Rusya ve Çin'den Esad karşıtı tasarıya çifte veto

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Çinden Esad karşıtı tasarıya çifte veto
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 17:39

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, Suriye hakkındaki karar tasarısını veto etti.

Haberin Devamı

İngiltere tarafından sunulan tasarı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan askerlerini ve ağır silahlarını halkın yaşadığı bölgelerden 10 gün içinde geri çekmesi isteniyordu. 11 üyenin kabul oyuna karşılık Rusya ve Çin tarafından veto edilen taslakta, Esad'ın ateşkese uymaması durumunda BM Şartı'nın yedinci maddesi uyarınca Suriye'ye askeri, ekonomik veya diplomatik yaptırımlar uygulanmasını öngörüyordu.

Oylamada iki ülke de çekimser kaldı.

Rusya, Suriye'ye yaptırım öngören hiçbir çözümü onaylamayacağını daha önceden açıklamıştı. Moskova ve Pekin, Suriye hakkında daha önce de iki tasarıyı veto etmişti.

SURİYE KONUŞURKEN ABD OTURUMU TERK ETTİ
Oylamanın ardından BM'de tartışmalar devam etti. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'nin salondaki temsilcilere hitap ettiği sırada ABD'nin temsilcisi Susan Rice oturumu terk etti.

Haberin Devamı

İngiltere ise Suriye'de bulunan ve görev süresi yarın dolacak BM gözlemci heyetinin, bir ay daha görevde kalması için yeni bir karar tasarısını gündeme getirdi. Kararın bugün oylanma ihtimali söz konusu.

MOOD'DAN SALDIRIYA TEPKİ
Heyetin başkanı General Robert Mood da Şam'da dün düzenlenen saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, son günlerde Şam'da şiddetin artmasının Suriye'nin "barış yolunda" olmadığını gösterdiğini belirtti.

Mood, "Suriye hükümetine dünkü saldırıyı kınadığımı ilettim. Tüm tarafları akan kanı durdurmaya ve her türlü şiddete son vermeye çağırıyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!