"Keşke tüm hainler benim gibi olsa"

Güncelleme Tarihi:

Keşke tüm hainler benim gibi olsa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 11:56

2012 Londra Olimpiyat Oyunları ile birlikte 6. kez olimpiyat oyunlarına katılma hakkını elde eden ve bu alanda rekor kıran milli yüzücü Derya Büyükuncu, Türkiye'ye böyle bir başarı kazandırdığı için çok gururlu olduğunu söyledi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) Levent'teki olimpik havuzunda soruları yanıtlayan Derya, sporcuların olimpiyatlara 6 kez katılmanın ne kadar zor olduğunu iyi bildiğini belirterek, “Kolay olsa çok gelişmiş ülkelerdeki her türlü imkana sahip yüzücüler zaten bunu daha önce yaparlardı. Deneyen oldu, ama yapılamadı. İlk kez bir Türk bunu yapıyor. Türkiye'ye böyle bir başarı kazandırdığım için çok gururluyum” dedi.
Haberi doğum gününde ve doğduğu saatte aldığını kaydeden milli yüzücü, “O anı hiçbir zaman unutamayacağım. Eşim Zehra ağladı, benim de gözlerim doldu. Biz ne kadar çalıştığımızı, ne kadar fedakarlık yaptığımızı biliyoruz. Halkımız da nasıl şartlarda bunu yapmak istediğimizi anladı” ifadelerini kullandı.

Milli yüzücü, Londra Olimpiyat Oyunları'nda elinden gelenin en iyisini yapacağını vurgulayarak, “Şu anda formdayım. Kariyerimde 500'den fazla rekor kırdım. Yine hedefim o gün elimden gelenin en iyisini yaparak, Türkiye'yi gururlandırmak. İnşallah o gün iyi günümde olurum ve iyi yüzerim” şeklinde konuştu.

İlk kez 16 yaşında katıldığı 1992 Barcelona Olimpiyat Oyunları'nın kendisi için özel olduğunu vurgulayan milli yüzücü, şunları söyledi: “O zaman internet yok, dünyaya bu kadar kolay ulaşamıyorsun. 1992'de çocuksun, ne yaptığını nereye gittiğini anlayamıyorsun. Michael Jordon'un geldiğini biliyorsun, ama diğer sporcuları tahmin edemiyorsun. O olimpiyat ilk olduğu için özel. Bütün büyük sporcuları görüyorsun. Onun duygusu bambaşkaydı. Ama 6. kez katılmamın tarihi açıdan çok önemli yeri var. Daha önce yüzmede kimsenin başaramadığını başarıp, tarihe geçtim.”

“Tek vuracakları nokta, olimpiyat madalyamın olmaması”

Televizyonda katıldığı yarışma programları nedeniyle eleştirilen, maaşı kesilen ve bir ara Türk sporcuları şikayet ettiği iddiasıyla “Vatan hainliği” ile suçlanan Derya Büyükuncu, yaşadığı sıkıntılara karşın olimpiyatlara katılmayı başardığını söyledi.

Televizyonda “Survivor” adlı yarışma programını kazandıktan sonra 1 sene ortada görünmediğini ve tamamen olimpiyatlara konsantre olduğunu anlatan Derya Büyükuncu, şöyle devam etti: “Özellikle 1 sene içinde çok kişi çıktı, bana yine iftira attılar, hiçbirine cevap vermedim. Çünkü ülkemiz için ne yapmamız gerektiğini biliyorduk ve halkımıza verdiğim bir söz vardı. Sonuçta benim bir çıkarım yok. Ne 5 kuruş kazandım, ne başka bir şey oldu. Bunu ülkem için yaptığım için çok gururlu ve mutluyum. Eğer insanlar bana sıfat takmak, 'Vatan haini' demek istiyorlarsa keşke bütün vatan hainleri benim gibi olsa. Sonuçta 32 senedir yüzüyorum, 27 senedir milli takıma hizmet ettim. Dünya ve Avrupa şampiyonası madalyalarım, Dünya Kupası şampiyonluğum var. ABD'de halen kırılmayan rekorlarım var. O yüzden kariyerime baktığım zaman kendimi başarılı buluyorum. Her zaman 'Keşke daha çok imkanlarım olsaydı, keşke beni anlayan insanlar daha çok olsaydı' diyorum. Bu sporu zengin olmak için yapmadım. Çünkü zaten yüzmede zengin olamazsınız. Ben sadece masraflarım karşılansın istedim. Arkama baktığım zaman benim, ailemin, Zehra'nın elinden gelen bu. Biz bunu başardık.”

Büyük ihtimalle olimpiyatlarda son yarışına çıkacağını kaydeden milli yüzücü, “Şu anda bazı insanların oturduğu yerden beni tek vuracakları nokta olimpiyat madalyamın olmaması. İnsanlar dünyada, Avrupa'da ne yapmışım araştırmıyor. Kariyerimi bitirirken, çok rahatım, çok huzurluyum. Hiçbir zaman keşke demeyeceğim. Çünkü her türlü kapıyı çaldık. Her zorluğa rağmen buralara geldik. Benim yerimde kim olsa her sene sporu bırakma kararı alırdı. Beni manevi şekilde destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Bu 6. olimpiyat benim için dünya ve Avrupa şampiyonaları madalyalarım kadar değerli. Çünkü ne kadar çalışma gerektiğini ben biliyorum” diye konuştu.

“İnsanlar 180 derece döndüler”

Olimpiyatlara eşi ve antrenörü Zehra Büyükuncu ile hazırlandığını, kendisi hakkında söylenenlere karşın hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadığını belirten Derya, her zaman başarıya odaklandığını vurguladı.
“Sonuçta olmayabilirdi de ama olmasaydı şu anda bana övgüler yağdıran insanların hepsi 180 derece yine eski hallerine dönüp, bana saydırmaya devam edeceklerdi” diyen Derya Büyükuncu, “Ama şu anda insanlar 180 derece döndüler ve ben çok kıymetli oldum. Onların yerinde olsam, bütün kariyerim boyunca yaptığım gibi düzgün karakterde olurdum ve kariyerim boyunca söylediğim her şeyi tekrarlardım, 180 derece dönmezdim. Eğer başaramasaydım, 'Kendi imkanlarımla elimden geleni yaptım, olmadı' derdim. Allah'a şükür, Allah çalışmamızı gördü ve yüzümüzü kara çıkarmadı” ifadelerini kullandı.

“Guinness Rekorlar Kitabı'na ben de başvururum”

Derya Büyükuncu, Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Mazhar Bozdoğan'ın kendisinin 6. kez olimpiyatlara katılmaya hak kazanması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuracaklarını açıklamasıyla ilgili olarak, “Kimsenin bu zamandan sonra benim için bir şey yapmasına gerek yok. Guiness Rekorlar Kitabı'na ben de başvururum” dedi.
Bu saatten sonra kimin ne dediğinin kendisini pek ilgilendirmediğini anlatan Derya, “Benim yanımda senelerden beri kim vardı, kim bana yardım etti, kim arkamdan konuştu yüzüme güldü, hepsini biliyorum. Asıl ben ve ailem Guinnes Rekorlar Kitabı'na bu başvuruyu yapacağız. Çünkü bunu biz hak ettik” şeklinde konuştu.

“Zehra'yı kendi imkanlarımızla getirmeye çalışacağız”

Derya Büyükuncu, eşi ve antrenörü Zehra Büyükuncu'nun kendisiyle birlikte Londra'ya gelemediğini, ancak daha sonra birkaç günlüğüne kendi imkanlarıyla eşini getirmeye çalışacağını anlattı.
“Benim hangi antrenmanları yaptığımı, ne seviyede olduğumu neler yapmam gerektiğini bilen tek kişinin orada olmasını ülkemizin menfaati için isterdim” diyen milli yüzücü, “Bunun sağlanmasını beklerdim. Ama demek ki ülke menfaati bazı şeylerden sonra geliyor, yapacak bir şey yok. İnşallah Zehra'yı kendi imkanlarımızla birkaç günlüğüne oraya getirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın isteği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Londra Olimpiyatları'na gidecek sporculara Dolmabahçe Sarayı'ndaki Hasbahçe'de verdiği iftar yemeğinde kendisinden şampiyon sporcular yetiştirmesini istediğini belirten Derya, kafasında böyle bir proje olduğunu, bu istekten sonra daha da heveslendiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın söyledikleriyle kendisini çok onurlandırdığını anlatan Derya, şöyle devam etti: “Bana 'Biz sadece seni biliyoruz yüzmede. 20 senedir bir tek sen varsın. Çok büyük başarılar kazandın ülkemiz adına' dedi. Sağ olsun her şeyin farkında. Spordan anlayan bir Başbakanımız var. O da zamanında spor yapmış. Ayrıca 'Çok büyük yatırımlar yapıyoruz, her ile yarı olimpik, olimpik havuzlar kuruyoruz' dedi. Ben de 'Biliyorum Sayın Başbakanım, inşallah en iyi yüzücüleri ben yetiştireceğim' dedim. O da 'İnşallah' dedi. Benden böyle bir isteği oldu. Ben zaten bunu planlıyordum, Başbakanımız istedi diye şu anda daha da hevesliyim. İnşallah Sayın Başbakanımız bizi her zamanki gibi destekler ve arkamdan gelen yüzücülere en iyi imkanları sunarak, onlara olimpiyat madalyası kazandırırım.”

Galatasaray'dan beni kimse aramadı”

Olimpiyatlara Galatasaray'ın sporcusu olarak gideceğini kaydeden Derya Büyükuncu, 6. kez olimpiyatlara katılma hakkını elde ettikten sonra kulübünden kimsenin kendisini aramadığını da söyledi.

Kariyeri boyuncu Galatasaray Kulübü'nün sporcusu olduğuna dikkati çeken Derya, “Dünyada 32 sene kim bir kulübe hizmet etmiş, araştırılmalı. Galatasaray benim ikinci evim. Sonuçta 5 yaşında gözümü orada açtım.

Galatasaray'a olan sevgim, saygım, bağlılığım bir taraftardan daha değişik. Tabii ki her yerde olduğu gibi orada da insanlar çıkıp benim hakkımda konuştular. Yapacak bir şey yok. Ama beni desteklemiyorsan 'Desteklemiyorum', dışlıyorsan, 'Seni dışlıyorum' diyeceksin. Sadece bir başarı kazandığım zaman hatırlanmamalıyım” diye konuştu.

Derya Büyükuncu, “Bu başarından sonra kulüp başkanı Ünal Aysal seni aradı mı?” sorusu üzerine “Hayır, kulüpten kimse aramadı. Sadece internette 'Sporcumuz Derya Büyükuncu 6. olimpiyatına gidiyor, tebrik ediyoruz' diye yazılanları gördüm” dedi.

“Herkes kitabımı beklesin”

Milli yüzücü hayatını anlatan bir kitap yazacağını da belirterek, “Herkes kitabımı beklesin. Birçok şeyi orada anlatacağım” ifadelerini kullandı.

Şu anda küçük notlar aldığını kaydeden Derya, “İnsanlara saldırmak, küçük düşürmek için yapmayacağım. Kendi hayatımı yazacağım. Bana oturduğu yerden saydıran insanlar görsünler nasıl buralara geldim, nasıl zorluklar yaşadım. Kim bana ne yaptı. Kim benim yüzüme güldü, arkamdan vurdu. Benim arkamdan gelen yüzücülere çok güzel bir rehber olacağını düşünüyorum. Onun için yazıyorum” diye konuştu.

Derya Büyükuncu, Survivor'dan sonra kendisine dizi ve sinema teklifleri geldiğini, ancak olimpiyat hedefi nedeniyle sadece yüzmeye odaklandığını, olimpiyatlardan sonra böyle tekliflere açık olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!