El Kaide'nin portatif nükleer bombası var

Güncelleme Tarihi:

El Kaidenin portatif  nükleer bombası var
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2004 01:48

Terör örgütü El Kaide'nin iki numaralı ismi Eymen el Zevahiri'nin, küskün Sovyet bilimadamlarından çanta içinde taşınılabilir atom bombası satın aldıklarını açıklaması uluslararası terör gündemine kabus gibi çöktü. Rus uzmanlar, bombanın ancak birkaç bin kişiyi hasta etme kapasitesine sahip kirli bomba olduğunu düşünüyor.

ABD ve Pakistanlı güçlerin Pakistan ile Afganistan sınırında peşine düştüğü El Kaide'nin iki numaralı lideri Eymen el Zevahiri, uluslarası terör gündemine nükleer bomba kabusunu düşürdü. El Zevahiri, örgüt elinde portatif, çanta biçiminde patlatılmaya hazır atom bombası bulunduğu iddiasıyla ortaya çıktı.

Avustralya televizyonu ABC'nin iki numaralı teröristle birkaç gün önce görüştüğünü açıklayan Pakistanlı gazeteci Hamid Mir, röportajın bugün yayınlanacağını ve en çarpıcı bölümünün El-Kaide'nin elinde patlatılmaya hazır atom bombası bulunduğunun teröristin ağzından söylenmesi olacağını belirtti.

Zevahiri ile yaptığı söyleşide ‘‘Nükleer bombayı nereden buldunuz’’ sorusuna verdiği ilginç yanıtı aktaran Pakistanlı gazeteci, ‘‘30 milyon dolarınız var ve nükleer silah satın almak istiyorsanız Orta Asya'daki silah karaborsasına gitmeniz yeterli. Bu parayla size atom bombası satacak SSCB'nin yıkılmasına küskün bir bilimadamı muhakkak bulursunuz’’ diye konuştu.

El Zevahiri'nin atom bombası kaynağı olarak eski SSCB cumhuriyetleri ve Rusya'yı göstermesi Moskova'daki askeri yetkili ve bilim adamları tarafından şüpheyle karşılanıyor. Kurçatov Atom Enstitüsü yetkilileri, atom silahların 1991 yılından beri emin ellerde bulunduğunu, El Kaide'nin elindeki bombanın olsa olsa birkaç bin kişiyi hasta edecek ‘‘kirli bomba’’ olabileceğini söylediler. Bir kilo sıradan patlayıcı ve birkaç gram uranyum ile hazırlanan kirli bombanın bir kentin ortasında patlatılması durumunda radyoaktif kirlilik birkaç bini kişinin ışın hastalığına yakalanması ve sonuç olarak ölümüne neden olabiliyor.

ÇANTADA ATOM BOMBASI HAYAL

Bir Rus fizikçinin Hürriyet'e yaptığı açıklamaya göre bir kiloton gücünde elde taşınabilir seyyar atom bombası yapabilmek için gerekli miktarda uranyum çantaya yerleştirilebilir, ancak ateşleme mekanizması o çantaya sığmaz. Rus fizikçi, çantaya sığacak nükleer bir ateşleme mekanizmasının boyut olarak bir teknoloji harikası olması gerektiğini söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!