Disiplin soruşturması

CHP kurultayındaki Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik anahtar listesi, daha önce söylendiği gibi neden 100 kişi değildi. Hatta bu liste 89 veya 90 kişilik olacaktı. Ancak kurultay sabahı bu listenin 100 kişiye çıktığı haberi alındı.

Haberin Devamı

Peki neden 98 oldu?
Kılıçdaroğlu listesini beş il başkanına veriyor:
Bu isimler Oğuz Kaan Salıcı (İstanbul), Zeki Alçın (Ankara), Ali Engin (İzmir) ve  Yalçın Kuşkan (Kocaeli), Mehmet Faruk Akar (Mersin)...
Kılıçdaroğlu’nun PM’de görmek istediği, eski Genel Sekreter Fikri Sağlar, özellikle Mersin Belediye Başkanı Macit Özcan’ın, İstanbul’dan Dr. Serdar Taşçı’nın İstanbul İl Başkanı Salıcı’nın müdahaleleri sonucu listeden çıkarılıyor.
Liste 98 kişi olarak matbaaya gönderiliyor.
Ondan sonra skandal başlıyor...
98 kişilik bu listeden sonra çeşitli gruplar (4 il başkanı, Erdoğan Toprak-Aydın Ayaydın, Gürsel Tekin-Gürsel Erol), üç ayrı sarı liste yapıyorlar; sonra eski CHP’liler de yeşil listeyi yapıyorlar. Korsanın korsanı, fasonun fasonu dediğimiz listeler bunlar.
Her şey hızla gelişiyor.
Önceden bir çalışma yapılmıyor. Bazı isimler yeterince tanınmadan hilebazlıkla çizik yiyor.
Dün yazdığımız 11 listenin ayrıntısı bu... Aslında Sağlar ve Taşçı, Genel Başkan’ın daveti üzerine listeye konulmuşlardı.
Yine davet edilen İzmir’den Nurgül Uçar 98’lik anahtar listede yer almasına rağmen İzmir İl Başkanı Ali Engin ve milletvekili Alaettin Yüksel’in çabalarıyla oylamada liste dışı bırakılıyor.
Listelere 40 itiraz yapılıyor. YSK, kararını pazartesi verecek.
Özetle, partide yetkilerini kötüye kullanan yöneticiler hakkında niye bir işlem yapılmıyor?
Oy kullanmak serbest, sayım gizli mi bu partide?

Haberin Devamı

İki Yıldırım’dan ‘Aziz’ kazanır

1970’ten bu yana Türkiye sorunları üzerine yazıyorum, araştırma yapıyorum. Bu yakınlarda 3 kitabım birden yayınlanacak. CHP’nin İstanbul’da seçim kazanabilmesi için tek bir kişi var. Doğma büyüme Galatasaraylıyım. Ama bir mühendis olarak bir mühendisin CHP’den aday gösterilmesi durumunda CHP İstanbul’u % 100 alacaktır.
Kim bu kişi, Aziz Yıldırım.
SODEP ve SHP’nin ilk kuruldukları günler Çankaya ilçeye üye oldum. 1991 seçimleri ertesi günü 25 sayfalık bir rapor yazarak SHP’nin neden seçim kaybettiğinin 4 maddede analizini yaptım. İnönü’ye, Baykal’a ve Günay’a elden verdim. Parti, para ödeyerek bir araştırma kuruluşuna analiz yaptırdı. Bir ay sonra açıklanan bu analizde de benim irdelediğim 4 madde vardı. İstanbul’da AKP adayı Binali Yıldırım. Şu an için % 45 oy almış durumda. CHP’nin herhangi bir adayı için bu rakam bugün için % 40. Aziz Yıldırım CHP adayı olursa Binali Yıldırım % 42; Aziz Yıldırım % 48 ile seçimi sonlandıracaklar. Bu rakamları yazın bir kenara... Aziz Yıldırım ile birlikte CHP, İstanbul’da 18 ilçe belediyesini de alacak.
Semih KALKANOĞLU
goldenbridge@mynet.com

Haberin Devamı

Tabanın sesiyim

CHP’de çok kişiyi siyasete kazandıran ve bu nedenle ‘siyaset mühendisi’ diye bilinen, iktisatçı Halit Toraman şu açıklamayı yaptı:
“Siyasi hayatımda hiçbir zaman Önder Sav’la aynı listede yer alma imkânını bulamadım. Sav’ın çıkardığı mavi listede de adım yoktur. Ben 40 yıldır, gençlik kollarından beri bu partinin cefasını çeken bir kişi olarak ilk defa aday oldum. Oylarımın 85’i Güneydoğu, Akdeniz ve İstanbul’dan gelirken, maalesef Karadeniz’den 19 oy aldım. Partinin anaokulundan yetişip de PM’ye seçilen tek kişiyim. Ben partinin tabanının sesiyim, bu partiye zarar verecek kişinin de karşısına dikilirim. Benim için önce partimdir.”

Haberin Devamı

Çelebi’den açıklama

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, PM’de neden yer almadığı konusunda  şunları söyledi: “Ben bugüne kadar kimsenin adamı olmadım, partinin adamı oldum. Herkesle diyaloğum vardır, ama benim bir tek kimliğim vardır, işçi sınıfı için verdiğim mücadele... Diğerleri benim için teferruattır. Genel Başkan’ın 98 kişilik listesinde yer almadım, doğrudur. Önerenlere de alternatif anahtar listelerine de girmek istemediğimi söyledim.”

Kınalıada’nın bir sorunu var

ADALAR Emniyet Müdürlüğü’nün, tabiat varlıklarını koruma bahanesiyle Kınalıada’da yaşlı ve sakatları taşıyan iki ufak minibüsü kilitlemesi kaosa yol açtı. Sahilden yükselen dik yokuşlarıyla bilinen Kınalıada’da bu nedenle fayton veya at arabası çalışamıyor. Olaya el koyan Adalar Belediyesi’nin temizlik taşeronu tarafından kişi başı 3 TL’ye yaz-kış yapılan minibüs hizmeti Kınalılı vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Adalar Kaymakamı bütün müracaatlara rağmen bu büyük problemi önemsemezken adada adeta cirit atan başka vasıtalar aynı hizmeti büyük paralar karşılığı yapıyor ve bunlara Tabii Varlıkları Koruma Kurulu kararı nedense uygulanmıyor. Sonuçta rantçılar kâr ederken vatandaş ıstırap çekiyor. Bu problemin bir an önce önlenmesi için İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu’nun olaya acilen el atması bekleniyor.   Orhan AYHAN

Haberin Devamı

Başlangıç’ın kitabı

CELAL Başlangıç’ın yeni kitabı ‘Hayatın Rengi Gökkuşağı’ (Everest Yayınları) çıktı. Kitapta ‘Sinemacılar, Tiyatrocular, Müzisyenler’, ‘Gazeteciler, Foto Muhabirleri, Belgeselciler’, ‘Çizgiler, Desenler, Değerler’ başlıkları altında 44 ‘insan öyküsü’yle ‘Türkiye’nin hallerini’ Başlangıç’ın güzel kalemiyle okurlarına aktarıyor. Kimler mi? Yılmaz Güney’den Ara Güler’e, Güneş Karabuda’dan, Fikret Otyam’a, Eflatun Nuri’den Ayşe Nur Zakakolu’na, Mihri Belli’den Rıfat Ilgaz’a, Ahmet Piriştina’dan Celalettin Can’a, Giovanni Scognomilla’dan Hrant Dink’e kadar.

Yazarın Tüm Yazıları