"SUK ile Suriyeli Kürtler anlaşıyor, Türkiye destek veriyor"

Güncelleme Tarihi:

SUK ile Suriyeli Kürtler anlaşıyor, Türkiye destek veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 09:53

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi arasında, Suriye’deki Kürtlerin talepleriyle ilgili bir anlaşma imzalanacağı bildirildi. Irak’taki Kürt bölgesinin lideri Mesud Barzani’nin aracılık edeceği toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı iddia edildi. Bu arada Davutoğlu bugün Kerkük'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek, 75 yıl sonra bu kente giden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu.

Haberin Devamı

 

Suriyeli bir Kürt liderin Kuzey Irak’tan yayın yapan AKNews haber ajansına bildirdiğine göre,  SUK ve Kürt Konseyi’nden temsilciler ile Barzani ve Davutoğlu’nun katılımıyla yapılacak toplantıda, “Esad sonrası Suriye ve Kürtlerin siyasi sürece katılımı hakkında bir anlaşma” imzalanacak.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen Kürt lidere göre, “Dışişleri Bakanı Davutoğlu tarafından temsil edilen Türk hükümeti, Esad sonrası Suriye’nin federal bir devlet olmasını ve Kürtlere federal haklar tanınmasını sağlayacak olan anlaşmaya rıza gösterecek”.

 

Haberin Devamı

Habere göre hem Türkiye’nin hem de SUK’un "Esad sonrası Suriye’deki Kürt davası"na destek vermesi bekleniyor.

 

 

PKK’nın Suriye kolu olarak nitelendirilen PYD’nin önde gelen isimlerinden Mahmud Muhammed ise ajansa yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmadan umutlu olduğunu, bu sayede Suriye’deki Kürtlerin geleceğinin netleşeceğini söyledi.

 

Muhammed, “SUK daha önce Suriye’deki Kürtlerin haklarını bir ulus olarak tanıyacak olumlu bir adım atmamıştı. Bu yüzden Suriyeli Kürtler hiç SUK’a destek vermedi. Şimdi SUK Kürtlerin haklarını tanıyor ve bu konuda bir anlaşma hazırlamaya hazır. Bu önemli bir adım olacak ve Suriyeli Kürtlerin geleceğini aydınlatacak” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!