Muhalif gruplara ABD’den işgal dersi

Güncelleme Tarihi:

Muhalif gruplara ABD’den işgal dersi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 00:00

Washington Post gazetesine göre Irak işgalinden ders çıkaran Beyaz Saray, Suriyeli muhaliflere, “Devlet Başkanı Beşar Esad’ın öldürülmesi veya devrilmesi durumunda onun hükümet ve güvenlik kurumlarının tamamen ortadan kaldırılmaması” mesajını gönderdi.

Haberin Devamı

Irak'ı 2003’te işgâl ettikten sonra yeni düzenin kurulması sürecinde büyük sıkıntılar yaşayan ABD, Suriye’de benzer bir durumun yaşanmaması için kolları sıvadı. Washington Post gazetesinin haberine göre Beyaz Saray yönetimi, Suriye’de destek verdiği muhaliflere “Yerleşik kurumları yok etmeyin” mesajı veriyor. ABD’nin bu şekilde, Irak’ta uzun yıllara malolan iktidar boşluğunun bir benzerinin Suriye’de yaşanmasına engel olmayı planladığı ifade ediliyor. Bir ABD’li yetkili, gazeteye konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “(Sistemin) Tamamen çözülmesine izin vermemek gerek. Çünkü bu kurumlar siyasi geçişte işe yarayacak. Yapmanız gereken, ülkenin Baas’tan tamamen arındırılmasını engellemek” dedi.

Eşiği aştılar

ABD’nin geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin stratejiyi belirleyip şimdiden uygulamaya koydurtmak istemesinde, Suriye’deki çatışmalarda bir dönüm noktasına ulaşılmasının ve Beşar Esad’ın devrilmesinin yaklaştığına yönelik genel kanının etkisi var. Nitekim bir diplomat, “İsyancıların bir eşiği aştığını görüyoruz” dedi. Aynı diplomat, tam da bu nedenle Esad’ın, bugüne kadar olduğundan çok daha sert ve katı davranacağının altını çizerek, “İran onu, her istediğini yerine getirerek destekliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ağır silah verin

Merkezi İstanbulda bulunan Suriye Ulusal Konseyi (SUK), çatışmaların hız kesmemesi nedeniyle yaptığı çağrılara bir yenisini ekledi. SUK Başkanı Abdülbasid Seyda, Batılı hükümetlerden, kendilerine “ağır silahlar sağlamalarını” talep etti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de “Katliamları önleyin” mesajı gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!