Vergi affında son şans

Güncelleme Tarihi:

Vergi affında son şans
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 13:55

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Ahmet Gül, kamuoyunda “Vergi Affı” olarak bilinen “Yeniden Yapılandırmaya” başvuran ancak ödemelerini zamanında yapamayan vatandaşlara yeniden şans tanındığını söyledi.

Haberin Devamı



Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen SGK İzmir İl Müdürü Ahmet Gül, 22 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 6111 sayılı yasa ile işveren ve sigortalıların SGK'ya olan borçlarının yapılandırıldığını hatırlattı. Bu borçlulardan bir kısmının peşin ödemeyi tercih ederken bir kısmının da 6-9-12-18 aylık taksitler ve 2'şer aylık dönemler halinde ödemeyi tercih ettiğini aktaran Gül, peşin ödemeleri yapmayan, taksitleri ikiden fazla ihlal edenlerin yapılandırmasının bozulduğunu kaydetti. İzmir'de 150 bine yakın başvuru olduğunu, şu anda da yapılandırması bozulanların ilçe müdürlüklerinde tespitinin devam ettiğini kaydeden Gül, net rakamların yakın zamanda oluşacağına işaret etti.


2012'DE DE BOZARLARSA TELAFİSİ YOK
Kanuna yeni bir madde eklenerek yapılandırması bozulanlara yeni bir hak tanındığını dile getiren Gül, “Ancak bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Bu kanun yeniden yapılandırma kanunu değildir. Bu yeni ek uygulama daha önce borçlarını yapılandırmak için kuruma başvuran ve 15 Haziran 2012 tarihinden önce yapılandırması bozulanları ilgilendirmektedir. Son başvuru tarihi 1 Ekim 2012'dir. Yapılandırmanın bozulmasına neden olan tutarlar ise 31 Ekim 2012 tarihine kadar yatırılmalıdır” dedi.
Gül ayrıca 2012 takvim yılında işveren ve sigortalıların yapılandırmalarını kesinlikle bozmamaları gerektiğini, aksi takdirde bu durumun telafisinin mümkün olmayacağını da vurguladı.

Haberin Devamı


ÇİFTÇİ KADINLARA YAPILANDIRMA FIRSATI
Uygulama ile tarım işçisi kadınlara da hak getirildiğini belirten Gül, Tarım Bağ-Kur Kanunu'na göre tarım sigortalısı sayılan kadınlarla ilgili olarak 2 Ağustos 2003 öncesi döneme ilişkin borçları dolayısıyla yapılandırma hakkı tanındığını ifade etti. Daha önceki kanuna göre “tarımsal faaliyette bulunan aile reisi kadınlar” sigortalı sayılırken 2012'deki düzenleme ile aile reisi olmayan kadınların da tarım sigortalı sayılabildiğine dikkat çeken Gül, bu düzenlemenin 6111 sayılı kanundan sonra uygulamaya geçmesinden kaynaklı borçlarını yapılandırmak isteyen tarım işçisi kadınların taleplerinin reddedildiğini söyledi. Şimdi bu sorunun da ortadan kalktığına işaret eden Gül, “Bu kadınlarımız 1 Ekim'e kadar yeniden başvururlarsa tarım bağ-kur prim borçları yeniden yapılandırılacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı


Konuşmasında SGK'nin kayıtdışı çalışmaya karşı geliştirdiği “Kayıtlı İstihdamın Yenilikçi Yöntemler ile Teşviki” (KİTUP) adlı projeyi de tanıtan Ahmet Gül, projenin büyük oranda AB hibeleri ile finanse edildiğini söyledi. Projenin birinci faaliyet döneminin 2010-2012 yıllarında gerçekleştiğini, bu konuda önemli bir farkındalık yaratıldığını anlatan Gül, projenin ikinci faaliyet döneminin de 2013-2015 yılları arasında olduğunu kaydetti. Gül, yoğun bir eğitim faaliyetinin yanı sıra 30 ana sektöre dönük denetim rehberleri hazırlanarak sektör temsilcilerine ve firmalara dağıtılacağını da anlatarak özellikle çocuklardaki duyarlılığı artırmak için de özel çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda İzmir SGK İl Müdürlüğü olarak hikaye kitapları ve çizgi filmler hazırladıklarını belirtti. Bu materyallerin okul, AVM, fuar alanı gibi yerlerde çocuklara ulaştırılacağını söyleyen Gül, çizgi film ve hikaye kitaplarında “Sosyal Güvenlik Kahramanı KİT”in maketlerini de oluşturduklarını sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!