Engin Çeber davasında ikinci müdür ve başgardiyana sürpriz indirim

Güncelleme Tarihi:

Engin Çeber davasında ikinci müdür ve başgardiyana sürpriz indirim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2012 17:18

Karakolda ve Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu 10 Ekim 2008’de hayatını kaybeden Engin Çeber’in davasında şok bir gelişme yaşandı. Savcı, ilk yargılamada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Metris Cezaevi ikinci müdürü Fuat Karaosmanoğlu’nun görevi kötüye kullanmak suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi

Haberin Devamı

Daha önceki yargılanmada müebbet hapis cezası alan infaz koruma baş memuru Nihat Kızılkaya’nın da 3 yıldan 12 yıla kadar hapsi istendi. Mahkeme savcının mütalaası doğrultusunda karar verirse, Fuat Karaosmanoğlu devlete fazladan yattığı hapis cezası için tazminat davası açabilecek. Davaya katılan Engin Çeber’in ablası Şerife Çeber duruşma çıkışında Fuat Karaosmanoğlu’nun önünde durarak, “Kardeşimi sen öldürdün. Hepiniz yaptınız. Sen göz yumdun. Cezanı çekeceksin” diye bağırdı.

Engin Çeber 28 Eylül 2008’de Sarıyer’de dergi dağıtırken arkadaşları Cihan Gün ve Aysu Baykal’la birlikte gözaltına alındı. Karakolda ve Metris Cezaevi’nde işkence gördü. Yanında arkadaşlarından Özgür Karakaya da vardı. Engin Çeber yediği dayak nedeniyle cezaevinde fenalaşınca kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi’nde 10 Ekim 2008’de hayatını kaybetti. Soruşturma başlatan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında cezaevi müdürleri, gardiyanlar, askerler ve polislerin bulunduğu 60 kişiye işkenceden dava açtı. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi davayı 13 ayda karara bağladı. 1 Haziran 2010’da verilen kararda, Metris Cezaevi 2. müdürü Fuat Karaosmanoğlu ile infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi’ye işkence sonucu ölüme neden olmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Polisler Mehmet Pek ve Abdulmuttalip Bozyel işkence suçundan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Polis memuru Aliye Uçak işkence suçundan 2 yıl 6 ay, cezaevi doktoru Yemliha Söylemez gerçeğe aykırı belge düzenlemek suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün, infaz koruma memurları Murat Çise ve Yavuz Uzun ise işkence suçundan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme 5’er ay hapis cezası verdiği 11 sanık için ise hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 39 sanık ise beraat etti.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 28 Eylül 2011’de açıkladığı kararla, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Bozma gerekçesi olarak ise, kararda hâkimlerden birinin imzasının eksik olmasıyla, aralarında menfaat çatışması bulunan sanıkların aynı avukat tarafından temsil edilmesi olarak gösterildi.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’ın bozma kararına uyarak davayı yeniden görmeye başladı. Engin Çeber’in ölümüyle ilgili otopsi raporu yeniden Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp, Engin Çeber’in ölümüne neden olan darbelerin ölüm saatinden 4-5 gün önce meydana geldiğini bildirdi. Mahkeme ayrıca Metris Cezaevi’nde işkence keşfi de yaptı.

Davanın dün görülen duruşmasında tüm delillerin toplandığını söyleyen duruşma savcısı Erdal Şenol esas hakkındaki 6 sayfalık mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı Şenol mütalaasında, Engin Çeber’in gözaltına alınmasının ardından ölümüne kadar olan süreci 6 başlık altında tek tek anlattı.

Ancak asıl önemli nokta sanıklara istenilen cezalarla ilgiliydi. Savcı, ilk kararda müebbet hapis cezası alan müdür Fuat Karaosmanoğlu ve başgardiyan Nihat Kızılkaya’nın cezalarında çok ciddi oranda indirim istemişti. Savcı, Fuat Karaosmanoğlu’nun cezası işkenceye iştirak etmediği ve sadece görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, Nihat Kızılkaya’nın ise müebbet hapis yerine 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Müebbet hapis cezası alan başgardiyanlar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi’nin aldıkları cezaların aynısı talep edildi.

POLİSLERE CEZA ARTTIRIMI

Savcı mütalaasında, ilk kararda 2 yıl 6 ay hapis cezası alan polisler Mehmet Pek, Abdülmuttalib Bozyel ve Aliye Uçak’ın işkence suçundan 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapislerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!