Genel Energy'den 240 milyon dolarlık yeni satın alma

Güncelleme Tarihi:

Genel Energyden 240 milyon dolarlık yeni satın alma
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 07, 2012 16:26

İngiliz-Türk ortaklığı Genel Energy, ABD’li Hawler Energy’nin Kuzey Irak'taki Bina Bawi sahasındaki yüzde 21’lik hissesini 240 milyon dolara satın almak üzere anlaştı. Şirket daha önce aynı sahada Pet Holding’e ait yüzde 23 oranındaki hisseyi de 175 milyon dolara satın almıştı.

Haberin Devamı

Böylelikle, Genel Energy, özellikle doğal gaz açısından zengin olduğu tahmin edilen Bina Bawi sahasındaki hisse oranını yüzde 44’e çıkartmış oldu.

Bina Bawi sahasında Genel Energy’nin payını, yüzde 36 ile OMV, yüzde 20 Bölgesel Kürt Hükümeti takip ediyor.Â

Bina Bawi sahası Erbil’in doğusunda 240 km karelik bir alanda yer alıyor.  2013 yılında erken üretim tesisleri kurulması planlanan sahanın toplam rezervinin 500 milyon ila 1 milyar varil petrol eşdeğeri olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin bir diğer önemli özelliği ise ciddi miktarlarda gaz rezervine sahip olması.

Ä°NGÄ°LÄ°Z VALLARES Ä°LE BÄ°RLEÅžMÄ°ÅžTÄ°

2002 yılından bu yana Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren ve petrol ve gaz konularında Kuzey Irak'taki en büyük rezerv sahibi ve petrol üreticisi olan Genel Energy, Kasım 2011’de Vallares ile birleşmesinin ardından Genel Energy Plc adını alarak Türkiye’den Londra Borsası’na kote ilk şirket oldu.

Haberin Devamı

Sahaların toplam üretim kapasitesi günlük 165 bin varil civarında olan ve Kuzey Irak'ta toplam 7 bölgede lisansı bulunan Genel Energy Plc, halen Taq Taq ve Tawke sahalarında fiili olarak üretim gerçekleştiriyor.

Geolatical Survey Jeolojik Araştırma Şirketi’ne göre Irak’ta 3 trilyon metreküp gaz olduğu, bunun da önemli bir kısmının Kuzey’de olduğu tahmin ediliyor. Irak Petrol Bakanlığı kaynaklarına göre ise 2 ile 5 trilyon metreküp gaz rezervinin Kuzey Irak’ta yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!