İlk 500’de daha çok Ankara firması olmalıydı

Güncelleme Tarihi:

İlk 500’de daha çok Ankara firması olmalıydı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 02:41

TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesine Ankara’dan 27 firmanın girdiğini belirterek, “Bu rakamlar bize yakışmıyor. Temennimiz listeye yeni firmalar eklenerek sayının daha da artması” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın, İstanbul Sanayi Odası’nca hazırlanan “2011 Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması” sonuçlarını değerlendirdi. Ankara’dan listeye 27 sanayi kuruluşunun girdiğini söyleyen Aydın, “Söz konusu firmaların çok büyük bölümünün, önceki yıllarda da listeye dahil olduğunu görüyoruz. Az sayıdaki yeni firmanın dışında listede değişiklik yok. Bir önceki yıla göre ilk 500’e giren Ankaralı firma sayısında da önemli bir artış kaydedilmedi. Dileğimiz Başkent’ten listeye giren firma sayısının daha da artması, belli başlı şirketlerin yanı sıra yeni şirketlerin de ilk 500’e adını yazdırarak, gurur kaynağımız olması” diye konuştu.

Yapılacak çok iş var

Türk ekonomisinin, cari açık dışında olumlu seyrettiğine, buna karşın iş dünyasının mali yapısının bozulduğuna işaret eden Aydın, şunları söyledi:
“Sanayi kuruluşlarımızın 2011 yılındaki satışlarında önceki yıla göre artış kaydedilirken, karlılıklarında düşüş yaşanmıştır. Bir önceki yıl ilk 500’e giren kimi firmaların yeni listeye dahil olmamasının nedenlerinden biri de budur. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında daha fazla Ankara firmasının olması, Ankara’nın devler liginde İstanbul ve İzmir’in bu kadar gerisinde kalmaması, her zaman söylediğimiz gibi Ankara’nın yalnızca siyasetin değil, ekonominin ve ticaretin de başkenti olması için yapılacak çok iş, kat edilecek çok yol var.

Haberin Devamı

İlk 100’de sadece altı firma

Ankara’nın ekonomik yapısının en azından Anadolu’nun diğer şehirlerindeki gelişmelere ayak uydurması gerekiyor. Başkent’te yeni yatırımlar, yeni yatırımcılar, yeni sektörlere ihtiyaç duyuluyor. Yatırımlar için mevcut potansiyelleri değerlendirmek bile çok büyük artılar sağlayacak. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında ilk 100’de 6 firmayla, ilk 500’de 27 firmayla yetinmek, bize yakışmaz.”

İlk 500’deki Ankara firmaları

TÜRKİYE’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasına giren Ankara firmaları ise şöyle:
Türk Traktör, Aselsan, Tusaş, Koza Altın İşletmeleri, Tüprag Metal Madencilik, Noksel Çelik, MAN Türkiye, Hidromek Hidrolik, Park Termik Elektrik, Eti Soda, Cimpor Yibitaş Çimento, Oyak Beton, Mitaş Enerji, Havelsan, Rokestan, Demir Export, Erkunt Traktör, Ortadoğu Rulman, Park Teknik Elektrik, Şahinler Metal, Şa-Ra Enerji, Nuh’un Ankara Makarnası, Yayla Agro Gıda, Erkunt Sanayi, Yiğit Akü, FNSS Savunma Sistemleri ve Yakupoğlu Tekstil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!