Sınırda kırmızı alarm

Güncelleme Tarihi:

Sınırda kırmızı alarm
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2012 00:00

Suriye’de çatışmaların Türkiye sınırı yakınındaki Halep’te yoğunlaşması, sınırın öte tarafının PKK’nın uzantısı PYD’nin denetimine geçmesi ve son olarak İran’ın müdahale konusunda Türkiye’yi uyarması üzerine, 2’nci Ordu teyakkuza geçti. Sınıra yoğun askeri araç ve personel takviyesi yapıldı, İHA’lar da keşif için havalandı.

Haberin Devamı

KARARGAHI Malatya’da olan, komutanlığını Orgeneral Servet Yörük’ün yaptığı 2’nci Ordu’nun ana görevi, “Anadolu’yu Suriye, İran ve Irak’tan gelecek dış tehditlere karşı korumak” olarak belirtiliyor. 22 Haziran’da Suriye açıklarında Türk keşif uçağı RF 4E’nin düşmesi sonucu değiştirilen angajman kuralları kapsamında daha önce sınıra kısa menzilli “Atılgan” ve “Zıpkın” modeli Stinger’lar ile orta menzilli Hawk füzeleri yerleştirerek hava savunma sistemini güçlendiren Türkiye, 2’nci Ordu’ya bağlı kolordu, tümen, tugay ve sınır taburlarına ülkenin diğer bölgelerinden yoğun askeri araç ve personel takviyesi yaptı.

Suriye ile 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı kapsamında 877 kilometrelik Suriye sınırı terörist sızma seviyesi bir alt dereceye indirilirken, sınırdaki yeni gelişmeler üzerine bölge yeniden terörist sızmada “kırmızı alarm” durumuna geçirildi. Buna göre 2’nci Ordu’ya bağlı Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Adana 6. Mekanize Tümeni, Hatay 39. Mekanize Tugayı, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugayı’ndan tanklar ile diğer zırhlı araçlar bölgeye gönderildi.

Haberin Devamı

M 60 ve TOW’lar

Sevkedilen askeri mühimmat içinde Amerikan BGM-71 TOW tanksavar füzeleri de bulunuyor.

Batman’da konuşlu insansız hava araçları (İHA) 24 saat sürekli uçarak istihbarat toplarken, Malatya Erhaç’da konuşlu RF 4’ler de Suriye hava sahası sınırı boyunca keşif ve gözetleme uçuşu yapıyor. Karadaki bu önlemlerin olası bir askeri operasyonla birlikte Suriye’den bir anda gelebilecek 100 bin kişilik göç dalgası senaryosuna göre de alındığı, birlikler içinde en hızlı şekilde çadır kent kuracak personelin de olduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!