3 bin yaşında Anadolu Kralı Suppiluliuma

Güncelleme Tarihi:

3 bin yaşında Anadolu Kralı Suppiluliuma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2012 00:00

Ertuğrul Günay’ın daha önce “Çok önemli bir Anadolu heykeli bulduk” diye duyurduğu heykel dün Hatay Müzesi’nde tanıtıldı. Adının Suppiluliuma olduğu düşünülen, sakallı, bukleli saçlı bu Hitit dönemine ait kral heykeli 1.5 metre boyunda ve 1.5 ton ağırlığında.

Haberin Devamı

HATAY’ın Reyhanlı ilçesi Demirköprü köyü yakınlarındaki Tell Tayinat höyüğünde Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykeli bulundu. Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan eserin tanıtımını, Kültür ve Turizm Başkanı Ertuğrul Günay yaptı. Günay, Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki törende yaptığı konuşmada, Harrison başkanlığındaki ekibin 2004’ten bu yana bölgede kazılarını sürdürdüğünü, ekibin haziran ayının sonunda çok önemli figürler bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

Bir elde mızrak, diğerinde başak

“1.5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1.5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel birtakım bileklikler var. Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutarak hem savaşmayı hem üretmeyi, kendi halkı için şiar edindiği simgeleniyor, anlaşılıyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan 1000 yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor.”

Haberin Devamı

Gözleri siyah-beyaz ve takma

ERTUĞRUL Günay Hatay’da bulunan heykelin Anadolulu olduğunun altını çizdi: “Roma, Yunan eseri devamı değil. Ya da Batı Anadolu’da gördüğümüz eserlerden oldukça farklı. Bölgeyi çağrıştıran, bölgeyi simgeleyen motifler bulunan Anadolulu önemli bir heykel. Bazalt taşından yapılmış. Gözleri de takma, ayrıca özel taştan yapılmış siyah beyaz. O kralın da gözleri etkileyici ki, özel olarak vurgulanmaya çalışılmış. Heykelin alt yarısı şu anda bulunamadı. Ancak üst yarısı bileklerden yukarısı sapasağlam vaziyette. Şu an Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eser, tarafından rehabilite edilecek. Hayalimiz 1 yıla kadar Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bu eseri sergilemek.”

Kazı ekibi BM gibi

Günay, Tell Tayinat höyüğündeki 47 kişilik kazı ekibinin Birleşmiş Milletler (BM) gibi olduğunu belirterek, ekipte Kanada’dan Türkiye’ye kadar pek çok ülkeden uzmanların yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

GÜNAY, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayan ve Kazı Başkanı Harrison’la, arkasında yer alan yazıda isminin “Suppiluliuma” olduğu anlaşılan kral heykelini basın mensuplarına gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!