İDO ‘tek fiyat’a döndü

Güncelleme Tarihi:

İDO ‘tek fiyat’a döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 00:00

İDO tepkiler sonucunda “dinamik fiyat” politikasından geri adım atarak, tek fiyat uygulamasına dönüş yaptı. Yüzde 34 maliyet artışına rağmen, bazı hatlarda bilet fiyatlarını özelleştirme öncesi seviyesinin dealtına çekti.

Haberin Devamı

YOLCULARDAN gelen yoğun tepkiler sonucunda “dinamik fiyat” politikasından geri adım atarak, tek fiyat uygulamasına dönüş yapan İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri’nin (İDO), bugünden itibaren geçerli yeni bilet fiyatları belli oldu. Yüzde 34 maliyet artışına rağmen, bazı hatlarda bilet fiyatlarını özelleştirme öncesi seviyeye çeken İDO, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere bu yaz döneminde, sadece iki farklı fiyat uygulayacak.

104 lira düştü

Yeni tarifede de economy, EnEco, Eco Plus ve Business olmak üzere 4 sınıf seçeneği bulunacak. Ancak, haziranda uygulamaya koyduğu “Yaza merhaba tarifesi”yle 228 TL’ye kadar yükselen Yenikapı-Bandırma hattında sürücü dahil otomabil bilet fiyatı, hafta içi 124 TL, hafta sonu 159 TL olmak üzere sabitlenecek. Ayrıca, kademeli fiyat politikasıyla yolcuların tepkisini çeken “sürücüye ayrı, araca ayrı bilet” uygulamasına da son verildi. Bugünden itibaren deniz otobüslerinde eskiden olduğu gibi araçların bilet fiyatlarına, sürücüler de dahil edildi. Sürücüsüz kabul edilen araçlara ise sadece araç ücreti uygulanacak.

Haberin Devamı

Yeni bilet fiyatları

Yeni düzenlemeyle artık, Yenikapı-Bandırma hattında economy sınıfı yolcular, hafta içi 39, hafta sonu da 44 TL’ye seyahat edebilecek. Bu fiyat, Yenikapı hattında hafta içi 24 TL, haftasonu 26 TL olacak. Yenikapı-Yalova hattında Eneco sınıfı yolcu bilet fiyatı 7 TL olurken, bu Pendik-Yalova hattında 5 TL olarak sabitlendi.İDO’nun bugünden itibaren sürücüleri de dahil ettiği otomobil bilet fiyatı, Yalova-Bandırma hattında hafta içinde 124 TL, hafta sonunda da 159 TL olacak. Bu fiyat, Yenikapı-Bursa hattında, hafta içi 99 TL, hafta sonu da 120 TL olurken, Yenikapı Yalova hattında hafta içinde 74 TL, hafta sonunda ise
84 TL olarak belirlendi.Pendik-Yalova hattında ise araçlar için sürücüyle birlikte hafta içi 59 TL, hafta sonunda da 69 TL ödenecek.

Özelleştirme öncesi

Haziran 2011’de özelleştirilen İstanbul Deniz Otobüsleri’nin “Yaza Merhaba” sloganıyla uygulamaya koyduğu yeni tarife ve yenilenen satış sistemi devreye girer girmez, tepkiler yükselmişti. Hürriyet’in 11 Haziran’da ilk kez gündeme getirdiği İDO’nun “Yaza Merhaba” kampanyası, özelleştirmeden önce Yenikapı-Bandırma feribot seferlerinde 125 TL olan sürücü dahil otomobil bilet ücreti, özelleştirmenin ardından, “kademeli tarife”yle ilk önce 200 TL’ye, “Yaza Merhaba” tarifesiyle 228 TL’ye kadar yükseltmişti. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ı “özür dilemek zorunda bırakan” İDO’nun bu uygulamadan vazgeçmesiyle, aynı hatta sürücü dahil ekonomi sınıf bilet fiyatı hafta içi 124 TL’ye çekilerek, özelleştirmeden önceki fiyatın da altına çekildi. Özelleştirmeden önce 32 TL olan yolcu bilet ücreti de hafta içi 39 TL oldu.

Haberin Devamı

Yüksek fiyat yolcudan tepki gördü

TEPKİLER üzerine deniz otobüsleri ve arabalı vapurlarda sabit fiyat tarifesine dönmek zorunda kaldıklarını söyleyen İDO Yönetim Kurulu Üyesi Önder Sezgi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Karar, İDO’nun dış hatlarda uyguladığı esnek fiyatlandırma karmaşıklığa ve yüksek fiyatlara yol açtığı yönünde yolculardan gelen eleştiriler üzerine alındı. Sistemi sadeleştirecek ve daha rahat anlaşılır hale getirecek düzenlemelere gittik. Ocak 2011’den bu yana yakıt maliyetindeki yüzde 60’lık, enflasyondaki yüzde 13’lük ve kurdaki yüzde 20’lik artışla birlikte İDO’nun toplam maliyetleri de yüzde 34 arttı. Tüm bunlara rağmen, yolcularımıza, maliyetlerdeki bu artışın sadece bir kısmını yansıtan, sade, anlaşılır, kullanım kolaylığı
olan bir fiyat sistemi sunuyoruz.”

Haberin Devamı

Araç ve şoför için tek bilet

ARAÇLI yolcular için uygulanan bilet politikasını da anlatan İDO Yönetim Kurulu Üyesi Önder Sezgi, “Yolcu ve araç taşımacılığında her biri 3’er ayrı fiyat içeren sınıfların sayısını 5’ten 3’e indirdik. Her sınıfta tek bir fiyat yer alacak. Ayrıca, yine yolcularımızdan gelen talepler doğrultusunda araç ve şoför için ayrı ayrı bilet düzenlenmesi uygulamasına son verme kararı aldık. Bununla ilgili teknik çalışmalar tamamlandığında araç ve şoför için yine tek bilet düzenliyor olacağız.”

Önce Şehir Hatları’yla birleşti

İSTANBUL’un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla 1987 yılında belediye tarafından kurulan İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş (İDO), 2005 yılında Şehir Hatları İşletmesi’yle birleşerek, özelleştirme çalışmaları başlatıldı. Açılan ihaleyi, 861 milyon dolarla Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı. Haziran 2011 tarihinde İDO özelleştirmesi tamamlanarak, devir işlemi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Sezgi: Doluluk artacağı için ciro kaybı olmaz

İDO CEO’su Önder Sezgi, şirketin ilk 6 aylık bütçe gerçekleşmeleri henüz kesinleşmediğini ancak yüzde 10’lu rakamlarda büyüme yakaladıklarını belirterek, yeni fiyat politikasının 2012 bütçesine yansımasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “İDO’nun fiyat politikası değişikliği yolcu doluluklarını arttıracağı için toplamda ciro kaybı olmayacağına inanıyoruz. Zaten esnek fiyatlama ile fahiş bir hasılat artışımız bulunmamaktaydı.”

23 milyon yolcu

2011 ilk yarı yolcu sayısı 23 milyon 29 bin
2012 ilk yarı yolcu sayısı
yüzde 1.72 artışla 23 milyon 427 bin.
2011 ilk yarı araç sayısı 4 milyon 272 bin.
2012 ilk yarı araç sayısı yüzde 3.08 artışla 4 milyon
404 bin (otomobil cinsinden).

Haberin Devamı

Asya-Avrupa arasındaki trafik 2 milyon kişi


Nüfusu 14 milyon kişi olduğu tahmin edilen İstanbul’da, her gün yaklaşık 2 milyon kişi Asya ve Avrupa yakası arasında iş için seyahat ediyor.
İstanbul’un Asya yakasında 5.5 milyon kişi ikamet ederken, Avrupa yakasındaki nüfusun ise 8.5 milyon olduğu tahmin ediliyor. Avrupa yakasında 4 milyon, Asya yakasında 2.5 milyon kişi istihdam ediliyor.

Her gün yaklaşık 1 milyon kişi Anadolu’dan Avrupa yakasına geçiyor. İş için gelen 1 milyonluk çalışan nüfusunun aynı gün evlerine döndüğünü düşünüldüğünde, her gün 2 milyonluk bir nüfusun iş için kıta değiştirdiği ortaya çıkıyor. Verilere göre istihdamın yüzde 30’u Asya yüzde 70’i Avrupa yakasında gerçekleşiyor.

415 bin araç köprülerden geçiyor

İstanbul’daki ana yollar günlük 1 milyon 330 bin araçlık kapasiteye sahip.
Şehirlerarası seyahat gerçekleştiren araçlarla birlikte İstanbul yollarında her gün 2 milyon 441 bin araç dolaşıyor.
Sadece İstanbul’da trafiğe kayıtlı araç sayısının yaklaşık 2 milyon olduğu belirtiliyor.

Her gün 1 milyon 700 bin İstanbul plakalı araç trafiğe çıkıyor. Günlük araç kapasitesi 90 bin olan Boğaziçi Köprüsü’nden her gün 205 bin, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’den ise 120 binlik kapasitesine rağmen her gün 210 bin araç geçiyor.


800 bin kişilik metrobüs

İETT, Özel Halk Otobüsleri, İDO, TCDD, metro ve hafif raylı sistemler, deniz motorları, minibüsler, taksiler ve servis araçlarıyla birlikte her gün, gidiş gelişlerle birlikte 11 milyon 370 bin kişi taşınıyor. İstanbul’da her gün yaklaşık 9 milyon kişi karayolu taşıtıyla seyahat ediyor.

Karayolunu kullanan yolcuların yüzde 18’i İETT, yüzde 14’ü özel halk otobüsü, yüzde 24’ü minibüs, yüzde 8’i metrobüs, yüzde 6’ı taksi, yüzde 1’i dolmuş, yüzde 29’u da servis araçlarıyla yolculuk ediyor.

Metrobüs hattını her gün 800 bin kişi kullanıyor.

Trafiğin yoğun olduğu dönemde her iki kişiden biri 45 dakikasını yollarda harcıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!