Erkeklerde cinsel istek kaybı

5 erkekten 1’i cinsel isteksizlik yaşıyor. Sorunu çözebilmek için nedenlerini ortaya çıkarmak gerek. Bunun için de mutlaka bir uzmana danışılmalı.

Haberin Devamı

Danışan: Eşim artık bana hiç ilgi göstermiyor. Hayatında başka biri mi var, yoksa artık beni sevmiyor mu bilmiyorum ama çok çaresiz hissediyorum, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Dr. Başak: İlgi göstermiyor derken neyi kastediyorsunuz?
Danışan: Daha açık söylemek gerekirse, benimle olmak için hiçbir girişimde bulunmuyor. Ben başlatmasam, aylar belki de yıllar geçer.
Dr. Başak: Ne zamandır böyle?
Danışan: Son birkaç yıldır. Önceleri böyle değildi. Gayet güzel bir cinsel hayatımız vardı. Şimdi ise en fazla ayda bir-iki kere beraber oluyoruz, o da ben başlatırsam. Ama artık gururum kırılıyor. Beni istemiyor diye düşünüyorum. O yüzden ben de hiç yakınlaşmak istemiyorum. Aramız gittikçe daha fazla açılıyor. Onu çok seviyorum ve ondan ayrılmak istemiyorum. Bir yandan da ona çok kırgın hatta kızgınım. Acaba hayatında başka biri mi var? Beni aldatacak bir insan değildir ama artık ne düşüneceğimi de bilemiyorum.
Dr. Başak: Onunla bu konuyu hiç konuştunuz mu?
Danışan: Birkaç kez konuşmaya çalıştım ama artık konuşacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Çok istekli ve ısrarcı gibi gözükmek hoşuma gitmiyor. Bugüne kadar yaptığımız konuşmalar işe yaramadı. Daha fazla konuşursam beni yanlış anlayacak, onu suçladığımı düşünecek ve aramız iyice bozulacak diye hiçbir şey yokmuş gibi davranıyorum. O da maalesef hiçbir şey yokmuş gibi davranıyor. Ama her geçen gün bu konu beni daha fazla rahatsız ediyor. Beni sevmiyor, beni istemiyor gibi düşünceler aklımdan çıkmıyor.

Haberin Devamı

5 ERKEKTEN 1’İNDE CİNSEL İSTEKSİZLİK VAR

Dr. Başak: Sizin durumunuzda olan çoğu kişinin aklına ilk gelen, eşinin kendisini istemediği, beğenmediği, artık sevmediği veya başka birinin olduğu. Sizin de böyle hissetmeniz çok normal. Oysa sorun hiç zannettiğiniz gibi olmayabilir. Hatta bazı psikologlara göre, erkekler yakın oldukları, sevdikleri kadınlarla daha fazla cinsel problemler yaşıyorlar. İşin doğrusu, 5 erkekten 1’inde cinsel isteksizlik var ve bunun altında çok değişik faktörler yatıyor olabilir. Sorunu çözebilmek için nedenlerini ortaya çıkarmak gerek.
Danışan: Ben de nedenlerini çok merak ediyorum ama ne yapabilirim?
Dr. Başak: Erkekler cinsel isteksizlik sorunu yaşadıklarında nadiren profesyonel bir yardım alırlar. Çoğunlukla problem olduğunu kabul etmezler. Bu nedenle onunla tekrar konuşmanız ve bu konunun sizi üzdüğünü, onu çok sevdiğinizi fakat bu sorunun ilişkinizi ve duygularınızı olumsuz etkilediğini açıklamanız gerekebilir. Onun bu konu için bir yardım almasını önerin. Öncelikle, fiziksel bir probleminin olup olmadığı araştırılmalı.
Danışan: Nasıl bir problem olabilir?
Dr. Başak: Birçok fiziksel problem erkeklerde cinsel isteksizliğe neden olabilir. Örneğin, kullandığı bir ilaç varsa onun yan etkisi olabilir, testosteron seviyesinde düşme olabilir, yüksek tansiyon, şeker veya tiroit problemi olabilir. Bunların yanında ereksiyon (sertleşme), erken boşalma gibi fizyolojik sıkıntılar da cinsel isteksizliğe yol açabilir. Nedenleri daha iyi ortaya çıkarabilmek için mutlaka bir üroloji uzmanına danışmalısınız.
Danışan: Eskiden bu tip fizyolojik sıkıntıları yoktu.
Dr. Başka: Yaşla bu sorun artabilir ama yaşlanmanın mutlak sonucu değildir. Sertleşme sorunu psikolojik de olabilir. Kişinin uzun süreli bir hastalığı, ilaç kullanım öyküsü yoksa sorun aniden başladıysa, sabah sertlikleri varsa nedeni büyük olasılıkla psikolojiktir. Kişi, sertleşme sorununu kendine dert edip başarısızlıktan çekindiği için cinsel beraberlikten kaçınmaya başlayabilir.
Danışan: Bunu hiç böyle düşünmemiştim. Eşimin cinsel isteksizliği psikolojik olabilir mi?
Dr. Başak: Erkeklerde cinsel isteksizliğin altında aslında çoğunlukla psikolojik faktörler yatıyor.
Danışan: Ne gibi?
Dr. Başak: Depresyon en önde gelen faktörlerden biri. Depresyonda olan kişi, eskiden zevk aldığı aktivitelerden zevk almaz, özgüveni düşüktür, motivasyonu azalır ve hayatı eskisi gibi tatmin etmez. Depresyonda olan kişinin uykusu, iştahı ve cinsel hayatı da olumsuz etkilenir.

Haberin Devamı

BELKİ DE BİLMEDİĞİNİZ SORUNLARI VARDIR

Danışan: Eşim son zamanlarda eskisi gibi neşeli değil. Belki de depresyonda. Peki başka neler olabilir?
Dr. Başak: Eşinizin sizinle ilgili, sizin hiç bilmediğiniz, farkına bile varmadığınız daha derin sorunları olabilir. Sizinle ilgili kızgınlıkları olabilir, iletişim problemleri yaşıyor olabilir. Sizin ona karşı ilginiz ve şefkatiniz azalmış olabilir. Çocuklarınıza eşinizden daha fazla zaman harcadığınız için eşiniz size kırılmış olabilir. Erkekleri, kadınlardan daha fazla etkileyen diğer önemli faktörler işsizlik, eşinden daha az para kazanmak, ekonomik sıkıntılar, borçlar ya da çok stresli iş ortamlarıdır. Bunun yanında başka türlü psikolojik sıkıntılar örneğin; takıntı (temizlik, para, iş, başarı vs.), travma sonrası stres bozukluğu, cinsel istismar görmüş olmak, yoğun kaygılar da cinsel isteksizliğe yol açabilir. Diğer bir psikolojik problem de parafilya olabilir.

Haberin Devamı

PROBLEMİN GERÇEK NEDENİ EŞCİNSELLİK DE OLABİLİR

Danışan: O ne demek?
Dr. Başak: İnsanların cinsel deneyimleri, istekleri ve ihtiyaçları birbirinden farklı olabilir. Bunun yanında, bazı kişilerin cinsel ihtiyaçlarını giderebilmeleri ve tatmin olabilmeleri için tipik olmayan ve normların dışında, toplumun yapısına uymayan istekleri vardır. Cinsel sapkınlık olarak kabul edilen bu eğilimler; teşhircilik, sadizm, röntgencilik, çocuklara, hayvanlara, maddelere cinsel ilgi olarak özetlenebilir. Bu tip bir bozukluğu olan kişi, toplum içinde dışlanmamak ve sıkıntısını maskeleyebilmek için evlenir ama bir süre sonra eşiyle olan cinsel hayatı ona istediği tatmini ve heyecanı vermemeye başlar. Bunun yerine kendi fantezilerini tatmin etmenin yollarını arar.
Danışan: Eşimin cinsel sapık olduğunu hiç düşünemiyorum. Daha sıradan bir problemi olduğunu umuyorum. Bir arkadaşım da eşcinsellikten bahsetmişti. O da eşiyle aynı problemi yaşıyor ve eşinin eşcinsel olmasından şüpheleniyor.
Dr. Başak: Evet çok sık olmamakla beraber da bu da problemin gerçek nedeni olabilir. Bazı erkekler eşcinsel olduklarını bilmelerine rağmen evlenirler. Çevreye karşı kamufle olmak, kendilerini gizlemek, aile üyeleriyle yüzleşmemek için kadınlarla beraber olurlar. Ancak bu zorlama bir beraberliktir ve kadına ilgisi olmayan bir erkek, eşiyle beraber olabilmek ve bir cinsellik yaşayabilmek için çoğunlukla bir erkeği hayal eder. Ancak bir süre sonra kadınla beraber olma isteği iyice azalır ve bir erkekle de beraber yaşamaya cesaret edemeyen erkek, cinsel arzularını bastırma yolunu tercih eder.
Danışan: Umarım benim eşimde böyle bir problem yoktur. Aklıma hiç gelmeyen bir sürü şey anlattınız. Belki de sadece çok streslidir, başka şeyleri aklıma getirmek bile istemiyorum doğrusu. Dediğim gibi eşimi seviyorum ve ondan ayrılmak istemiyorum.
Dr. Başak: Öyleyse bir an önce yardım almanızı öneririm. Belli ki ortada bir problem var. En azından siz durumdan mutlu değilsiniz ve bu da hem psikolojinizi hem de ilişkinizi olumsuz etkiliyor. Problemi yok sayarak geçmesini beklemeyin. Eşinizin beklemesine de izin vermeyin. Yoksa çok geç olabilir ve “Neden daha önce üstüne gitmedik de hayatımızı kızgınlık ve kırgınlıkla boşa harcadık” diye pişman olabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları