Gergin zirve

Güncelleme Tarihi:

Gergin zirve
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 00:00

İzmir’de düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Zirvesi’, iktidarla muhalefetin atışmasına sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aylardır Bakanlar Kurulu’nda onay bekleyen projelerini hatırlattı, Alsancak Limanı’na ve Alsancak Stadı’na yapılacak AVM’ye karşı çıktı.

Haberin Devamı

İzmir’de, Yeni Asır Gazetesi’nce düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi, Kaya Thermal Otel’de yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Uşak Belediye Başkan Vekili Ali Tunçay, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve bürokratlar katıldı.
Bizi bypass yapmayın
Zirvenin moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura üstlendi. Aydın Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, iki mahallede kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu, çalışmalara yasa çıkmadan başladıklarını belirterek, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “İzmir-Denizli Karayolu’nda bir kadın doğum hastanesi yapıldı. Yerin uygun olmadığını söyledik. Yoğunluğu azaltmak için dört ay önce yeni otogarın inşaatına başladık. Ama şimdi karayolunun 20 metre yanında yağmur sularının toplandığı kollektör borularının üstünde SGK binası yapılmaya çalışılıyor. Biz buna karşıyız. Bizi bypass etmeyin.”

Haberin Devamı

Vahşi yapılaşma var
Denizli Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, Türkiye’nin en çok ihracat yapan sekizinci kentinde vahşi yapılaşma ve kötü şehirleşme olduğunu kaydederek, “Kentsel dönüşüm sadece bina demek değil. Kentin tümünün dönüşmesi, sosyal konutlar, iş ve spor alanları, yolların değişmesi gerek. Denizli’de atık su arıtma tesisi yoktu. Kanalizasyonla park ve bahçeler sulanıyordu. Kanalizasyon bahçelerinde yetişen sebzeler soframıza geliyordu” dedi.

Bizim iş hala çıkmadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu’nda bekleyen projelerinin bir an önce onaylanmasını istedi.
Kocaoğlu, şunları dile getirdi: “Biz kent dönüşümünü, ‘Sağlıksız binalarımız var. Bunlardan kurtulalım’ diye algılıyoruz. İzmir arazi fakiri bir kent. Yeni arsa üretmeye kalktığınızda ya ulaşılamayan yamaçlara yapmak zorundasınız ya da kuzeyde Ulukent, Harmandalı tepelerine çıkacaksınız. Menemen’de birinci derece tarım arazisiyle karşılaşıyorsunuz. Gaziemir yönünde havalimanı var. Doğu’da Belkahve doğal bir sınır, Batı’da İzmir Körfezi. İzmir arsa üretmek zorunda. Başka arsa bulamayacağımıza göre gecekondu bölgelerini dönüştürmek zorundayız. Bu bir itici faktör. Bu şehirde kentsel dönüşüme nereden başlamalı? Kentin planlı bölgesi var. Bir de planlı bölge dışında 60 yıl önce başlayan gecekondulaşma var. Orada yaşayan insanların gelenek, görenek ve yaşam biçimine uygun kent yapmanız lazım. İzmir’in sınırlarının yüzde 25’inde kentsel dönüşüm yapılabilecek alan var. Altı kentsel dönüşüm projesi için Şubat 2011’de Bakanlar Kurulu’na başvurduk. Bugüne kadar ses çıkmadı. İzmir’in en problemli yeri olan Kadifekale’de büro kurarak kentsel dönüşümü kimsenin burnu kanamadan yaptık. Şimdi Cennetçeşme’de büro açtık, orayı dönüştürüyoruz. Binali Bey’le defalarca kentsel dönüşüm projelerinin onaylanması için görüştüm. Kanun çıktı ama bizim iş çıkmadı.”
‘Kim yapmış’ dedirtmem
Başkan Kocaoğlu, iktidarın Alsancak Stadı ve Alsancak Limanı’na AVM yapma çabasını bir kez daha eleştirerek, sözlerine şöyle devam etti: “İzmir için doğru bir iş değil. Kanun çıkar yapılır. Biz yasal bir kurumuz. Yasal mücadelemizi vereceğiz ama ‘Alsancak Stadı’nı yıkacağım, AVM yapacağım’ demek doğru değil. Hani bunun ulaşımı? Olumlu ve yararlı projeleri ne pahasına olursa olsun destekliyoruz ama Alsancak gibi yolu olmayan, şu anda bile taşımayan limanın içine 96 bin metrekarelik AVM istemiyoruz. Kordon’u, Alsancak’ı bitirirseniz İzmir’i bitirirsiniz. Orada alt-üstgeçit de yapsanız ulaşımın çözümü yok. Kentin gelişmesine katkıda bulunmak benim görevim. Ama ileride ‘Kim yapmış bu planı’ denilecek konuda yasal olarak mücadele etmek durumunda olduğumu da saygıyla duyururum.”

Haberin Devamı

Siyaset üstü olmalıyız
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir’de 1 milyon 50 bin konutun elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, 315 bininin acilen yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Kentsel dönüşümde siyaset üstü davranılması gerektiğini şart koşan Bayraktar, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun şikayetlerine, “Doğum Hastanesi’ni diyalogla yapmak için çok uğraştık ama yer gösterilmedi. SGK’nın yeri yanlışsa yapmayalım” diye yanıt verdi. Bayraktar’ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kentsel dönüşüm projelerinin aylardır onay beklediği yönündeki sitemine cevabı ise şöyle oldu:
“İzmir’in kentsel dönüşüm projeleri bana geleli bir ay oldu. Daha önce İçişleri Bakanlığı’ndaydı. Başbakan ya imzalamıştır ya da bugün yarın imzalayacak. Ben kendim dolaştırdım. Diğerlerini de yapacağız. Belediye Kanunu’na eklenen maddeler olmadan da kentsel dönüşüm olabilir. Karşıyaka planlarından şikayet etti Başkan ama 1.4 emsal kesinlikle artırmadık. İzmir’in yüzü gülerse Türkiye’nin yüzü güler.”

Haberin Devamı

‘Halel mi geldi Başkan’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da İzmir’de kentsel dönüşüm için 18 bölge, 4 bin 750 hektarlık alan belirlendiğini, milyar liralara mal olacak dönüşümün şehrin nüfusunun yüzde 40’ını etkileyeceğine dikkat çekti. Yıldırım, “Kimse bu proje kolaydır, ben yaparım diye meydana çıkmasın. Burada işbirliği gerekiyor. Yerel yönetim, merkezi yönetim, İzmir’in kanaat önderleri, işadamları katılmalı. Kentsel dönüşümü siyasete kurban etmeyelim” dedi.
Bakan Yıldırım, Başkan Kocaoğlu’nun eleştirilerine cevap verirken söze, “Ortaklığımıza halel mi geldi Başkan?” diye başladı. Kocaoğlu, oturduğu koltuktan, “Öyle bir şey yok” diyerek yanıt verdi. Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Başkan’a iki konuda cevap verme hakkım doğdu. Kruvaziyer limanlar dünyanın her yerinde bir yaşam merkezidir. Limandaki yapıların sadece 28 bin metrekaresi AVM, işi farklı noktalara çekmeyelim. İzmir’de en küçük AVM 41 bin metrekare. Ondan bile yüzde 50 küçük. Olayları doğru koymamız yazım. Liman bölgesinde otel olmayacak da nerede olacak? Limana yönelik değerlendirmelerin çok acele olduğunu düşünüyorum. İzmir’e kötü olan bir şeyi yapmak gibi irademiz olamaz. İzmir’in trafik yüküne olumsuz etkileri ne ise bunu da gidereceğiz. Başvurumuzu yaptık. Başkan, ‘Yargıya götüreceğim’ diyor. Mahkeme ne derse onu yaparız. İzmir bu yargı yoluyla iş durdurmadan çok yoruldu. İzmir bunu hak etmiyor. Bunları çok daha iyi konuşalım. Hepimiz aynı yöne bakalım. Kimse Alsancak Stadı’nı yıkıp yerine AVM yapılacağını söylemedi. Bu bir şehir efsanesi. Biz işbirliğine hazırız. Kentsel dönüşümde mükemmele bakmayalım. Soğanın, sarımsağın hesabını yaparsak paçayı yiyemeyiz. Yap yanlış bir iş, kalmaz duymadığın kötü söz. Yap iki tane güzel iş, duy sessizliğin sesini.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!