Hopdediks

Güncelleme Tarihi:

Hopdediks
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2012 00:00

Hızla sanayileşen Çin’de halkın çevre kirliliğine yönelik duyarlılığı giderek artıyor. Dün sahil kenti Kidong’da bir fabrikanın atık sularının limana akıtılmasına karşı çıkan binlerce kişi gösteri yaptı. Birkaç saat sonra proje durduruldu.

Haberin Devamı

ÇİN’de çevre kirliliğine yönelik duyarlılık giderek büyüyor. Ülkenin doğusundaki sahil kenti Kidong’ta bir kağıt fabrikasının atık sularının sahile akıtılmasıyla ilgili proje büyük tepki çekti. Binlerce kişinin sokaklara dökülmesi, bazılarının belediye binasını talan etmesi üzerine devlet yetkilileri geri adım atmak zorunda kaldı.

Her yer insan dolu

Görgü tanıklarına göre, belediye binasına giren eylemciler, yetkililere rüşvet olarak verilen sigara ve içki dolu kutularla dışarı çıktı. Çin’in sosyalleşme sitesi Sina Weibo’da protestocuların sayısının 100 bini bulduğu öne sürüldü. Bir blogcu, “Her taraf insan dolu. Duvarlarda, binalarda, araçların üstünde ve yollarda” diye yazdı. Fotoğraflardan birinde Kidong’taki Komünist Parti sekreterinin yırtılmış giysileriyle polislerin arasında götürüldüğü görülüyor. Ancak internette yayılan bu görüntülerin ne kadar gerçek olduğu bilinmiyor.

Haberin Devamı

Eylemciler, Japon Oji kağıt fabrikasının günde 150 bin tona kadar varan atık sularının balıkçılık yapılan limana bırakılmasıyla ilgili projeye karşı çıkıyordu. Şirket, atık suyun arıtma sisteminden geçirildiğini ve çevre normlarına uygun olduğunu savunuyordu. Ancak tepkiler üzerine sistemin kapatılmasına karar verildi.

Eylemler ülkesi oldu

Çin’e demokrasiyi çevrecilik mi getirecek? Ülke giderek bir sanayi devine dönüşürken çevresel maliyet de ağır oluyor. Bu nedenle bir zamanlar suskun olan Çin halkı, doğadaki tahribata eylemlerle başkaldırıyor. Çevre kirliliği dolayısıyla Çin’de yılda 180 bin izinsiz gösteri yapıldığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!