THY, 3 milyon dolar harcadı ramazan turisti yüzde 33 arttı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Mersin’de düzenlediği tören sonrasında Adana’dan İstanbul’a dönerken Skylife dergisinin eki bir broşürü gösterdi:

Haberin Devamı

- Ramadan in İstanbul (İstanbul’da Ramazan).
Ardından bu broşürle ilgisine geçti:
- “İstanbul’da Ramazan” için oluşturulan platformun başkanlığını ben yürütüyorum. THY, başlattığımız proje çerçevesinde Müslüman nüfusun yoğun olduğu 32 ülkede 1.5 milyon dolarlık harcamayla tanıtım başlattı.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın projeye 750 bin lira, Halkbank’ın da 350 bin lira koyduğunu vurguladı:
- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşlar bu projenin önemli tarafları. Proje kapsamında çoğu tanıtıma olmak üzere 3 milyon dolar harcandı.
- Projenin hedefi nedir?
- İstanbul’u ramazan ayı boyunca önemli bir turizm destinasyonu olarak öne çıkarmak istiyoruz. Bu çerçevede THY, 32 ülkeye dönük indirimler yaptı. Ayrıca İstanbul’a Anadolu’dan seferlerde de ramazan indirimi yapıldı.
- İşe yaradı mı?
- 32 ülkeden İstanbul’a ramazan ayında gelen turist sayısında yüzde 33 artış olduğunu gözlemledik. Kesin veriler ramazan ayı sonunda ortaya çıkar.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu çerçevede 22 ülkeden dini liderleri İstanbul’da ağırladığını kaydetti:
- Ülkesindeki dini liderin İstanbul’a geldiğini görenler ramazan ayında böyle bir seyahati gündemine alabilir diye düşünüyoruz.
İstanbul Shopping Fest’te de platform başkanlığını yürüttüğünü anımsattı:
- O projede İstanbul’un alışveriş yönünü öne çıkarmaya çalışıyoruz. Ramazan programında öncelikli hedef gelen turist sayısını, dolayısıyla turizm gelirini artırmak. İstanbul’a ramazan ayı için gelenler elbette harcama da yapıyor.
Büyükekşi, program çerçevesinde selatin camilerinden birinin sırayla 24 saat açık tutulduğunun altını çizdi:
- Böylece ramazan ayında İstanbul’a gelen değişik ülkelerin Müslüman vatandaşları camilerde daha çok zaman geçirme fırsatı da buluyor.
Ardından THY Genel Müdürü Temel Kotil’in Skylife dergisindeki yazısından bir bölüm okudu:
- Tarihi yarımadada camilerin açık kalması, dini programlar, konserler, fuar ve kültürel etkinlikler, İstanbul’a ramazan ayını dolu dolu yaşatan bir kent haline getiriyor. Yunus Emre, “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim” der. THY olarak ramazan ayında yurtiçi ve yurtdışında yüzde 25-45 indirimler yaparak Yunus’un mesajına katkıda bulunuyoruz.
İstanbul’da ramazan turistinin yüzde 33 artması, bu projenin hedeflenen etkiyi yapacağının işaretini veriyor...

Haberin Devamı

THY, SGK’ya ödemelerde birinci sırada bulunuyor

Haberin Devamı


THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, son aylarda British Airways’i (BA) de geride bırakıp Avrupa’da 3’üncü sıraya yükseldiklerini belirtti:
- THY, SGK muhtasar ödemelerinde Türkiye’nin bir numaralı şirketi konumunda.
- Personel sayısı ne kadar?
- Doğrudan THY’de 15 bin kişi çalışıyor. Yüksek ücretler bordrolarda aynen yer alıyor. Böylece SGK’ya ödemelerde birinci sırada bulunuyoruz.
THY’nin diğer şirketlerini de anımsattı:
- THY Teknik, TGS, Turkish Do&Co gibi şirketler de eklendiğinde THY grubundaki personel sayısı 25 bine ulaşıyor.
THY yöneticilerine son dönemlerde sıkça yöneltilen soruyu bu kez Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş sordu:
- Eylem nedeniyle işten çıkarılan 305 kişi arasından yeniden dönme şansı olanlar var mı?
Büyükekşi, tartışmaya yeniden dönmek, yorum yapmak yerine yeşil ışık yakmamakla yetindi...

Haberin Devamı

1.7 milyar dolarlık ihracat yetmedi, mobilya için Ar-Ge Proje Pazarı planı hazırlandı


AKDENİZ Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, dünyadaki mobilya ihracatı verisine dikkat çekti:
- Yılda 120 milyar dolarlık ihracat söz konusu. Bu konuda Çin, tartışmasız lider konumunda.
- Türkiye’nin yıllık mobilya ihracatı ne kadar?
- 1.7 milyar dolar. 500 bin kişiyi istihdam eden 120 bin şirketin sektörde olduğu dikkate alınırsa, 1.7 milyar doların aslında küçük kaldığı görülür.
Sektörün dünya markası çıkarma planlarına değindi:
- 2023 yılına kadar 10 markayı dünyada öne çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Bu amaçla sektörümüz için “Ar-Ge Proje Pazarı” düzenlemeyi planlıyoruz. İlkini bu yıl kasım-aralık ayında yapacağız.
- Bu pazar ne işe yarayacak?
- Sektörde Ar-Ge merkezi olan şirket sayısı çok az. Tüm sektörün Ar-Ge şansını yakalamasını sağlayacağız. Ar-Ge’yle yaratılan yeniliklerin sektörle buluşması söz konusu olacak.
Aymen, bu noktada şu mesajı verdi:
- Artık sektörümüzün çek-yat üretimiyle değil, karakteristiği olan modellerle farklı bir noktaya doğru yol almasını hedefliyoruz.
Ardından ekledi:
- Çin’i yakalamak çok zor ama İtalya ve Almanya’nın düzeyine ulaşmak mümkün. 2023’te 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı planlıyoruz. Ar-Ge Proje Pazarı’nın bu hedefe ulaşmayı hızlandıracağını düşünüyoruz.
Mobilya sektörü çek-yattan karakteristiği olan ürünlere geçerse sınıf atlamış olacak...

Yazarın Tüm Yazıları