BM'den aldığımız çocuk hakları takdirinin perde arkası

Güncelleme Tarihi:

BMden aldığımız çocuk hakları takdirinin perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2012 14:37

Türkiye, BM Çocuk Hakları Komitesi'nden çocuk hakları konusunda atılan adımlardan dolayı "takdir" aldı. Ancak bu kolay olmadı.

Haberin Devamı

Arkasında çok uzun, oldukça da ilginç bir çalışma var.
Ankara'daki uzun çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in talimatıyla yapıldı. Çalışmayı bizzat Bakan Yardımcısı Aşkın Asan yönetti.

/images/100/0x0/55eb21abf018fbb8f8ad3a08
Genelkurmay Başkanlığı, Tarım Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi çocuk haklarına ilişkin tüm kurumların çocuk hakları konusuna bakan temsilcileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda toplandı.
Ve 'sınava alındı.'
Sınavı, bizzat Bakan Yardımcısı Aşkın Asan yaptı.
Kendisi de profesör olan Asan ve Bakanlıkta kurduğu ekip, diğer ülkelerin BM'nin Çocuk Hakları Komitesi'nde yaptığı ülke sunumlarını, BM Komite üyelerinin sunum sonrasında sorduğu soruları teker teker inceledi. Türkiye'ye ne yönde sorular gelebileceği konusunda ciddi bir çalışma yapıldı.
Ardından ilgili tüm kurumların temsilcileriyle günler süren çalışmalar ya da "sınav" başladı.
Bizzat Aşkın Asan, BM komitesi'nin sorabileceği en zor soruları, kurum temsilcilerine yöneltti.
 
KİMİ ZAMAN İSYAN ETTİLER AMA...
 
Mesela Genelkurmay Başkanlığı'na seferberlik hallerinde reşit olmayanların askere alınmabilmesine ilişkin yasanın neden değişmediği, ne zaman değişeceği gibi sorular, Tarım Bakanlığı'na çocuk tarım işçileri, Çalışma Bakanlığı'na küçük yaştaki işçiler, bilişim kurumlarına çocukların zararlı internet içeriklerinden korunması, emniyet temsilcilerine çocuklara ilişkin suçlarda alınan mesafeler konusunda sorular yöneltildi.
Kimi zaman toplantıya katılan kurum temsilcilerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı "zor sorular" üzerine isyan ettikleri bile oldu. Ancak Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, "Bunları biz sormasak, Cenevre'de BM komitesi soracak" diyerek, "isyanı bastırdı" ve sınav devam etti.
Sonuçta, Cenevre'deki toplantıya katılacak olan ekip tam anlamıyla hazır oldu.
Türkiye heyeti, Haziran ayında BM Komitesi'ne sundukları raporda da sorulan sorulara verilen yanıtlarda da geçer not aldı, Cenevre'deki "sınavı" 10 takdir, 11 de memnuniyet ifadesi ile tamamladı.
Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca henüz atılamayan adımların da takvimleri tam olarak BM'ye iletildi.
Ve Türkiye, tarihinde ilk kez BM Çocuk Hakları Komitesi'nden, çocuk hakları konusunda geçer not aldı.

Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!