İstanbul'da pide fiyatı karmaşası

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda pide fiyatı karmaşası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 11:32

Türkiye Fırıncılar Federasyonu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Ankara’da 300 gramlık pidenin 1 liraya satılacağını, İstanbul’daki fiyatlarında da en fazla yüzde 10 artabileceği açıkladı. Ancak 4 bin fırının bulunduğu İstanbul’da pide fiyatları konusunda karmaşa söz konusu. İstanbul Fırıncılar Odası 400 gramlık pideyi 1.5 liraya satacaklarını açıklarken, İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırıncıların istedikleri fiyata pide satacaklarını iddia etti.

Haberin Devamı

İstanbul genelinde satılacak pide fiyatları ile ilgili kafalar karışık. Bin 400 üyesi bulunan İstanbul Fırıncılar Odası 400 gramlık pide için 1.5 liralık fiyat teklifine ‘olur’ derken, İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırınların istedikleri fiyata pide satacak olmalarına tepkili.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) ve İstanbul Fırıncılar Odası yöneticilerinin katılımı ile dün yapılan toplantıda 400 gram pide için 1.5 liralık fiyat kararı çıktı. 

Toplantıda konuşan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul fırıncılarından büyük bir özveri beklediklerini söyleyerek, "4 yıldan beri zam yapmadığımız gibi bu sene de yine yönetim kurulumuz toplantıda, İstanbul Fırıncılar Odamızın teklifine rağmen 400 gram pideye 1.5 TL verilmesini kararlaştırdı. Şuna inanıyorum ki, bizim fırıncılarımız da İstanbul halkının zamsız bir Ramazan geçirmesini sağlayacak bu teklifimizi hoşgörüyle karşılayacaklardır. Bu sene dördüncü sene zam yapmadık. " diye konuştu.

Haberin Devamı

O ZAMAN GİZLİ ZAM YAPILMIŞ OLACAKTI
Faik Yılmaz konuşmasının devamında "Arkadaşlar, bu yıl zam yapmayacakları teklifiyle gelince biz de ’Olur’ dedik. Ama baktık, Anadolu Ajansı’na dün

 
PİDE İÇİN TARİFE İMZALAMADIK

İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Demir, İTO olarak serbest piyasa uygulamasından yana olduklarını, üyelerine yönelik bir fiyat tarifesi çıkarmadıklarını söyledi.

1.700 dolayında fırıncının İTO’ya bağlı olduğunu hatırlatan Demir şunları aktardı: “Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir tarife imzalamadık. Fiyat piyasa koşullarında oluşuyor zaten. İstanbul genelinde fiyatın 400 gram 1.5 lira seviyesinde olacağını düşünüyoruz.

Ancak Sarıyer, Beşiktaş, Şişli gibi yerlerde 400 gramlık pidenin 1.75 kuruş-2 liraya satılması bekleniyor. Buna gerekçe olarak da kira fiyatlarının yüksek olması gösteriliyor.

Bazı yerlerde de 350 gram 1.5 lira olabilir. Ancak ağırlık fiyat 400 gram 1.5 lira seviyesinde olacak.”

(önceki gün) açıklama yapmışlar. '350 gramlık pide 1.5 lira' diye. Ama bizdeki rakam '400 gram pide 1.5 lira'... O zaman gizli zam yapılmış olacak. Bizim de bunu halkımıza açıklamamız lazımdı. Madem zam yok, zam yapmadığımıza göre, 400 gram pidenin 1.5 liraya verilmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

ALINAN KARARA UYACAĞIZ
Toplantıda bulunan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada kendilerine sunulan fiyat teklifini şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “İstanbul genelinde 3.500-4.000 fırın bulunuyor. Bu fırınların 1.400’ü bizim odamıza bağlı, bizim üyemiz.

Biz alınan 400 gramlık pide 1.5 lira kararına uymak durumundayız. Uymadığımız taktirde kesilecek ceza çok yüksek. Yapılacak denetim sonrası pidenin gramajı 400 değil de 390 gram gelse veya 410 gram gelse anında 11.800 lira ceza keser.”

İTO ÜYELERİ İSTEDİKLERİ FİYATA SATAR
Fahri Özer konuşmasının devamında “Bizim buradaki isyanımız şu: “İTO’ya bağlı fırınlar için böyle bir yükümlülük yok. İstediği gramajı istediği fiyata satar. Bu haksız rekabete yol açıyor. Adam bir gün pideyi 1.5 liraya satar ertesi gün fiyatı 2 liraya çeker. Üstelik İTO’nun bu konuda bir bağlayıcı açıklaması da olmuyor.”

Haberin Devamı

Fahri Özer, Ramazan dolayısı ile pide ustalarına yüzde 50’lik zam yaptıklarını öne sürerek “2 bin liraya çalışan işçileri, şimdi 4-5 bin liraya çalıştıracağız. Bu konuda büyük sıkıntı var. Pide fiyatları konusunda bizi farklı bir yollara itmenin anlamı yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!