İşte Samet Aybaba'nın aklındaki oyun sistemi

Güncelleme Tarihi:

İşte Samet Aybabanın aklındaki oyun sistemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 15:11

Beşiktaş'ın 14 futbolcusu, kampta hayatlarının en önemli dönüm noktalarından birini yaşadı.

Haberin Devamı

Mertcan Tunca, Atınç Nukan, Muhammet Demirci, Furkan Şeker, Rıdvan Şimşek, Emre Özkan, Mertcan Demirer, Ümit Karaal, Hasan Türk, Kadir Arı, Caner Turp, Erkan Kaş, Mertcan Aktaş ve Sezer Özmen. Bu 14 futbolcu Beşiktaş'ın 2012-2013 sezonu öncesi Avusturya'da yaptığı 20 günlük kampta hayatlarının en önemli dönüm noktalarından birini yaşadı. Aralarından bazıları A takım havasını daha önce yaşamış olmasına rağmen kendilerini ispat etmeye çalışıp kalıcı olarak A takımda yer almanın mücadelesini verdi. Rakipleri hem kendi yaş grubundan olan arkadaşları, hem de takımdaki tecrübeli isimler oldu.

QUARESMA'NIN TRIVELASINDAN, MUHAMMED'İN MESSİ TARZI GOLÜNE DEĞİŞEN BEŞİKTAŞ

Genç futbolcuların bu 'varolma' mücadelesi yanında Siyah Beyazlı takımda yaşanan değişiklikler göze çarpıyordu. Daha öncesi yıllarda birçok yabancı oyuncunun yer aldığı hazırlık kamplarında bu sefer sadece 2 yabancı oyuncu yer aldı. Hilbert ve Fernandes, Sivok ile Almedia kampa katılana kadar Avusturya'daki 2 yabancı futbolcu oldular. Quaresma, Simao, Alves ve Holosko ise Nevzat Demir Tesisleri'nde bir yandan antrenman yaparken, bir yandan da kendilerine kulüp arıyorlardı. Artık Beşiktaş değişiyordu. Şöhretli oyuncuların performanslarının merak edildiği kamp dönemleri yerini Kadir, Muhammet, Ümit, Mertcan ve arkadaşlarının neler yapabileceğinin gözlendiği döneme bırakmıştı. Bir önceki kamp döneminde Quaresma'nın trivela vuruşu ile attığı goller haberleştirilirken, bu kampta Muhammet'in Messi tarzı aşırtma vuruşu ile attığı gol alkış alıyordu.

Haberin Devamı

SAMET AYBABA'NIN AKLINDAKİ OYUN SİSTEMİ

5 Temmuz'da başlayan kamp dönemi bugün sona ererken, Avusturya'nın yağmurlu ve soğuk havası oyuncuların temposunu artırıyordu. İstanbul'da 30 dereceyi aşan hava sıcaklığı Avusturya'nın dağlarında yerini sağanak yağmur ve 10 dereceye kadar düşen bir sıcaklığa bırakmıştı. Ancak futbolcuların ne yağmuru, ne de soğuğu düşünecek zamanları vardı. Sabahın ilk ışıkları ile uyanan oyuncular, günün ilk çalışmasını saat 07.00'da gerçekleştirdiler. Akşam 18.30'da yapılan ikinci çalışmaya kadar genelde uyuyarak günü geçiren futbolcuların bu süreci hazırlık maçları başlayana kadar devam etti. İlk hazırlık maçı kampın 12. gününde Austuria Klagenfurt ile yapıldı. 4-2 kazanılan maçta oyuncuların yorgunluğu ve rakibin üçüncü lig ekibi olması performanslar hakkında gerçekçi yorumlar yapılmasına engel oldu. İkinci rakip İngiltere Premier Ligi şampiyonu Manchester City oldu. Yapılan hazırlık maçıydı, ama rakibin kadrosundaki oyuncular Siyah Beyazlı futbolcuların da mücadeleye daha konsantre olmasına neden oldu. 2-0'lık mağlubiyet maç skoru olarak istatistiklere geçerken, Beşiktaş'ın yeni sezonda oynayacağı sistemin ilk işaretleri alındı. Teknik direktör Aybaba kabaca 4-4-2 olarak ifade edilen bir sistem ile takımını hazırlıyordu. 4'lü bir savunma düzeni, oyunu iki taraflı oynayabilen 2 orta saha oyuncusu, sağ ve sol kanatlarda yine oyunu iki yönlü oynamalarını istediği futbolcular ve 2 hücum oyuncusu ile klasik 4-4-2'ye yakın bir düzende takımını yeni sezona hazırlıyordu. Maccabi Haifa maçındaki 2-0'lık mağlubiyet sonrası futbolcularına sert eleştirilerde bulunan Aybaba, "Özellikle gençler bu şekilde mücadele ederlerse takımda şans bulmaları zor olur" ifadesini kullandı. Dün oynanan ve 1-1 sonuçlanan SSA Jagiellonia Bialystok karşılaşması ile dördüncü hazırlık maçı oldu ve kamp sona erdi. Beşiktaş hakkında konuşmak için biraz daha zaman lazım. Yüksek miktarda harcamaların yapıldığı, bir anlamda "Lale Devri" olarak tanımlanacak dönem sona erdi. Yeni Beşiktaş farklı olacak. Her yeni gibi heyecan verici ve merak uyandırıcı ancak başarılı bir "yeni" olup olmayacağını zaman gösterecek.

Haberin Devamı

Yıllardır aklında olan Beşiktaş Teknik Direktörlüğü görevine gelen Samet Aybaba ve teknik heyeti bu yeniliğin içinde nasıl bir performans ortaya koyacaklarını da zaman gösterecek. Değişen Beşiktaş'ta herkesin kredisi fazla. Bu kredinin nasıl kullanılacağı da Aybaba'nın ve takımının geleceğini belirleyecek.

OYUNCULAR:

Cenk Gönen:Rüştü'nün ardından takımın birinci kaleci olacağı düşünülüyordu. Ancak Samet Aybaba'nın yabancı kaleci isteği Cenk'in bir süre daha ikinci kaleci olarak kalmasına neden olacak. Yeni transfer Allan McGregor ile rekabet ederek birinciliğe yükselmeye çalışacak. Kamp süresinde Aybaba'nın gördüğü eksiklikleri gidermeye çalıştı. Beşiktaş'ın gelecekte birinci kalecisi olacak olan Cenk kamp performansı ile göz doldurdu.

Haberin Devamı

Umut Kaya:Geçen sezon A takım kadrosunda yer alan genç kaleci henüz A takım yükünü kaldırabilecek kapasitede değil. Şimdilik Cenk ve McGregor'u arkasından üçüncü kaleci olarak takımda kalacak. Gelişimi kariyerinin nasıl şekilleneceğini gösterecek.

Mertcan Tunca:Çok genç ve eksikleri var. Aybaba'nın verdiği şansı kullanmak için elinden geleni yaptı. Şimdilik A2 takımda oynayarak hem tecrübe kazanmalı hem de maç eksikliğini gidermeli.

Atınç Nukan:Beşiktaş takımda son 3 yıldır yer alıyor. Uzun boyunun avantajını iyi bir teknikle birleştirirse Türk futbolu çok iyi bir stoper kazanacak. A takımda kadroya girmeme ihtimali yüksek. Kiralık olarak geçireceği bir iki sezonun ardından hazır hale gelebilir.

Haberin Devamı

Berat Çetinkaya:Sert bir oyun yapısı var. Sakaryaspor tecrübesi olması avantaj ancak yeni transfer olmasına rağmen forma şansı bulmak için çok çalışması gerekecek. Antrenman attığı kafa gollerini maçlarda tekrar ederse ve sertliği ayarlayan bir oyuncu olursa takımda kalacaktır.

Ersan Gülüm:Sakatlıklarla geçirdiği bir yılın ardından yeninde hayata dönmeye çalışıyor. Yeteneğini ve kalitesini bilinen bir futbolcu ancak iki kez aynı bölgeden geçirdiği sakatlık sonrası tedirginliğini üzerinden atamadı. Zaman Ersan'ın kendini toplaması için ilaç olacaktır.

Tomas Sivok:Teknik kadronun en güvendiği isimlerin başında geliyor. Sadece işini yapan bir görev adamı. 1 hafta kaldığı kampta arkadaşlarının seviyesi yetişti.

Haberin Devamı

Emre Özkan:İlk kez 4 yıl önce A takım ile kampa katılmıştı. Sol ayaklı bir stoper ve sol bekte de görev yapabiliyor. Kiralık geçirdiği sezonların ardından A takımda kalma çabası içinde ancak gelişimini tamamlayıp tam anlamıyla Beşiktaş formasını kaldırıp kaldırmayacağını zaman gösterecek. Kampta hücumu da düşünen bir defans oyuncusu kimliğini gösterdi.

İbrahim Toraman:Takımın en tecrübeli ismi olarak sadece iyi bir kamp dönemi geçirmeye çalışmanın yanında genç futbolculara ağabeylik yaptı. Yükü geçmiş sezonlara göre daha ağır. Performansı ve disiplini her zamanki gibi örnek olacak düzeydeydi.

Sezer Özmen:Sezer de Emre gibi uzun yıllardır A takım sırasının kendisine gelmesini bekliyor. Takımdaki defans oyuncusu sayısının fazla olması forma şansı bulmasını zorlaştırabilir. Yeniden kiralık olarak gidebilir.

Tanju Kayhan:İsmail ile birlikte yeni sezonda sol bekin yükünü kaldırabilir.Yeni sezonda defansın her iki kanadından görev yapıyor. İlk 11 için önemli adaylardan biri.

Roberto Hilbert: Yeni sezonda ilk 11'de yer alacak isimlerinden biri olacak. Geçmiş sezondan yeni sezona takımda kalan 4 yabancıdan biri olmasının sebebi disiplinli ve standartının altına düşmeyen oyun yapısıydı. Performansını korudu.

Uğur Boral:Yeni hayatına alışmaya çalışıyor. Tecrübesi ile takıma katkısı olacaktır. Hem sol bekte hem de orta sahanın solunda görev yaparak sezon içinde Aybaba'nın jokerlerinden biri olacak.

Rıdvan Şimşek:Mustafa Denizli döneminde A takımda forma bulmuş ancak yaşadığı sakatlık sonrası geri dönüşünü gerçekleştirememişti. Yeni sezonda da kiralık olarak farklı bir kulübe gönderilmesi düşünülebilir.

Ümit Karaal:Henüz 17 yaşında ama kalitesini ortaya koydu. Çok iyi bir sol ayağı var. Fiziki olarak hazır hale gelir ve A takımda kalırsa Beşiktaş iyi bir sol bek kazanabilir.

Caner Turp:Geleceğin sol bek adaylarından ancak kampta çok yeterlilik gösteremedi. Kiralık olarak geçireceği sezonların ardından tecrübe kazanıp iyi bir duruma gelebilir.

Necip Uysal:Çalışkanlığı ve istikrarı ile kampın iyilerindeydi. Yeni sezonda ilk 11'in güçlü adaylarından biri olacaktır.

Mertcan Aktaş:Kampın diğer bir 17 yaşındaki oyuncusu olan Mertcan, performansı ile dikkat çekti. A takım kadrosunda kalmaya aday orta saha futbolcusu, oyunu iki yönü ile oynayabilen bir yapıya sahip. Geleceğin önemli isimlerinden biri olabilir.

Veli Kavlak:Geçen sezonunun çıkış yapan futbolcularında biri olarak yeni sezona da çok iyi hazırlandı. Fernandes ve Necip ile birlikte yeni sezonda orta sahanın yükünü kaldırmaya çalışacak.

Furkan Şeker:Etkili bir sol ayağı var ancak gelişim göstermesi gerekiyor. Kiralık olarak gidip tecrübe kazanarak yeniden denenecektir.

Olcay Şahan:Takıma alışmaya çalışıyor. Uyum sürecini tamamlamadı. Ancak kalitesi ile kendini gösterdi. Yeni sezonda orta sahanın sağında görev yapmaya hazırlanıyor.

Muhammet Demirci:8 yaşından bu yana göz önünde ve Beşiktaş'ın geleceği olarak bakılıyor. Yeteneği üst düzeyde ancak fizik kalitesi ve sürekliliğini sağlarsa A takımın değişmezlerinden olacaktır.

Burak Kaplan:Geçen sene yaşadığı eksikliklerini tamamlamaya çalışıyor. Sürekliliğini sağladı, fiziki olarak iyi durumda Yeni sezonda adından sıkça söz ettirecektir.

Oğuzhan Özyakup:Çok kaliteli bir oyuncu. Sakin, zeki ve nerede ne yapacağını çok iyi biliyor. Forma şansı bulmaya başladığı andan itibaren yetenekleri herkesin dikkatini çekecektir.

Hasan Türk:19 yaşındaki genç futbolcu orta sahada iyi yönlü olarak oynamaya çalışıyor. İyi şutları ve sürekliliği ile dikkat çekti. Yeni sezonda A takımda kalabilir.

Mertcan Demirer:Zekası ve oyun yapısı ile dikkat çekti. Tecrübesizliğini kiralık olarak farklı bir takıma giderek kapatabilir. Geleceğin iyi orta saha oyuncuları arasında yer alma ihtimali yüksek.

Mehmet Akgün:Orta sahanın sağında görev yapıyor. İyi bir görev adamı. Yeni sezonda takım olmaya çalışan Beşiktaş'ın iyi bir parçası olabilir.

Manuel Fernandes: Takımın yıldız kontejanını Fernandes dolduruyor. Quaresma ve Simao'nun yokluğunda yalnız kalacağı düşünüldü ama o sadece işini yaptı. İlk 11'in yapılırken önce Fernandes'in ismi yazılacak. Yükü ağır ama yeteneklerini sonuna kadar kullanmaya çalışıyor.

Mehmet Akyüz:Geçen sezon fazla forma şansı bulamaması, yeni sezon için forma hırsını üst seviyeye çıkardı. Her şeyi aynı anda yapmaya çalışması asıl görevi olan gol atmayı zaman zaman unutturdu. A takımda kalır ve gelişimini sürdürürse kendine güveni de gelecektir.

Kadir Arı:17 yaşındaki forvet oyuncusu hızı, yeteneği ve attığı gollerle dikkat çekti. A takımda kalıp gelişimine devam ederse Türk futbolu iyi bir forvet kazanacaktır.

Mustafa Pektemek: Kampın en sessiz oyuncusuydu. Gollerini atmaya başlayınca kendine güveni de gelecektir. Şimdilik sessizliğini koruyor.

Hugo Almeida:Kampta sadece bir hafta geçirdi. Milli takımdan hazır bir şekilde döndü. Aybaba Almeida'dan daha hareketli bir oyun yapısına bürünmesini istiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!