Ergenekon'da bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Ergenekonda bir ilk
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 12:01

Sanatçı Melike Demirağ Ergenekon duruşmasının başlamasını bekleyen sanıklara 'Arkadaş' şarkısını söyledi. İzleyiciler de kendisine eşlik etti. Şarkının bitmesinin ardından Mustafa Balbay, "Sizden bu şarkıyı dinlemek herşeye değerdi" dedi.

Haberin Devamı

Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 211. duruÅŸması baÅŸladı. Silivri Ceza Ä°nfaz Kurumları YerleÅŸkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruÅŸmada CHP Ä°zmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli TuÄŸgeneral Veli Küçük, emekli Albay Dursun Çiçek, Ä°brahim Åžahin'in de aralarında bulunduÄŸu 41 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski BaÅŸkanı emekli Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, emekli Orgeneral HurÅŸit Tolon, emekli TuÄŸgeneral Levent Ersöz, İşçi Partisi Genel BaÅŸkanı DoÄŸu Perinçek ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduÄŸu 24 tutuklu sanık ise duruÅŸmaya katılmadı.Â

ŞARKICI MELİKE DEMİRAĞ SANIKLARA 'ARKADAŞ' ŞARKISINI SÖYLEDİ

Haberin Devamı

Öte yandan CHP milletvekili Haluk Eyidoğan, tiyatro sanatçısı Füsun Erbulak ve şarkıcı Melike Demirağ duruşmaya izleyici olarak katıldı. Duruşma başlamadan önce Melike Demirağ sanıklara 'Arkadaş' şarkısını söyledi. İzleyiciler de Demirağ'ın 'Arkadaş" şarkısına eşlik etti. Melike Demirağ'ın şarkısını söylemesinin ardından sanıklar ve izleyiciler Demirağ'ı alkışladı. Şarkının bitmesinin ardından Mustafa Balbay, "Sizden bu şarkıyı dinlemek herşeye değerdi" dedi. Tuncay Özkan ise "Bu şarkı için bir dört yıl daha yatabiliriz" diyerek espri yaptı.

BALBAY: HUKUKU HEP BERABER ARAYACAÄžIZ

Duruşma başlamadan önce izleyicilerle sohbet eden CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, 3. Yargı Paketi kapsamında yaptığı tahliye talebinin reddedilmesini eleştirdi. "Hukuku hep beraber arayacağız" diyerek sözlerine başlayan Balbay, Anadolu'da yapılan anketlerde adalet konusunun en büyük sorun olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi. Ergenekon Davası'nın son 10 duruşmasına dikkat çeken Balbay, "Son 10 duruşmada dinlenen tanıklara bakın. Bir duruşmada 'Bülent Ecevit'i kim öldürdü?' diye soruluyor tanıklara. Diğer duruşmada tanık olan şehit eşi Yıldız Namdar'ın hangi mitinglere katıldığı sorgulanıyor. Daha sonra Sabancı'nın öldürülmesine ilişkin tanıklar dinleniyor. En son perşembe günü de Alaattin Çakıcı tanık olarak dinlendi. Çakıcı'nın sorgulanmasına ya da sorgulamasına şahitlik ettik. İşte burada böyle bir tablo var" dedi.

Haberin Devamı

BALBAY: HABERAL'IN YÜZÜ BEYAZ GÖMLEĞİNDEN DAHA BEYAZ OLMUŞTU

Balbay, "Cuma günü mahkemenin bize suçumuzu ne olduğunun söylenmesini bekledik. Karar günü Haberal Hoca (Mehmet Haberal) da duruşmaya geldi. Beyaz gömlek giymişti. Tahliye talebi reddedilen Haberal Hoca rahatsızlandı. Haberal'ın yüzü beyaz gömleğinden daha beyaz olmuştu" dedi.

BALBAY: UMUDUMU YÄ°TÄ°RMEDÄ°M

Balbay sözlerini şöyle tamamladı: "Hukuku hep beraber arayacağız. Bu hukuksuzluğu kabul etmeyeceğiz. Hukuku, kuralların dışına çıkmadan hep beraber arayacağız. Ben umudumu yitirmedim. Yargılamayı işkence haline getirdiler. Biz buna karşı çıkıyoruz."

TUNCAY ÖZKAN: MAHKEME, SAVCILARIN BİLE YAZMADIĞI SUÇLARI BURADA SÖYLÜYOR

Haberin Devamı

Tutuklu sanıklardan gazeteci Tuncay Özkan da yeni çıkan yasanın, tutuklu olan sanıklara suçlarının söylenmesini zorunlu olduğunu dile getirdi. Özkan, "Benimle alakalı bölümde el bombalarından bahsediliyor. El bombalarının benimle olan irtibatını ispat etsinler, benim için yöneltilen tüm suçlamaları kabul edeceğim. Tutuklu sanıklardan İbrahim Özcan ile Kemal Aydın ilgili bölümde ise bilgisayarlarından çıkan belgelerden bahsediliyor. Oysa onların da bilgisayarı bile yok. Bilgisayardan anlamayan insanlar. Mahkeme, savcıların iddianamede bile yazmadığı suçları burada getirip yüzümüze söylüyor" diye konuştu.

DEMÄ°RAÄž: DAVAYA Ä°LK KEZ GELDÄ°M

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nın 211. duruşmasını izleyen şarkıcı Melike Demirağ, duruşmaya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Silivri Cezaevi yanında bulunan büyük duruşma salonun önünde konuşan Demirağ, Ergenekon Davası'na ilk kez geldiğini söyleyerek, "Bugün burada Mustafa Bey'in (Balbay) Tuncay Bey'in bakışlarındaki o mutluluk, o sevgi, bir dostu, bir arkadaşı görmenin verdiği güç ve bakışları beni çok çok mutlu etti" dedi.

Haberin Devamı

DEMİRAĞ: İNSANLARIN YARGILANMALARINA KARŞI DEĞİLİM TUTUKLANMALARINA KARŞIYIM

"Bu uzun tutukluluk olayının çok insafsız bir şey olduğunu vurgulamak ve ona destek vermek için geldim" diyen Demirağ konuşmasına şöyle devam etti: "Görüş benim için hiç önemli değil şu anda. Yıllardır burada tutuklu bulunan ama hüküm giymemiş insanların hangi görüşten olursa olsun tabii ki şiddete başvurmamış olanlarından bahsediyorum. Onların bu kadar uzun süre burada olmaları, benim ve bütün kamuoyunun vicdanını yaralıyor. Bir anne olarak, bin insan olarak, bir sanatçı olarak burada olmak onlara insani bir destek vermek için geldim. Tutuksuz yargılanmanın doğru olduğuna inanıyorum. Elbette ki herkes tutuklanmalı, bugün genelkurmay başkanı da tutuklanmalı, bugüne kadar askerler tutuklanamamıştı. Askerlerin tutuklanmasına hiç karşı değilim. Çünkü bu ülkenin çok ciddi bir geçmişi var. Elbette ki yapılan bir süre şeyin yargılanması gerektiğine inanıyorum ama gerçek hükmü vermeden evvel yani kaçmayacak, delilleri yok etmeyecek insanların tutuklu yargılanmalarını da doğru bulmuyorum. Burada olmamın nedeni insanların yargılanmalarına karşı değilim, tutuklu yargılanmalarına karşıyım."

Haberin Devamı

DEMÄ°RAÄž: ARKADAÅž ÅžARKISI Ä°NSANLARI BÄ°RLEÅžTÄ°REN BÄ°R ÅžARKIDIR

"'Arkadaş' şarkısını tüm sanıklar için mi, sadece Mustafa Balbay için mi söylediniz?" şeklindeki soruya Demirağ, "Arkadaş şarkısını eli kalem tutmuş, kalemleriyle bir şeyler söylemeye çalışmış insanlar için söyledim. Onun dışında bütün davaya vakıf değilim ama içerde olan hiçbir tanesi hükümlü değil şu anda. Yani herkes şu anda daha hüküm giymemiş, herkes masum benim gözümde. Ben birebir birilerine değil, bu şarkının gördüğüm kadarıyla hepimiz bir insan kardeşiz. Dolayısıyla Arkadaş şarkısı insanları birleştiren bir şarkıdır. Dolayısıyla oradaki insanlara bir ümit olsun, bir güzel bir duygu olsun, geçmişten bir arkadaşlarının şarkılarını duysunlar diye söyledim. Hep de söylemeye devam edeceğim" diye cevap verdi

"BENİM İÇİN HÜKÜM GİYMEMİŞ HERKES MASUM"

Bir gazetecinin "Arkadaş şarkısı darbe mağdurlarının sahip çıktığı bir şarkıydı. Burada da darbe yargılaması yapılıyor" şeklindeki sözleri üzerine Melike Demirağ şöyle konuştu: "Darbe yargılaması yapılıyor ama darbeciler dediğiniz insanlar hüküm giymediler. Yani henüz şu anda bitmiş bir şey yok. Tabii ki darbecilere şarkı söylemeyeceğim. Ben darbecilere karşı şarkımı söyledim yıllarca yurtdışında. 12 Eylül askeri rejimine karşı başımız dik şarkılarmızı söyledik. Dolayısıyla benim için hüküm giymemiş herkes masumdur. İçerdeki şarkımı sadece umut bekleyen, adaleti bekleyen insanlar için söyledim."

"KAMU VÄ°CDANINI TEMSÄ°LEN BURADAYIM"

"Daha önce bir davaya gittiniz mi?" sorusuna Demirağ, "Hayır bu ilk. Uzun zamandır planladığım, yapamadığım ama bugün gerçekleştirdiğim ve huzur bulduğum bir gündü bugün. Benim niyetim uzun tutukluluk zamanlarını yıllarca ailelerinden, hayattan koparılmış insanların tutuksuz yargılanmaları tabii ki yapılmış bir suç varsa suçlarının ispatı varsa insanlar tutuklanabilir, yargılanabilir ama şu anda esas hedef tutuksuz yargılanmaktır. İnsani duruş da bunu gerektiyor. Ben de bir sanatçı, bir arkadaş, bir anne olarak kamu vicdanını temsilen buradayım" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!