecek.”

Yabancılarda 98 bin taşınmaz var

TÜRKİYE’de bugüne kadar yabancı uyruklu kişilere toplam 90 milyon 747 bin 367 metrekare taşınmaz satıldı. Satışın yüzde 86’sı son 10 yılda gerçekleşti. Türkiye’de yabancıların mülkiyetine geçen 98 bin taşınmaz bulunuyor. Yabancıların en çok taşınmaz edindiği illerin başında Konya geliyor. Konya’yı Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir ve Mardin izliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bugün mütekabiliyetten yararlanacak ülkeleri ve gereken şartları anlatacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!