S-400'le kazanırsınız

Güncelleme Tarihi:

S-400le kazanırsınız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 23:28

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün Kremlin’de bir araya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile modern hava savunma sistemleri üzerine pazarlık yaptığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Rus Trud Gazetesi’nin haberine göre, Putin-Erdoğan görüşmesinde sadece Suriye krizi değil Türkiye’nin 4 milyar dolara satın almayı düşündüğü modern hava savunma sistemleri de ele alındı. Haberde yaklaşık 3 saat süren heyetlerarası görüşmede Erdoğan’ın, Putin’e, “Biz hava savunma füze sistemleri ihalesi açtık. S-300 füzeleri yerine daha gelişmiş S-400 füzeleri ile karşımıza çıkarsanız bu ihaleyi kazanma şansınız yüksek olur” dediği iddia edildi. Nitekim Erdoğan, Putin ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, “Aramızdaki ekonomik ve siyasi ilişkileri daha da geliştireceğiz” söylemine ilk defa “Askeri işbirliğini” de dahil etti.

Rus medyasında çıkan başka bir habere göre, 4 Temmuz’da sonlandırılması planlanan ihalenin hâlâ sonuçlandırılmamasının nedeni Türkiye’nin bu yöndeki beklentisi. Rus kaynaklarına göre, Rusya’nın S-300’leri S-400’e çevirme ihtimali nedeniyle henüz ihale süreci sonuçlandırılmadı. İddiaya göre, Türkiye’de ihale mevcut parametreleriyle yürüyor olmasına rağmen, Erdoğan hükümeti Rusya’nın yapacağı böyle bir değişikliğe de fırsat vermeye hazır. Ankara’nın açtığı ihaleye şu an, Amerikan Konsorsiyumu ‘Raytheon&Lockheed Martin’ PAC-3 Patriot modeliyle, Çin firması ‘CPMIEC’ HQ-9 modeliyle, Fransız-İtalyan ortaklığı ‘EuroSAM’ Aster 30 modeliyle ve Rus devlet şirketi ‘Rusoboronexport’ da S-300 ile katıldı.

Haberin Devamı

2 kilometre cazibesi

Erdoğan’ın talep ettiği S-400 ile S-300 arasında çok önemli farklar bulunuyor. S-300 füzesi, 1978’den beri üretiliyor. S-300 PMU2 Favorit adıyla tanınan füzenin menzili 40 ile 200 kilometre arasında. S-400 ise tamamen Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından tasarlandı, 28 Nisan 2007’de seri üretimine başlandı. S-400 Triumf’un en önemli farkı ise 2 kilometre yakındaki hava hedeflerine kilitlenebildiği gibi 400 kilometredeki hedefleri bile başarıyla vuruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!